25 Zelené oázy foto 2Projekt Nadace Partnerství ZELENÉ OÁZY pomohl revitalizovat školní zahradu v Řečkovicích
Základní škola Letokruh, sídlící v budově MPSV na ulici Terezy Novákové, zažádala v loňském roce o zařazení do projektu Nadace partnerství „Zelené oázy“, pomocí kterého chtěla vytvořit ze školní zahrady uprostřed městské zástavby otevřenou přírodní zahradu, která bude oázou nejen pro školu. Zahradu, která bude sloužit k výuce a vzdělávání, ale i k relaxaci a odpočinku nejen dětí ze základní školy, ale také obyvatelům blízkého okolí. Smyslem projektu bylo také zlepšit hospodaření s vodou a zajistit efektivní využití dešťové vody pro zavlažování zahrady a zvýšit biodiverzitu zahrady.
Finanční dotaci škola získala a pustila se do práce. Realizací tak vzniká příjemný udržitelný zelený prostor, který je zelenou oázou v městské zástavbě a který také přispěje k rozvoji environmentálního povědomí nejen u dětí základní školy.
Zelené oázy je grantový program Nadace Partnerství a společnosti MOL a otvírá se každoročně. Výzva na rok 2023 je již otevřená a podávat návrhy lze do 30. 11. 2022. Žádat v ní mohou spolky, ústavy, obecně prospěšné společnosti, církevní právnické osoby, příspěvkové organizace, společenství vlastníků jednotek, družstva, školské právnické osoby, obce a svazky obcí.
V ZŠ Letokruh se to povedlo. Přijďte se inspirovat a můžete to zkusit taky! Zelených oáz ve městě není nikdy dost.
Inspirovat se můžete třeba na školní Svatomartinské slavnosti, která se bude konat v pátek 11. 11. 2022 od 16 hodin na zahradě ZŠ Letokruh, Terezy Novákové 1947/62a, Brno-Řečkovice.
Renata Kučerová, ZŠ Letokruh
I25 Zelené oázy foto 1