07 Literární chuťovky fotoJedeme dál! S Bazárkem, Knihotaxi a Knihokavárnou

Vážení a milí literární gurmáni,
moc vás zdravíme a doufáme, že jste to přeslunečné léto přežili bez újmy. Venku bylo vedro, tady bylo vedro, proto jsme se snažily dělat všechno možné, abyste se u nás cítili příjemně – větráky jely na plné pecky, měly jsme pro vás studenou vodu na pití a nezapomněly jsme ani na vaše mazlíčky, na chodbě byla pro ně připravená miska s vodou. Snad se nám to povedlo, protože jste chodili v hojném počtu. Trošičku statistiky – za měsíc červenec bylo 10x otevřeno, z toho 3x měla naše pobočka největší návštěvnost ze všech otevřených poboček a 2x byla na druhém místě.
Pokud nám to čas a možnosti dovolí, jsme s vámi rády venku. V září se sejdeme ve čtvrtek 8. 9. 2022 mezi 15. a 18. hodinou na Řečkovickém knižním a hračkovém bazárku v prostorách před naší pobočkou, a to za každého počasí, protože prodejní místa jsou pod střechou. Těšit se můžete na kreativní dílničku pro děti, malování na obličej, malé občerstvení a leccos dalšího. Akce se pořádá ve spolupráci s MČ Brno-Řečkovice a Mokrá Hora, KJM a Frikulínem.
Další velmi zajímavou akcí, která na vás čeká, je výstava fotografií Aotearoa – Země dlouhého bílého oblaku. Víte, o kterou zemi se jedná? Pokud ne, tak vám to prozradíme: je to Nový Zéland. Fotografie této nádherné a velmi vzdálené země si můžete prohlédnout až do konce října.
Zářijová Knihokavárna určitě bude, jenom ještě není stanoveno pevné datum. Sledujte prosím plakáty ve výloze, a ti z vás, kteří jsou na sociálních sítích, tak facebookovou stránku Řečkovic.
Samozřejmě stále platí nabídka Knihotaxi – roznáškové služby knih přímo k vám domů. Pokud jste nemocní nebo imobilní, můžete nám zavolat a domluvíme se.
V září je toho daleko víc, například budeme pasovat všechny prvňáčky ze všech místních základních škol na rytíře knihovny, děti dostanou pamětní stuhu, sladkost, a hlavně jim vysvětlíme, proč je dobré hodně číst. To je náš společný úkol číslo jedna – přivést ke čtení děti, které se to budou učit poprvé ve škole. Pak už je jen na rodičích, jestli děti vezmou a přijdou je přihlásit za čtenáře, ale byla by škoda toho nevyužít, když je to každoročně zdarma až do 7. října. Moc se na děti těšíme, a věřte, že jim čtení bude dělat velkou radost. Na konci roku pak oceníme, kdo četl hodně, a kdo málo, a na všechny děti, které přečtou aspoň jednu knížku, čeká krásné překvapení – knížka, která se v obchodě nedá koupit, je to odměna právě jenom pro prvňáčky. Tak určitě přijďte a přihlaste své děti, těšíme se na vás.
Pro ně i pro všechny ostatní tu máme pestrou nabídku knih, novinek, kde si vybere každý – dítě i dospělý.
Kamarád pro medvěda Petra Horáčka. Najít si kamaráda není vůbec snadné. To ví černý medvěd a ví to i medvěd hnědý. Náhoda je v lese svede dohromady. Slíbí si, že si s hledáním navzájem pomohou, a postupně zjistí, že se stali kamarády a dál už hledat nemusí.
Neuvěřitelný, leč pravdivý příběh o dinosaurech Guida Van Genechtena. V příběhu o dinosaurech najdete dlouho zatajovanou pravdu. Docela malá obyčejná slepice vysvětluje, že potomci praještěrů žijí dodnes, jen vypadají jinak než jejich předkové před desítkami milionů let. A jak? No třeba jako obyčejné slepice. Malý opeřenec na to má důkazy: rodinné album, kde se objevují její obrovští příbuzní, dinosauři.


Mojenka Olgy Stehlíkové. Magdaléna má ráda les, mech, kapradiny, různé odstíny zelené barvy, zvířecí stopy a parůžky. Nenávidí parazity, hálky na listech stromů a raky. Proč? Protože její maminka je nemocná. Silný příběh dívky, která se musí vyrovnávat se situací, kdy do života jejích blízkých vstoupí vážná nemoc a otřese zdánlivými jistotami.
Pan Neporazitelný. Přátelský superhrdina ze sousedství Pascala Jousselina. Druhá kniha komiksové série Pan Neporazitelný. Náš jediný a skutečný komiksový hrdina se umí pohybovat mimo panely i stránky svého stripu a porušovat zákony "komiksové fyziky". Tentokrát se utká Šprýmařem, potká mimozemšťana a střihne si s kamarády i komiksovou "týmovku", samozřejmě v Americe.
Kávová dynastie Pauly Stern. První kniha série Kávová dynastie. Když se Eberhard Ahrensberg vrátil po válce domů, nalezl jen trosky – otec nacista padl v boji, z domu zbyla ruina, rodinný podnik je zavřený. Aby uživil rodinu, začne pašovat kávu. O mnoho let později se dědičkou kávového impéria Ahrensberg stává Corinne, která miluje vše, co s kávou souvisí. Při bádání v rodinné historii objevuje pohnutou minulost plnou štěstí, zrady a bojovnosti. Na konec románu jsou zařazeny recepty.
Město v oblacích Anthonyho Doerra. Hrdinové románu Cloud Cuckoo Land se snaží pochopit svět kolem sebe: Anna a Omeir na protějších stranách městského opevnění v průběhu obléhání Konstantinopole v roce 1453, pubertální idealista Seymour útočící na veřejnou knihovnu a Kontance na mezihvězdné lodi na cestě k exoplanetě několik desítek let v budoucnosti.
Neklidná krev Roberta Galbraitha. Pátá kniha série Cormoran Strike. Soukromého detektiva Cormorana Strika osloví s prosbou o pomoc žena, jejíž matka před čtyřiceti lety zmizela za podivných okolností. I přes malou šanci na objasnění odloženého případu se Strike a jeho parťačka Robin Ellacottová pouští do vyšetřování.
Ocelové srdce Alberta Čuby. Drsný kriminální román, plný šokujících scén, oplývá plejádou roztodivných hrdinů nejrůznějších profesí, kteří se neměli nikdy potkat. Krátká akce, která měla být dílem jediné noci, se totiž zvrtla. Debutový román režiséra, herce a perfomera Alberta Čuby.
Pravda nebyla k dostání Lucie Hlavinkové. Píše se rok 1982 a v patnáctileté Janě se kromě dospělosti probouzí i poznání, že s minulostí její rodiny není cosi v pořádku. Otec před rokem zemřel a v matčině ložnici se ukrývá sešit plný nepochopitelných zápisků. Prarodiče se chovají přinejlepším výstředně a mluvit před nimi o některých tématech je tabu. V touze odhalit pravdu o rodinné historii se Jana pouští do pátrání.
Vincentův poslední obraz Marianne Jaeglé. Auvers-sur-Oise 27. července 1890: smrtelně postřelený Vincent van Gogh leží v horečkách v hostinském pokoji, po dvou dnech umírá. Pro všechny jasná sebevražda. Ale bylo to skutečně tak? Marianne Jaeglé nabízí překvapivě jiný pohled: Co když se známý malíř nepokusil zabít? Co když ho postřelili? Román, který podobně jako film "S láskou Vincent" zpochybňuje představu o jeho tragickém konci, přichází s rekonstrukcí posledních dvou let Goghova života. Vincent van Gogh nezešílel ani se nechtěl zabít – byl náhodně postřelen.
Kromě této krásné beletrie vám můžeme nabídnout spoustu zajímavých a užitečných titulů z naučné literatury, například Deprese není depka Radkina Honzáka, Já už nemůžu, paní učitelko – jak rozpoznat a řešit krizové situace ve škole Jany Březinové, Japonský občasník Dalibora Skoupila, Jíst Buddhu – malé a velké dějiny jednoho tibetského města Barbary Demickové, Léčivá moc dotyků – akupresura chodidel, masáž shiatsu, jiné formy masáže Jadwigy Górnické a Robinsoni a donkichoti – každý člověk je jedinečný, někteří lidé jsou však jedinečnější Aleše Palána.
Tak tedy, milí literární gurmáni, čekáme na vás a těšíme se, ať už na bazárku, v knihovně při půjčování nebo jenom na kus řeči. Mějte se krásně a opatrujte se.

Vaše knihovnice Mgr. Jitka Fukalová, Bc. Veronika Nekudová a Hana Hegerová
Pobočka KJM Kolaříkova