Je libo Knihokavárnu? Nebo Knihotaxi?

Vážení a milí literární gurmáni,
moc vás zdravíme a posíláme pravidelnou dávku tipů na naše akce a knížky, které by vám jistě neměly utéct. V květnu jsme připravily první Knihokavárnu a v červnu s touto úžasnou myšlenkou pokračujeme, vždyť výborná káva a výborná knížka, to přece patří k sobě. Vše bude probíhat ve stejném duchu – pan místostarosta Hrůza přiveze z domu kávovar, bude vařit kapučíno i espresso, podle toho, na co budete mít chuť, a my vám k tomu poradíme nějaké fakt dobré čtení. Posedíte, popovídáme si – a bude to fajn jako minule. Tuto tradici bychom chtěly opakovat každý měsíc. V červnu se sejdeme ve čtvrtek 9. 6. 2022 mezi 15. a 17. hodinou, tak určitě přijďte!
A co je to Knihotaxi? Přece roznáška knih až k vám domů! Roznáška je určena pro seniory a ZTP a můžete si objednat až 5 knih najednou. Služba se nám osvědčila už v době lockdownů a v současné době ji plně využívají dvě seniorky. Pokud potřebujete, můžete se k nim přidat. Knihy si objednávejte e-mailem – Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. - nebo telefonicky na čísle 549 271 413 v pondělí, úterý a ve čtvrtek mezi 10. a 12. hodinou. Knížky roznáší pan místostarosta Hrůza ve svém volném čase a my mu za to moc děkujeme. Řečkovice jsou jednou z mála městských částí, kde se do této služby zapojila přímo radnice, takže ještě jednou moc díky za všechno.
Vám všem jsou určeny následující tipy na čtení, pěkně popořadě děti i dospělí.
Co svítí? Adély Korbelářové. Leporelo, inspirované metodou Marie Montessori, zobrazuje na černobílých obrázcích s červenými prvky věci a předměty, které vydávají světlo.
Léčivé pohádky pro dětskou duši Romany Suché. Knížka příběhů, které mají děti dobře naladit, uklidnit, probudit v nich představivost a sebevědomí, je určená ke společnému čtení, hraní a prožívání rodičů s jejich ratolestmi. Její součástí je i sešit s instrukcemi pro rodiče.
Patti a hudební nástroje Vítka Mecnera. Malá Patti touží po baskytaře, ale nedosáhne prstíky na struny. Naštěstí tatínka napadne vyzkoušet hodně podobný hudební nástroj. Uhodneš jaký? Veselá obrázková knížka, která děti přirozeně seznámí s mnoha hudebními nástroji a ukáže jim, že sny se mají plnit.
Pirátský guláš Neila Gaimana. Vtipný veršovaný příběh o tom, co se stane, když místo slečny na hlídání rodiče pozvou lodního kuchaře Johna McRumma i s celou pirátskou tlupou.
Vombat Philipa Buntinga. Obrázková knížka pro milovníky vombatů, plná veselých ilustrací a slovních hříček, zkombinovaných z pojmenování tohoto roztomilého zvířátka. Určené pro společné čtení, prohlížení a hraní se slovy.
Zachraň tuhle knihu! Françoise Hanozeta. V téhle knize žije kouzelník Biblius a má starostí nad hlavu. Neznámý zloduch zaklel jeho knihu. Jestli nevyřknete správné protizaříkadlo pořádně nahlas, knihu už nikdy nikdo neotevře.


Dcera hlubin Ricka Riordana. Oceán skrývá víc, než si umíme představit. Zjistí to i Ana Dakkarová, která v prvním ročníku námořní akademie objevuje ta nejúžasnější tajemství podvodního světa. Od prázdnin ji dělí už jen poslední víkendová zkouška na moři. Cestou na loď se ale odehraje tragédie, a Ana s přáteli odhalí, že jejich akademie je už sto padesát let ve válce s konkurenční střední školou. Příběh je inspirován Julesem Vernem a jeho dílem Dvacet tisíc mil pod mořem.
Sesterstvo a síla moci Lucie Hlavinkové. Pátá kniha série Sesterstvo: Bára, Míša, Ela. Bývalá zahradnická osada je plná života a slouží jako útočiště mnoha druhům zvířat – i Fabiola sem ráda zajde na návštěvu. Bára, Míša a Ela kouzlu tohoto místa propadnou. Nový starosta ale chce Zahrádky srovnat se zemí. Podaří se Sesterstvu změnit jeho plány?
Do Nepaměti Tomáše Končinského a Daniela Špačka. Napínavý příběh z říše poztrácených vzpomínek od držitelů ceny Magnesia Litera. Jasmína je úplně obyčejná holka, která třeba občas zapomene udělat úkol, občas si zase naopak vzpomene, že se jí do něčeho vážně nechce. A proč si taky věci pamatovat? Nejlepší je pustit všechno z hlavy a užívat si. To si ale myslí jen do chvíle, než zjistí, že v záhadném místě zvaném Nepaměť jí všechny vzpomínky mohou ukrást.
Dívka u mostu Arnaldura Indriðasona. Druhá kniha série Konráð. V Reykjavíku beze stopy zmizela mladá žena. Zoufalí prarodiče, u nichž bydlela, se obrátí na penzionovaného komisaře Konráða, se kterým se znají z dřívějška. Vědí, že vnučka propašovala do země drogy. A nyní je nezvěstná.
Josephine Bakerová: Tanec jejího života Juliany Weinbergové. Životopisný román o slavné afroamerické zpěvačce, tanečnici a herečce, neúnavné bojovnici za lidská práva v období tvrdé rasové segregace. Navzdory tomu, že v Americe ji někdy nepřijali, ve Francii byla obdivovanou umělkyní i hrdinkou. Z obyčejné tanečnice se stala miláčkem Města světel, dokonce získala vyznamenání od slavného generála Charlese de Gaulla.
Knihonoš Carstena Henna. Každý večer roznáší Carl Kollhoff objednávky svým nejváženějším zákazníkům. Velice mu na klientech záleží a on sám pro ně představuje důležité spojení se světem. Jednoho dne však o práci nečekaně přijde. Laskavý příběh o hodnotě přátelství, o kouzlu čtení a o moci, již nám knihy dávají.
Miliónový jeep Jana Nováka. Nové vydání románu, který u nás poprvé vyšel těsně po listopadu 1989 a zapadl ve víru tehdejších událostí. Jan Novák nenápadným, neokázalým vypravěčským stylem, plným staccatových vět a ostře vypointovaných kapitol, líčí životní pouť hlavního hrdiny (jehož předlohou byl autorův otec) od dětství prožitého za německé okupace přes všemožné ponižující protloukání se komunistickým režimem a krátké intermezzo v rakouském utečeneckém táboře až po tragický konec v americkém exilu.
Nerez Marka Epsteina. Každý obyčejný den nám může změnit život. Hrdinové sedmi povídek scenáristy Marka Epsteina jsou zdánlivě sebejistí a stabilní jedinci, uchlácholení drobnými lidskými sny. Jejich jistota ale není víc než pouhé očekávání pádu. Jsou zrazováni tam, kde se cítili nejsilnější: rodinou, přírodou, rozumem i láskou. Okolnosti je strhávají z cesty a ponechávají rozhodnutí, zda se chtějí navrátit do bývalé rovnováhy. Pokud to vůbec ještě dokážou.
Opona Ondřeje Hübla. Hlavní hrdina si objedná rodinný zájezd do doby nejtužšího stalinismu, aby svou dceru vyléčil z levičáctví. Pořádající agentura slibuje zažít 50. léta, politické procesy, kolektivizaci zemědělství i dřinu v dolech. Zpočátku se zdá, že jim cestovní agentura připravila dokonalou iluzi nejdrsnější totality. Hra na minulost se však postupně vyostřuje a z městečka se stává past.
Životice: obraz (po)zapomenuté tragédie Karin Lednické. Karin Lednická ve svém literárním dokudramatu "Životice" připomíná zapadlou kapitolu této obce: masakr za druhé světové války, kdy v roce 1944 gestapo jako odvetu za útok partyzánů zavraždilo šestatřicet místních mužů. Desítky dalších lidí pak odvleklo do koncentračních táborů.
Tak krásnou počtenou a brzy na viděnou u kafíčka, přátelé!

Mgr. Jitka Fukalová, Bc. Veronika Nekudová a Hana Hegerová
Pobočka KJM Kolaříkova