ČERVEN 1922

Že je alkohol metla lidstva, věděli v Brně už před 100 lety. Zahájili proto 6. června Protialkoholní výstavu, kterou navštívilo přes 14 000 žáků škol Velkého Brna a přes 1000 zájemců z veřejnosti.

Ve dnech 10. a 11. června se v Brně konal první sjezd esperantistů z celé republiky. Na účastníky čekal bohatý program, prohlídka města, večírek v Besedním domě v Králově Poli, další den pak esperantská výstava a slavnostní schůze.

V neděli 11. června si milovníci pohybu z Klubu cyklistů Královo Pole vyjeli z Palackého třídy přes Komín a Bystrc na hrad Veveří.

A stejného dne na stejném místě, pod hradem Veveří, došlo k tragédii, když během silné bouře bylo bleskem zasaženo několik výletníků. Byli asi půl hodiny zcela omráčeni a 52letý Rudolf Vorálek, zakládající člen Sokola v Králově Poli, byl bleskem zabit. Lidové noviny uvádějí: “Jeho šaty byly proměněny v popel, řetízek od hodinek roztaven a z hodinek samých zbyl neforemný škvarek”.

Dne 15. června si zasportovali příznivci chůze. Konal se již 10. ročník chodeckého závodu Tišnov-Brno. Účast nebyla, pravda, kdovíjaká. Pět borců z Prahy a jediný zástupce z Brna. Ten skončil v cíli jako šestý. Dobové zpravodajství hovořilo o “smutném obrázku brněnského pochopení pro chodecký závod”.

A sportem žilo Brno i 17. června. To se na hřišti Moravské Slávie v Pisárkách uskutečnily mezinárodní Atletické závody.

Dne 25. června si v Líšni mohli zazpívat písničku „Byl to ten slavný den, kdy k nám byl zaveden elektrický proud“. Tohoto dne zde totiž bylo zavedeno elektrické veřejné osvětlení. A hned za čtyři dny, 29. června, mohli vypínačem otočit i v líšeňských domácnostech. V Líšni o to usilovali již od roku 1920, ale někteří občané nesouhlasili s umístěním elektrického vedení na svých pozemcích. Projekt musel být přepracován, přípojka vedla od Židenic místo Maloměřic a zakončení prací se o rok posunulo.

Dne 25. června byl slavnostně otevřen stadion na Kounicově ulici. Zahájení provozu se stalo vyvrcholením oslav 60. výročí brněnského Sokola, které se konaly od 10. do 25. června.

Dne 26. června započala stavba Kounicových kolejí v Brně. Stavba dvou třípatrových budov pro 500 osob netrvala dlouho, už následujícího roku v listopadu se nastěhovali první studenti.

Dne 30. června došlo k výbuchu plynu v Německém dívčím ústavu v Kostelní ulici (dnes Jakubské náměstí). V budově se pracovalo a došlo k poškození plynového vedení. Když školník ráno ucítil plyn, ne zcela prozřetelně škrtl sirkou, aby objevil místo úniku. Utrpěl popáleniny a byl převezen do nemocnice.

Dne 30. června se v parku před kostelem sv. Vavřince v Řečkovicích konala první bohoslužba Církve československé.

Zdrojem mi byly internetové encyklopedie a dobové Lidové noviny.

Krásné prázdniny, hodně slunce, sportu i odpočinku!

Mgr. Dana Malíková