Ve dnech 11. až 12. června 2022 proběhne Víkend otevřených zahrad (https://www.vikendotevrenychzahrad.cz/), což je celorepubliková událost, při které se veřejnosti zpřístupňují zahrady běžně nepřístupné.
Gymnázium Brno-Řečkovice se do akce zapojí v sobotu 11. 6., kdy v čase od 15 do 19 hodin zpřístupníme naši školní zahradu veřejnosti.
K postupné revitalizaci naší školní zahrady dochází již mnoho let. Cílem bylo získat krásné místo k oddychu, ale i k výuce. Jedním z velkých milníků byl rok 2013, kdy se škola zapojila do projektu Jihomoravského kraje s názvem „Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v JmK“, finančně podpořeného prostředky ESF. V rámci projektu byla vybudována přírodní laboratoř v areálu školní zahrady. Byla vytvořena naučná stezka s řadou stanovišť pro atraktivní fyzikální experimenty a biologická pozorování, najdete zde několik geologických zastavení a stanoviště s tematikou ochrany životního prostředí. Od té doby je také zahrada pravidelně udržována a postupně přibývají nové, více či méně exotické druhy flóry. Nově také vznikla stanoviště pro obohacení výuky chemie a matematiky. Pokud jste zvědaví, co všechno naše zahrada nabízí, jste srdečně zváni. Můžete se těšit na volnou prohlídku zahrady, ale i na komentovaná stanoviště. Vyzkoušet si tak můžete zkoumání života v zahradním jezírku, mikroskopování, chemické pokusy „chemie je hra“, pozorování slunečních skvrn dalekohledem, raketu na vodní pohon, funkční modely různých elektráren či základní úlohy z mechaniky (páka, kladky, Archimedův zákon)…
Těšíme se na setkání
Peter Krupka, ředitel gymnázia