16 Skauti fotoŘečkovice a Mokrá Hora mají poměrně velkou a aktivní skautskou členskou základnu. O tom pravděpodobně velká část čtenářů ví. Je ale pravdou, že v časopise Řeč až tak aktivně nevystupujeme. Nyní ale nastal čas, kdy bychom chtěli informovat o dvou úspěšných událostech a také požádat o drobnou pomoc.

Událostmi, o kterých chceme informovat, je dělení dvou oddílů. Dívčí 46. oddíl se dělí letos. Děvčata pojedou na tábory rozdělena tak, jak budou od září v oddílech pokračovat. Při pohledu do registrace je jasné, že k dělení muselo dojít – oddíl měl přesně 100 členek. Rozdělením vzniknou dva oddíly, které i tak budou poměrně velké. V těchto dnech je po praktické stránce vše hotovo a dochází k formalitám, např., jaké číslo si zvolí nový oddíl. Budou děvčata pokračovat v číselné řadě (tedy vznikne 47. oddíl), nebo budou pokračovat jako 33. oddíl, který zde existoval po 2. světové válce a tábora u Veverské Bitýšky se účastnily i prababičky našich členek (viz přiložená fotografie).
90. oddíl mladších skautů (vlčat) dospěl k podobnému kroku o necelý rok dříve. Ti již mají za sebou rozdělení a vznik 44. oddílu, který nese číslo po oddílu, který byl aktivní především kolem roku 1968 pod vedením prof. Jana Laty (aktuálně rektora Ostravské univerzity). Letos poprvé pojedou stejně jako dívčí oddíly i skauti na tábory odděleně.
Prosba se týká bezprostředně právě táborů. Kromě dvou tábořišť spravujeme ještě táborové vybavení, které využívá převážně 46. chlapecký řečkovický oddíl. Toto vybavení bylo v posledních letech skladováno v prostorách farního skladu a jedné garáže. Nyní nadešel čas na rekonstrukci skladu na faře, která potrvá více než 1 rok. Pro většinu vybavení jsem schopen poskytnout prostory naší rodinné garáže a přilehlého sklepa. Horší je ale umístění tyčí na teepee – ty se tam nevejdou. Jde o přibližně 90 ks tenkých smrkových tyčí, které mají až 7 metrů. Na druhou stranu, prostor pro uložení nemusí být zděný – stačí, aby na tyče nepršelo.
Sháníme tedy přístřešek, větší střešní přesah až podloubí, kam by šlo tyče od září umístit. Pro představu – tyče zaberou přibližně prostor 7 m na délku, 1,2 m na šířku a 1 m do výšky. Předem děkujeme za zvážení, zda by se nenašly někde na Vašich zahradách apod. podobné prostory. V případě, že by bylo z Vaší strany možné prostory poskytnout nebo máte cokoli ke skautingu v Řečkovicích a na Mokré Hoře, neváhejte mne kontaktovat na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Jirka Libus – Chem
vedoucí skautského střediska v Řečkovicích