09 Aljaška foto 3Aljaška a Yukon
ve fotografiích řečkovického rodáka Jaroslava Chrásta

Na Aljašce objevují turisté nenarušený charakter přírody a jsou ohromeni její rozlehlostí. Aljaška je největším státem USA a zároveň státem s nejmenší hustotou obyvatel. Protéká zde třetí nejdelší řeka Ameriky Yukon, nalézá se zde 17 nejvyšších vrcholů USA a 5000 ledovců. Na Aljašce žijí královští krabi měřící 1 m i medvědi vysocí 3,5 m. Na téměř 8 milionech hektarů se nachází Arktická národní rezervace.
Teritorium Yukon nalezneme v kanadské oblasti Kordiller, v severozápadním cípu Kanady. Jeho rozloha odpovídá velikosti Španělska. Čtvrtina z celkového počtu 33 tisíc obyvatel bydlí v hlavním městě Whitehorse. Yukon je domovem velkých savců, jako je los, sob, horská ovce, medvěd černý i grizzly, bizon, vlk, a tisíců stěhovavých ptáků. Běžní jsou zde orli bělohlaví a zlatí. Yukon, respektive oblast Klondike, proslavila koncem 19. století tzv. zlatá horečka.
Aljaškou a Yukonem nás provede Ing. Jaroslav Chrást, který oblast během loňského léta navštívil.
Cestopisná přednáška se uskuteční v Galerii na radnici, Palackého nám. 11 v Řečkovicích, v pátek 3. 6. 2016 v 17 hod. Doprovodnou výstavu fotografií můžete navštívit po přednášce v sobotu 4. 6. a v neděli 5. 6. od 9 do 12 a od 14 do 17 hod.

Na setkání se těší komise kultury RMČ.
Vladislav Musil, předseda komise


09 Aljaška foto 109 Aljaška foto 2