20 Zprávy z farnosti fotoŽehnání motorek

Na druhou květnovou neděli se u řečkovického kostela konalo tradiční žehnání motorek. Sjeli se muži i ženy všeho věku od 3letého Mikuláše na odrážedle až po 90letého pana Rudolfa Čecha, dlouholetého místního kostelníka, který stál u začátku této tradice v Řečkovicích.
Otec Michal Seknička, řečkovický farář, v žehnací modlitbě připomněl a vyprošoval přítomným řidičům, "...ať jezdí bezpečné a opatrně, ať jsou ohleduplní vůči druhým na všech jejich cestách, za prací i za odpočinkem." (z textu žehnací modlitby).
V závěru akce dali hrdí majitelé dvoukolových mazlíčků ostatním zakusit akustickou krásu burácejících motorů. Markéta Šmerdová

Benefiční koncert v kostele sv. Vavřince

V neděli 24. dubna zažila řečkovická farnost velmi milou kulturní akci. V režii Filipa Šmerdy se uskutečnil koncert mladých instrumentalistů a zpěváků. Zdařilý podvečer měl kromě prezentace za cíl podpořit české salesiány v Bulharsku (tato komunita celosvětově pečuje o výchovu mládeže a působí i v Žabovřeskách a Líšni v našem městě).

Na programu se objevila a také byla velmi zdařile interpretována díla zahrnující všechna slohová období. Některé výkony snesly velmi přísné měřítko a naplněný kostel to potvrzoval potleskem.
Kdo na koncert přišel, nelitoval. Šlo o velmi zdařilý podvečer, který ukázal talentované mládí v plné síle. Domnívám se, že s některými mladými umělci se v budoucnu ještě mnohokrát setkáme, mají na to, hudbě se věnovat.
AugustinDobeš, člen orchestru MdB

Farní pouť do Přibyslavic a Dalešic
V sobotu 14. května odjížděl od kostela autobus plný farníků. Kam? Cílem bylo nejprve poutní místo Přibyslavice u Třebíče, což je shodou okolností působiště bývalého faráře v Řečkovicích P. Jacka Kruczka. K cíli naše výprava dorazila krátce před devátou hodinou dopolední. Padesát autobusových poutníků doplnilo ještě několik farníků, kteří se dopravili auty. Po uvítání s o. Jackem, byla sloužena v kostele Narození Panny Marie mše svatá za poutníky. Po bohoslužbě nám o. Jacek řekl pár slov o historii poutního místa a pozval nás na „malé“ občerstvení do prostor místního Obecního úřadu za doprovodu milé paní starostky.
Další zastávkou byl oběd v rodinné restauraci „U Bohouše“ ve vísce Slavětice, nedaleko jaderné elektrárny Dukovany. Příjemné posezení v klidném prostředí uchvátilo některé členy výpravy natolik, že se jim ani nechtělo ze Slavětic na další cestu.
Na půl třetí nás však čekal v sousedních Dalešicích pan Rudolf Špaček, místní kronikář. V dalešickém kostele sv. Petra a Pavla jsme se dověděli leccos zajímavého z historie kostela, farnosti i městyse Dalešice. Na závěr nás čekala ještě prohlídka dalešického pivovaru, který je spojen nejen s dobrým pivem, ale také s natáčením filmu Postřížiny. Exkurze byla zakončena ochutnávkou a nákupem místních specialit.
I když se skoro nikomu nechtělo, nadešel čas návratu. Před sedmou hodinou nás autobus vyložil u řečkovického kostela. Byl to krásný den. Tak zase příště.
P. Michal Seknička