23 Rozhovor fotoTradiční festival minipivovarů v Řečkovicích a Mokré Hoře bude ještě lepší
Po loňském šestém ročníku v naší městské části již tradičního festivalu nás letos čeká sedmý ročník v obvyklém červnovém termínu – a snad i bez protiepidemických omezení. Po nutnosti přesouvání minulých dvou ročníků a komplikacích s tím spojených se letos zdá, že vše proběhne napoprvé a v předem stanovených dnech.
Zeptali jsme se tedy hlavního organizátora Daniela Budíka, jak to letos vidí z hlediska náplně a programu letošního festivalu.
Návštěvníci se jistě opět mohou těšit na zajímavé nové vystavovatele. Přibudou oproti loňsku nějaké nové tipy?
Pro letošní ročník jsme se rozhodli pro větší obměnu vystavujících pivovarů v tom smyslu, že jsme nechali ty nejúspěšnější a přidali několik horkých tipů, které se objevily na pivní scéně nebo které jsme již dlouho chtěli na festivalu prezentovat, ale časově jsme se nepotkali. Jedná se například o vynikající pivovary Obora, Antoš ze Slaného nebo Rudohor. Celkově bude vystavovatelů opět kolem dvaceti, a myslíme si, že to je tak akorát.
Jak vlastně hodnotíte uplynulý ročník?
Ročník 2021 byl tentokrát o dva měsíce posunutý proti původnímu termínu a přesun proběhl v poměrně vysoké fázi rozpracovanosti festivalu. Zde je třeba poděkovat vedení městské části a panu starostovi za jejich vstřícnost při výběru náhradního termínu a obecně vynikající spolupráci při organizaci festivalu. Jednalo se o šestý ročník, který jsme opět udělali dvoudenní, což se jednoznačně osvědčilo jak ze strany pivovarů, tak i zákazníků, kteří měli větší prostor ochutnat více speciálů v průběhu dvou dní. Počasí nám vyšlo fantasticky, a tak byla návštěvnost a nálada více než dobrá.


Určitě i letos bude součástí festivalu gastronomická část, chystáte zde něco nového? Případně v rámci programu festivalu?
Ano, letos nabídku gastra rozšíříme o další stánek v horní části areálu, který bude více zaměřen na speciality. Zároveň se nám podařilo domluvit profesionální bar na kávu, nealko nápoje a drinky, což jistě uvítají ti, kteří si chtějí užít festival s přáteli, ale pivu natolik neholdují. V rámci hudebního programu se budeme držet osvědčených jmen, mimochodem, opět se nám podařilo domluvit Záviše, který v minulém roce sklidil velký úspěch. Ale dorazí i noví interpreti, na které se moc těšíme.
Připravujete ještě nějaké novinky oproti minulým ročníkům?
Ano, letos poprvé budeme mít festivalovou sklenici, která bude mít rysky na 0,5 litru i na 0,3 litru. Chceme tím umožnit návštěvníkům, kteří preferují velká piva nebo objemy střídají, využít možnost vychutnat si pivo ze skla. Zároveň jako každý ročník je umožněno návštěvníkům donést si skleničku vlastní, například z minulých ročníků, abychom minimalizovali odpadovou stopu festivalu.
Máte nějaký speciální vzkaz či pozvání pro potenciální návštěvníky letošního ročníku Řečkovického festivalu minipivovarů?
Rád bych srdečně pozval všechny návštěvníky, kteří na festival chodí pravidelně, a ti, kteří u nás ještě nebyli, ať to napraví. Věřím, že nám bude přát počasí a společně se všemi zúčastněnými si užijeme dva perfektní dny plné dobrého piva, zábavy a skvělé atmosféry.

Děkujeme za odpovědi a budeme se těšit na viděnou v areálu starého pivovaru 10. - 11. 6. 2022.
Rozhovor připravil Filip Hrůza