28 Výročí 90 let SK Řečkovice fotoV sobotu 18. června 2022 se na stadionu na Novoměstské ulici pod záštitou primátorky statutárního města Brna Markéty Vaňkové a starosty městské části Brno-Řečkovice a Mokrá Hora Marka Viskota uskuteční odložené oslavy devadesáti let od založení fotbalového klubu SK Řečkovice. Tento oddíl začal psát svoji historii 27. listopadu 1931, kdy se nadšenci kolem místního učitele Františka Kolaříka rozhodli založit fotbalové mužstvo. To ve 30. letech rychle stoupalo vzhůru, dokonce postoupilo až do I. A třídy, o níž se tvrdilo, že se v ní hrál nejlepší amatérský fotbal. V pozdější historii bychom nalezli nejen úspěšné časy, ale i hubenější roky, kdy se mužstvům ze severního okraje Brna tolik nedařilo. Po druhé světové válce přišla změna názvu na TJ Sokol Řečkovice, nynější název SK se vrátil až v roce 1992. V roce 1984 se dokonce oddíl musel přestěhovat z prostoru nynějšího areálu Lachemy na Novoměstskou ulici. Zde se až do května 1998 hrálo na škvárovém povrchu. V současné době disponujeme velmi kvalitním zázemím s travnatým i umělým povrchem, novým sociálním zařízením, posilovnou, hracím koutkem pro děti aj.
Sobotní akci vyplní především četná sportovní klání, při kterých se od 9.30 hodin představí řečkovický „potěr“. Celkem letos máme v soutěžích hned čtyři mužstva přípravek, poskládaná „po ročnících“, což slibuje do budoucnosti zvyšování kvality a konkurenceschopnosti našich družstev. V dopoledním čase se na hřišti představí stále aktivní „staří páni“, kteří změří síly se soupeřem z Velkého Meziříčí. Odpoledne bude k vidění dvojzápas mladších a starších žáků a nakonec od 17.00 dojde i na největší „tahák“ oslavy fotbalu v Řečkovicích, na souboj místního „A“ týmu mužů, doplněného o bývalé opory, proti výběru současných trenérů FC Zbrojovky Brno a mediálně známých tváří. Mužstvo bývalých ligových fotbalistů poskládal a zároveň ho i povede dlouholetý kapitán a opora ligové Zbrojovky Tomáš Polách. Nechme se překvapit, jaké osobnosti se mu na oslavy podařilo nalákat.
Během celé akce bude pro návštěvníky zajištěno bohaté občerstvení, děti se mohou zapojit do různých dovednostních soutěží či zadovádět si na skákacím hradu. Všichni příznivci fotbalu, bývalí členové a hráči, fanoušci i kolemjdoucí jsou srdečně vítáni. Vstupné je dobrovolné, výtěžek z akce hodláme použít na podporu a další rozvoj mládeže.
Pevně doufám, že se akce – počínaje počasím – vydaří a že návštěvníci budou z našeho areálu odcházet nejen spokojeni, ale i obohaceni o nevšední zážitky.
Moc se na Vás těšíme! Sportu zdar, fotbalu zvlášť!
Za VV SK Řečkovice předseda oddílu Mgr. Martin Král