07 Literární chuťovky foto 2Velká, velká, velká

Vážení a milí literární gurmáni,
moc vás zdravíme a doufáme, že jste si za minulý měsíc dobře početli. A co je to ta Velká? Je to naše nová celoroční soutěž pro děti od 6 do 15 let, která spočívá v nasbírání celé abecedy spisovatelů. To znamená minimálně jednu knihu od každého písmene abecedy. Součástí této čtenářské hry bude hrací karta, kterou od nás každé dítě dostane. Od letošního května až do května 2023 pak bude sbírat jednotlivá písmenka. Například F jako Foglar, R jako Rowlingová atd. Kdo získá nejvíce písmen, dostane krásnou knižní odměnu. Touto hrou bychom moc rády podpořily zájem o čtení u školních dětí, aby poznaly a věděly, že není jen povinná literatura, kterou si musí zapsat do čtenářského deníku, ale že je spousta zábavných a zajímavých knížek i v jiných vodách než těch povinných. Je vážně z čeho vybírat!
Na znalosti z knížek navazuje i vědomostní kvíz pro děti Les v příslovích. Stačí jen doplnit jedno slovo do známých českých přísloví, a máte hotovo. Pro každé dítě je připravena drobná odměna.
Až do 8. 5. 2022 si můžete u nás zdarma vyzvednout kreativní set na Tvoření speciál – můžete si vyrobit přání ke Dni matek pro svou maminku. Tu jistě potěší krásné srdíčkové přání, které si sami nebo s maminkou doma dotvoříte.
V pátek 6. 5. 2022 mezi 13. a 15. hodinou se můžete těšit na naši první Knihokavárnu. Přijďte na dobrou kávu a popovídání o nových i starších zajímavých titulech. Bylo by fajn, kdyby se z Knihokavárny stala tradice, kdy se jednou za měsíc sejdeme a navzájem si sdělíme dojmy z krásných knížek.
Pro malé čtenáříčky od 0 do 3 let jsme zase připravily kouzelné čtení Povídám, povídám pohádku. S rodiči a jejich dětmi se uvidíme v úterý 17. 5. 2022 v 16 hodin v našem dětském oddělení. Číst vám budeme z krásných obrázkových knížek v rámci projektu BOOKSTART, který myslí právě na ty nejmenší. Nevíme, jak vám, ale nám to vždycky připomíná ty krásné časy, kdy četl někdo nám, je to ten krásný pocit a čas, kdy se z malých dětí postupně stanou velcí a náruživí čtenáři.
Dospělé potěšíme kytarovým koncertem Ondřeje Pavlíčka. Ve čtvrtek 26. 5. 2022 v 18.30 vás provede Večerem španělské a latinskoamerické hudby. Zazní díla těchto skladatelů: Torroba, Lauro, Tarrega, Granados, Lobos, Merlin, Morricone a vlastní díla interpreta. Ondřej Pavlíček u nás koncertuje již popáté, vždy s velkým úspěchem. Vstupné je dobrovolné, a tak se Ondřej i my těšíme na početnou účast.
A ještě pozvánka na výstavu. Po dva měsíce můžete obdivovat umění místních i přespolních bikerů. Právě jim je věnována výstava fotografií z Bike parku pod mostem. Je to jedno z nejlepších a nejoriginálnějších brněnských sportovišť, jak sami uvidíte. Kluci se o něj sami starají, a jde jim to skvěle. Klobouk dolů, pánové, jen tak dál! Je skvělé, že naše městská část opravdu žije.


07 Literární chuťovky foto 1Výborně, všechny pozvánky máme za sebou, na nikoho jsme nezapomněly, a můžeme vám proto napsat pár tipů na skvělé knížky.
Jak Fiškus s Pettsonem napálili lišku Svena Nordqvista. Druhá kniha série Pettson a Fiškus. Kocourek Fiškus a děda Pettson si spokojeně žijí na statku uprostřed švédského venkova. Ovšem jejich život není ani zdaleka poklidný. Slípky jsou v ohrožení. V okolí totiž řádí liška. A tak se Pettson s Fiškusem rozhodnou lišku napálit.
Myši patří do nebe Ivy Procházkové. Na útěku před lišákem Bělobřichem zakopne myška Šupito o pivní zátku a zřítí se do propasti. Poté se v doprovodu dvou již mrtvých myších přátel dostane do nebe. Šupito nechápe, co se s ní stalo. Seznámí se s krokodýlem, setká se se svým kamarádem slepýšem a pak narazí i na Bělobřicha. Je možné, aby se z nepřátel na život a na smrt stali v nebi kamarádi?
10 dobrodružných únikovek Jana Smolíka. Přicházíte rádi na kloub záhadám? Milujete dobrodružství? V tom případě je tato kniha určena právě vám. Máte chytrou hlavu a hádanky jsou váš život? Tak už neváhejte a vyřešte s námi deset zapeklitých případů. Čeká na vás útěk z hradu Kýblštejna, přechytračení jedné velice nezbedné opičky, únik z tajemného a strašidelného domu, úprk z robodomu a mnoho dalšího.

Stvořitelé katastrof Michala Vaněčka. Románová pocta třem klasickým dílům Karla Čapka (R.U.R., Bílá nemoc, Krakatit) představí mladým čtenářům nesmrtelná témata zneužití techniky, strachu, manipulace a podstaty lidství, to vše atraktivní formou, velebící odkaz jednoho z našich největších spisovatelů.
Bretaňské speciality Jean-Luca Bannaleca. Devátá kniha série Komisař Dupin. První letní dny v bretaňském Saint-Malo. Mohl by to být báječný výlet, kdyby se tam nekonal otravný policejní seminář, kterého se musí komisař Dupin zúčastnit. Když o přestávce bloumá tržnicí ve Starém Městě, dojde přímo před jeho zraky k vraždě.
Lov Bernarda Miniera. Sedmá kniha série Martin Servaz. Kriminalistu Martina Servaze přivolají na místo nehody, kde auto srazilo nahého muže s jelení hlavou. Muže, který má na hrudi vypálené slovo "spravedlnost". Ať už to znamená cokoli, jedno je jasné – v lesích francouzského Ariege se stal lovnou zvěří člověk. A to je pouze začátek děsivých událostí, které se daly do pohybu.
Půlnoční knihovna Matta Haiga. Nora se rozhodne zemřít. Ocitne se však v podivné knihovně, která na každého čeká mezi životem a smrtí. V každé knize, kterou vytáhne z regálu, se skrývá paralelní život, k němuž vedla veškerá možná rozhodnutí v jejím životě. Nora se může podívat do kteréhokoli z nich, aby si vybrala některý, který bude stát za to žít. Najde takový, ve kterém bude chtít zůstat? Zjistí, kde se stala chyba, kvůli níž žije svůj nenaplněný a osamělý život?
Slídil Tany Frenchové. Bývalý detektiv Cal Hooper je k smrti unavený a útěk z rušného Chicaga do odlehlé vesničky na západě Irska mu připadá jako dokonalý nápad. Koupí si polorozpadlý dům, plánuje jeho rekonstrukci a procházky po nekonečně zelených kopcích. Pro změnu povede klidný život. Jenomže pak ho jeden z místních kluků požádá o pomoc. Jeho bratr zmizel a celé vesnici, včetně policie, je to zřejmě úplně fuk.
Moc nás těší vymýšlet pro vás zajímavé akce, knížky jsou moc důležité a bez nich by to nešlo, ale není to jenom o nich. Je třeba vidět se, popovídat si a zažít něco zajímavého. Posíláme vám fotky ze dvou vydařených akcí. Ta jedna je z Jarního tvoření – Duhového ptáčka, kterého jste si mohli vyzvednout v dubnu, a ta druhá z Velikonočního minijarmarku na Mokré Hoře, na kterém jsme také byly a moc si to s vámi užily. Berte to jako pozvánku na všechny květnové akce, rády vás uvidíme, bude to zase fajn. Krásné květnové dny a dobrou společnost s našimi knížkami přejí vaše knihovnice.

Mgr. Jitka Fukalová, Bc. Veronika Nekudová a Hana Hegerová
Pobočka KJM Kolaříkova