KVĚTEN 1922

První květen byl prohlášen za státní svátek a takto byl i slaven. Počasí bylo toho dne krásné, jednotlivé strany proto slavily venku v průvodech a táborech.

Lidové noviny dne 1. května uveřejnily zprávu, že kapitán anglické lodi hlásí, že jeho loď byla v Černém moři blízko Oděsy bombardována ruskými pobřežními bateriemi a velmi vážně poškozena. Zdá se, že se historie opakuje a někteří Rusové jsou stejní rusáci jako jejich předci před 100 lety.

Dne 8. května byla v Lidových novinách otištěna následující výzva: “Těm v Brně, kdo mají rádi děti. V Brně je několik tisíc osiřelých a opuštěných dětí, které propadnou tělesné i mravní zkáze, nebude-li o ně nikdo pečovat. Starati se učinila si úkolem Okresní péče o mládež pro Velké Brno. Nemohla by však svému úkolu dostáti, kdyby jí dobří lidé neposkytli pomoci.” Je pěkné, že i v dnešní době je spousta Brňanů, kteří nezištně pomáhají dětem, ale i jejich blízkým, kteří utíkají před okupací své země.

Dne 8. května se narodil herec a divadelní režisér Miroslav Macháček (+17. 2. 1991 Praha). Připomenout si ho můžeme například ve filmech Údolí včel (1967), Skalpel, prosím (1985), Dobří holubi se vracejí (1988) a v jednom z jeho posledních filmů Sedím na konári a je mi dobre (1989).

I před 100 lety se mezi lidmi našli jedinci toužící po pozornosti za každou cenu. Dne 18. května nahlásila žena nález uťaté hlavy, zabalené v šátku. Zvěsti o hrůzostrašném nálezu se brzy roznesly po celém Brně. Když však policie dorazila k vinohradům mezi Líšní a Brnem, tedy údajnému místu nálezu, našla jen věci oné oznamovatelky.
Toho dne to měla brněnská policie vůbec náročné. Kolem 17. hodiny se Karel Kokeš, nedávno propuštěný z ústavu choromyslných, rozběhl Kounicovou ulicí a začal se za běhu bodat nožem do ramenou a prsou. Záhy byl zadržen a odvezen tam, kde už to znal, do ústavu choromyslných.

Dne 20. května do Brna dorazili italští poutníci, aby uctili památku svého slavného krajana Silvia Pellica (*24. 6. 1789 - +31. 1. 1854), který byl před 100 lety vězněn na Špilberku. Zvláštním vlakem přijelo 500 osob, brněnskou veřejností byli vřele uvítáni a poté se odebrali do hotelů a bytů. Večer se pořádalo divadelní představení, jehož autorem byl právě Silvio Pellico. Následující den dopoledne proběhla slavnost na Špilberku, kde byla Pellicovi odhalena pamětní deska, Italové si ve skupinách po 50 prohlédli žalář a večer zhlédli divadelní představení Má vlast. Třetí den vyrazili na prohlídku Macochy a poté odjeli do Prahy.

Dne 21. 5. se na hřišti v Lužánkách konal první mezistátní zápas v pozemním hokeji u nás. Za Československo nastoupili pouze německy mluvící hráči, hráli proti Rakousku a utkání skončilo 1:3. V Brně se před 100 lety tomuto sportu věnovalo několik klubů, nejslavnější byl Brünner S. K.

Dne 23. května se narodil herec Karel Effa (+11. června 1993 Praha), vlastním jménem Karel Effenberger. Působil v několika pražských divadlech, v Divadle satiry, v Hudebním divadle Karlín, v Divadle ABC a v Semaforu. Na filmovém plátně ztvárňoval spíše vedlejší postavy, bylo jich však přes 70. Hrál třeba ve filmech Limonádový Joe, Ukradená vzducholoď, Pyšná princezna.

V Lidových novinách bylo v květnu před 100 lety uveřejněno několik zpráv o velké novince tehdejší doby – dovozu zmraženého masa z ciziny. Např. 24. května se můžeme dočíst, že “ministerstvo zásobování dovezlo na pražský masný trh zmrzlé maso hovězí argentinského, australského a uruguayského původu. Maso, které je o polovinu levnější domácího, je dobré jakosti.” Některé restaurace pořádaly ochutnávky pokrmů připravených z tohoto masa.

Postupné zahajování sezóny brněnských plováren oznamovalo blížící se léto. Např. na Starém Brně se dalo slunit a koupat od 26. května, v Zábrdovicích se plovárna otevřela v neděli 28. května.

Dne 30. května byl ve Washingtonu slavnostně otevřen Lincolnův památník. Stavba ve stylu antického chrámu započala v roce 1915 a její rozměry jsou 57 m x 36 m. Samotná socha sedícího Abrahama Lincolna je vysoká 5,8 m.

Zdrojem mi byl internet a dobové Lidové noviny.

Mgr. Dana Malíková