Sobotu 28. a neděli 29. května 2022 by si měli do kalendáře barevně napsat všichni zájemci o architekturu a brněnskou historii. V tyto dny se uskuteční již pátý ročník festivalu Open House Brno (OHB). Během jednoho víkendu se zdarma otevírají široké veřejnosti běžně nepřístupné budovy a objekty v jihomoravské metropoli. Loňský čtvrtý ročník i přes protiepidemická opatření přilákal 17 tisíc návštěvníků.

„Snad nás letos již žádný virus nebude ovlivňovat jako loni a pevně doufáme, že zájemcům otevřeme řadu velmi zajímavých míst, jinak nedostupných třináctých komnat. Chystáme pro zájemce osvědčené lokace i zpřístupnění více než dvou desítek novinek,“ zve kreativní ředitelka festivalu Lucie Pešl Šilerová ze spolku Kultura & Management. Podrobný program bude dle aktuálních jednání postupně přibližován na webu www.openhousebrno.cz a na facebook.com/openhousebrno.
Zájemci se podle prvních informací mohou těšit například na vybrané zajímavé stavby v areálu brněnského výstaviště, včetně funkcionalistické vyhlídkové věže pavilonu G, zámeček průmyslníka Bauera či kdysi oblíbené Divadlo Julia Fučíka. Prohlídky přiblíží i velmi bohatou historii nemocničního areálu u sv. Anny v Pekařské ulici, Anatomický ústav Lékařké fakulty i nedávno přestavěný areál Filozofické fakulty MUNI, pracoviště brněnské Teplárny či hotely Continental, Courtyard by Marriott či Passage.
Vlajkovou lodí, která se objeví i ve vizuálu festivalu, je krásně zrekonstruovaná budova Českého rozhlasu Brno v Beethovenově ulici, navržená architektem Ernstem Wiesnerem. „Opravdovou třešinkou na dortu by měl být výhled z 23. patra rekonstruované jedné ze tří výškových budov Šumavská Tower na prahu Žabovřesk,“ naznačuje Pešl Šilerová.
Speciálním tématem letošního ročníku je „Stará a nová“, například srovnání i kontrast brutalistní architektury z období socialismu a současných novodobých staveb. Místa, kam bohužel není možné se dostat ani v malých skupinkách, představí aspoň internetové videoprohlídky.
Celý festival je neziskový, vstup na všechny akce je zcela zdarma, organizaci každoročně zajišťují výhradně neplacení dobrovolníci. „Budeme rádi, když se přihlásí i noví zájemci, ochotní pomoci s letošním ročníkem,“ nabádá veřejnost Pešl Šilerová. Zájemci se mohou ozvat na e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..
Open House Worldwide je síť padesáti měst celého světa, pořádajících festivaly architektury pro veřejnost, které každoročně navštěvují stovky tisíc lidí. Koncept Open House založila již v roce 1992 v Londýně Victoria Thornton. Pořádané festivaly každoročně oslovují více než dva miliony lidí po celém světě. Brno je součástí této sítě od roku 2018.
Lucie Pešl Šilerová