Procházka mezi poli

Vážení a milí literární gurmáni,
moc vás všechny zdravíme a doufáme, že jste zdrávi a v pořádku. Na duben jsme si pro vás připravily pár zajímavých akcí, které se vám budou líbit. Procházka mezi poli je první ze zamýšlených Knihovnických procházek. Byli jste v pobočce v Medlánkách? A v Komíně? Ne? Tak pojďte s námi! Nenáročná procházka mírným terénem v délce cca 7 kilometrů. Sraz ve středu 6. 4. 2022 v 16 hodin venku před naší pobočkou. Návrat MHD po vlastní ose.
Vnitřní prostory pobočky již druhý měsíc zdobí krásná výstava KOMenský v KOMiksu Lukáše Fibricha a Kláry Smolíkové. Komiks je věnován výročí narození jednoho z největších českých myslitelů, filozofů a spisovatelů.
Stejné osobnosti věnujeme i kvíz pro děti. Nejen zábavným komiksem, ale i zvídavými otázkami ukážeme dětem, kdo byl Jan Amos Komenský. Na každé dítě, které bude soutěžit, čeká drobná odměna.
Dětem bez rozdílu věku je určen kreativní set na doma. Však už to znáte, každého čtvrt roku připravíme nějaké pěkné vyrábění. Tentokrát to bude Jarní tvoření – Duhový ptáček. Set je zdarma, můžete si ho vyzvednout u nás v pobočce a pak si jen kdykoli doma s dětmi sednout a ptáčka si vyrobit. Za fotky či videa z „výroby“ vám budeme vděčné.
A nyní již tipy na knížky – a pěkně popořadě – pro malé děti, větší děti a dospělé, na nikoho nezapomeneme.
Dobrou noc: první kontrastní knížka našeho miminka Grace Habib. Leporelo s kontrastními černobílými obrázky a drobnými barevnými detaily, které stimulují zrak, seznámí nejmenší děti s aktivitami před spaním.
Fakta a výmysly o dracích Nikoly Kucharské. Největší ložiska dračí pochoutky krokoskály se nacházejí blízko zemského jádra. Je to pravda, nebo výmysl? Zábavné leporelo předkládá mýty o dracích, jejich zvycích a životě.
Kam a rádi Michala Štěpánka a Doroty Šebkové. Hloubavý Medvěd by nejraději přečetl každou knihu na světě a pak by dlouho rozjímal o smyslu života. Akční Ježek by naopak nejraději navštívil každý kout lesa, každou výstavu pavučin a lesní koncert. Jejich přátelství je plné zábavy, poučení i dobrodružství.
Teribear: tajemství modré krabice Aleny Mornštajnové. Teribear je méďa hrdina a také maskot Nadace Terezy Maxové už dlouhé roky, ale teprve nyní ožívá v příbězích Aleny Mornštajnové. Během svých napínavých dobrodružství navštíví zoologickou zahradu, les nebo třeba cirkus. S kým se při tom seznámí? A podaří se mu najít domov?
Sliz Davida Walliamse. Vítejte na ostrově Mlask. Je sice malý, zato tu bydlí spousta příšerných dospělých. Nic jim neudělá větší radost, než když můžou nějakému dítěti znepříjemnit život. A celý ostrov vlastní ta nejhorší osoba ze všech – Hilda Hamižná! Je na čase udělat jejímu řádění konec.
Balzamovač Alison Belshamové. Třetí kniha série Tatérka. V brightonském Přírodovědném muzeu je nalezeno čerstvě mumifikované tělo. Když se spolu s kryptickými zprávami začnou objevovat egyptské pohřební nádoby a v nich části těla, má detektiv Francis Sullivan jasno – jde o práci sériového vraha.
Démon přichází v mlze Martina Nesměráka. Pátá kniha série Strážci z Landštejna. Poblíž hradu Landštejna jsou zbudovány dvě nové kolonizační osady. Jejich výstavba se však nečekaně komplikuje a osadníci jsou sužováni neznámým zlem. Opakované krádeže nářadí v jedné z osad vyvrcholí tragédií, kdy je za podivných okolností surově zavražděn zástupce lokátora spolu s mladou dívkou a posléze je druhá osada napadena neznámými ozbrojenci.


František Štěpán Lotrinský: bohatý manžel chudé císařovny Josefa Bernarda Prokopa. Historický román vypráví životní příběh velkovévody Františka Lotrinského, manžela císařovny Marie Terezie. Muž stojící ve stínu slavné ženy byl nejen talentovaným podnikatelem, který nejednou zachránil státní kasu a svou manželku před bankrotem, ale i pozoruhodným člověkem, který nehýbal s historií ani se do ní nezapsal velkými hrdinskými činy, ale stál v pozadí, aby skrytě a úspěšně tahal za nitky velké politiky.
Křik k nebesům Monse Kallentofta. Dvanáctá kniha série Malin Forsová. Jednoho letního dne je v autě nalezen mrtvý chlapec. Zdá se, že ho tam zapomněla jeho matka, která trpí psychickými problémy a výpadky paměti. Když se však žena stane obětí chladnokrevné vraždy, musí se Malin Forsová na celý případ podívat novýma očima.
Perník Helen Oyeyemi. Román jedné z nejuznávanějších britských spisovatelek současnosti je fantaskním vyprávěním s nádechem magického realismu a nespoutané imaginace. Příběh anglické učitelky Harriet Leeové a její šestnáctileté dcery Perdity se zprvu zdá být zcela všední. Čtenář se však brzy ocitne uprostřed surreálného víru vyprávění, jež jej ze současného Londýna unese do (možná imaginární) země Harrietina dětství, kde její rodina peče neobyčejný perník.
Propast Jozefa Kariky. Bývalý lezec trpící panickým strachem z výšek narazí na legendu o skalní plošině v Tatrách, kde neznámá síla nutí lidi, kteří tam zabloudí, skočit do propasti a zabít se. Neobvyklé množství smrtelných nehod v této oblasti mu nedá spát. Rozjede pátrání na vlastní pěst.
Smolná vteřina Håkana Nessera. Šestá kniha série Inspektor Gunnar Barbarotti. Komisaři Barbarotti a Backmanová z kriminální policie v Kymlinge náhodně narazí na cyklistu, jenž se podobá jistému Albinu Rungemu, člověku, který byl před lety účastníkem tragické havárie – řídil totiž autobus, v němž zahynulo osmnáct lidí.
Staré odrůdy Ewalda Arenze. Sally a Liss – dvě ženy, které by nemohly být rozdílnější. Sally má před maturitou, ale jediné, po čem touží, je klid. Klid od všech a ode všeho, a proto se rozhodne utéct. Mlčenlivá Liss žije sama na statku mezi poli a vinicemi a stará se o rozlehlé hospodářství. Hned při prvním setkání Sally zjišťuje, že Liss je jiná než ostatní dospělí – do ničeho ji nenutí, nesoudí ji, neklade podezřívavé otázky. Liss nabídne Sally nocleh a jedna noc na statku se změní v pobyt na dobu neurčitou.
Z naučné literatury pro dospělé vybíráme: Jak vyprávět příběhy dětem Silke Rose Westové a Josepha Sarosy, Jóga pro zdravá záda Gertrudy Hirschi a Barbary Kündigové, Nekonečný zázrak: jak člověk stvořil knihy a jak knihy utvářejí člověka Irene Vallejo, Vánoční tradinář: od Dušiček po Hromnice Martiny Boledovičové a Martiny Viktorie Kopecké, Zahrada bez zalévání: chytré zahradničení se 44 rostlinami, které dobře snášejí sucho Annette Leppleové a Carmen: skutečný život Hany Hegerové Tomáše Padevěta.
Brzy na viděnou se těší a klidné dny přejí

Mgr. Jitka Fukalová, Bc. Veronika Nekudová a Hana Hegerová
Pobočka KJM Kolaříkova