LEDEN 1922

A máme tu nový rok! Rok 2022. Ať se nám všem daří, ať se plní všechny naše plány a přání. Nebo aspoň některá.
Co si asi přáli naši předci, kteří právě oslavili již čtvrtý vstup do nového roku v samostatné republice?

Roku 1922 se narodilo 248 728 dětí a zemřelo 163 366 osob.

Hned v lednu vydala městská policie brněnská zprávu o své činnosti za rok 1921. Bylo zatčeno 5 922 osob, tresty odnětí svobody vazbou se pohybovaly od 12 hodin (12 osob) po 14 dní (10 osob), peněžité tresty byly uloženy 420 osobám, nejvyšší pokuta činila 500 Kč, celkem bylo vybráno 16 899 Kč. Pitváno bylo 110 mrtvol, zhotoveno 958 fotografií, policejní psi slídili 91x, z toho 32x úspěšně. Stav mužstva čítal 398 mužů.

Hitem tohoto roku se u nás stala píseň Karla Hašlera „Copak je to za vojáka, když mu láska nekvete“. A roku 1922 měla premiéru hra Bertolta Brechta “Bubny v noci”, kde zase zazněl dnes zcela zlidovělý popěvek Pes jitrničku sežral, v němčině tedy. A co se hudby týče, do třetice ještě přidám informaci o slavné písni, nádherném gospelu Amazing Grace. Vznikla ovšem mnohem dříve, složil ji někdy kolem roku 1779 námořník John Newton, který se stal později knězem. Ale úplně první dochovaná nahrávka pochází právě z roku 1922. Později píseň proslavil Elvis Presley a u nás Karel Gott (Už z hor zní zvon).

Roku 1922 vyšel nový román Rudolfa Těsnohlídka Kolonia Kutejsík. Hlavní hrdina Kutejsík je pijan, lenoch a podvodník. Děj se odehrává před l. světovou válkou na předměstí Brna a dialogy jsou vedeny v brněnském argotu.

Jan Hanuš z Olomouce si před 100 lety nechal patentovat mechanické ukazatele směru odbočení pro kola a motocykly. Automobily neřešil, protože v té době projely Olomoucí jen dva denně. Ale při odbočování dvoukolových vozidel docházelo často k nehodám. První směrovka byla ve tvaru šipky, připevněná koženými řemínky na pravou stranu kola. Později šipku odlil z kovu a natřel bílou a červenou barvou. A když začalo jezdit více automobilů, přišel s dalším vylepšením, že směrovky byly prosvíceny. Svůj vynález nabídl automobilce v Kopřivnici. Byl však odmítnut s tím, že když chce řidič ukázat změnu směru, tak stačí vystrčit ruku z auta. Použití ukazatelů směru jízdy nařídil až silniční zákon z roku 1939 společně s jízdou vpravo.

Světová výstava (Expo) 1922 se konala v Riu de Janeiro. První československý pavilon pro světovou výstavu byl velmi dekorativní, připomínal venkovská lidová stavení. Jeho autorem byl architekt Pavel Janák.

Dne 1. ledna před 100 lety vznikla Velká Praha. Praha se rozrostla třeba o Královské Vinohrady, Karlín, Žižkov, Smíchov, Nusle, Dejvice, Břevnov a další. Praha byla nyní rozdělena na 16 městských částí.

Hned 2. ledna vstoupili do stávky pražští lepiči plakátů, požadujíce zvýšení mzdy. Po necelém týdnu dobové noviny poukázaly na problém, že divadla nemají vylepené aktuální programy a že totéž hrozí i biografům.

Dne 11. ledna byl poprvé k léčbě diabetes použit inzulín. Stalo se tak v Torontu v Kanadě, inzulín byl podán lékaři Bantingem a Bestem dítěti, které umíralo na cukrovku, do té doby smrtelnou.

Následující datum by si měli zaznamenat všichni příznivci brněnského ledního hokeje. V neděli 15. ledna odpoledne se na kluzišti v Lužánkách uskutečnil první zápas v kanadském hokeji (tehdy hockeyi). Utkali se hráči moravské Slávie s pražskou Slávií. Domácí hráči byli krutě poraženi (1:10), ale bylo příznačné, že první a jediný gól dal hráč jménem Chlad. Pro ty, co nejsou odborníky v tomto studeném a kluzkém sportu, je třeba doplnit, že do této doby se hrál styl “bandy hokej”, hráčů mohlo být na hřišti až 11 za jeden tým, měli jiný tvar holí a kulatý míč.
A zimním sportem žilo Brno i 22. ledna, kdy se v Lužánkách pořádaly bruslařské závody. Závodilo se na tratích o délce 500 m a 1500 m. K velkému úspěchu moravských bruslařů přispěla bezpochyby skutečnost, že z Čech dorazila pouze 1 účastnice.
Dne 22. ledna zemřel 258. papež Benedikt XV. (vlastním jménem Giacomo markýz della Chiesa, * 21. 11. 1854). Do úřadu byl zvolen v roce 1914.

Zdrojem mi byly dobové Lidové noviny a internetové encyklopedie.
Mgr. Dana Malíková