V procesu pořizování nového územního plánu došlo k dalšímu posunu, a to v návaznosti na druhou podstatnou změnu již jednou upraveného návrhu (projednávaného v červnu letošního roku). Opakované veřejné projednání se bude konat dne 7. 12. 2022 na Výstavišti a bude jej také možno zhlédnout online formou.

Pro naši městskou část se opakované veřejné projednání týká části lokality R-3, oblasti Díly (tedy svahu od kasáren směrem k Žilkově). Připomeňme, že upravený návrh územního plánu v této lokalitě navrhoval lokalitu využít tak, že směrem k ulici Žilkova měla být realizována bytová výstavba kompaktní, s úrovní zástavby 3 (6-16 metrů). Jako zástupci veřejnosti jsme proti tomuto návrhu výrazně vystoupili, a i díky Vaší aktivitě jsme nejen proti tomuto návrhu podali věcně shodnou připomínku, pod kterou se podepsalo více než sedm set občanů. Shodně se proti tomuto využití postavilo také Zastupitelstvo městské části na svém červnovém zasedání.

Druhý upravený návrh tedy počítá s úpravou plochy bydlení "B/k3" na plochu bydlení "B/r2" a plochy smíšené obytné "C/k3" podél celé uliční fronty nové městské třídy směrem k Babě a následně směrem do Ivanovic. Tato změna je dle upraveného návrhu odůvodněna úpravou výškové úrovně a struktury plochy bydlení a navazuje na současnou zástavbu v dané části městské části.

V říjnu proběhla rovněž schůzka mezi zástupci veřejnosti a určeným radním města Brna pro územní plánování RNDr. Filipem Chvátalem, Ph.D. Na této schůzce jsme probírali zejména otázky spojené s pořízením územní studie jako základního požadavku pro další rozhodování o změnách v území, zejména co se týká zapojení veřejnosti do tohoto procesu, neboť územní studie je procesem neveřejným.

Závěrem doplníme, že případné připomínky či námitky je možné podat nejpozději do 14. 12. 2022, avšak pouze v rozsahu změn, kterých se druhé veřejné projednání týká – v případě naší městské části tedy pouze části lokality R-3.

Ondřej Vít, Ondřej Štaud, členové zastupitelstva a zástupci veřejnosti