40 SK Kontakt ME fotoKaždý pátek se v odpoledních hodinách pohybuje kolem bazénu Sportareálu Družstevní větší počet osob s postižením. Jde o plavce sportovního klubu SK KONTAKT BRNO, který se specializuje na plavání s lidmi s tělesným postižením.
Sportovní klub, který kromě Řečkovic trénuje denně i v dalších brněnských bazénech, budou reprezentovat dva handicapovaní plavci, kteří se 29. 4. 2016 vydali na ostrov Madeira v Atlantském oceánu, aby zde změřili své síly s absolutní evropskou špičkou. Plavci Dominika Míčková a Jaroslav Mrkos se svým trenérem Janem Drobným se připojí k desetičlenné výpravě Českého svazu tělesně postižených sportovců. „Mistrovství Evropy ve Funchalu probíhá od 30. 4. do 7. 5. 2016 a pro naše svěřence to je první start na vrcholné soutěži. Dominiku s Jardou čeká celkem 10 startů,“ říká trenér Jan Drobný. Dominika dodává: „Je to pro mne další meta, kterou se mi v životě podařilo dosáhnout. Jsem ráda, že na mistrovství Evropy mohu reprezentovat brněnský klub a Českou republiku.“


Hlavním pilířem programu plavání v organizaci SK KONTAKT BRNO je rehabilitační aspekt, který je podložen metodickou řadou KONEV zakladatelů plavání pro osoby s tělesným postižením v České republice Jana Nevrkly a Martina Kováře. V Brně je do pravidelné výuky plavání zapojeno téměř 80 osob s postižením. Na pátečních trénincích probíhá výuka pro začínající plavce i pro sportovní skupiny.

Jan Drobný

40 ME plavci Jarda Mrkos obr. 1