04 Literární chuťovky fotkaByly jsme nakupovat

Vážení a milí literární gurmáni,
na tom by nebylo nic zvláštního, ale my byly nakupovat nové knížky! Od úřadu naší městské části jsme dostaly 20 000 Kč na nákup knih dle našeho výběru, abychom ještě více zpestřily nabídku čtení pro všechny věkové skupiny. Peníze jsme rozdělily napůl, abychom si něco nechaly i pro podzimní nabídku. Je to tak lepší, protože stále se objevují výborné novinky, tak abychom měly čas se po něčem skvělém poohlédnout. Zatím jsme tedy utratily 10 000 Kč, koupily jsme 40 knížek a v úterý 24. 8. odpoledne jsme je s panem starostou slavnostně pokřtili. Přikládáme fotografii, více jich můžete vidět na našich webových stránkách. A představte si, z těch 40 knih jste si jich 37 půjčili hned to odpoledne, zbyly nám jen tři, které „zmizely“ hned ve čtvrtek. Je to paráda trefit se do vašeho vkusu, máme z toho obrovskou radost. Děkujeme moc panu starostovi a zastupitelstvu, že na nás, lépe řečeno na vás myslí a že nám tento dar poskytli.
Knihovna má pro vás také dva dárky. Jeden je registrace a přeregistrace zdarma pro všechny prvňáčky po celý měsíc říjen. Zveme všechny rodiče, aby přišli svoje děti přihlásit, a hlavně si to u nás prohlédnout. Uvidíte, že dokážeme vaše děti zaujmout. Druhým dárkem je pravidelný Týden knihoven. Je to první týden v říjnu. V té době se mohou přijít zdarma přihlásit všechny děti a teenageři do 18 let. Už během září jsme zaznamenaly spoustu dětí a studentů, kteří si přišli vypůjčit povinnou literaturu, a nejen ji, za to je velmi chválíme. Také sledujeme, že učitelé a učitelky projevují daleko větší fantazii právě ve výběru povinné literatury, než tomu bylo dříve, a tak se zdá, že se jen stěží povede dětem čtení zprotivit. Obzvlášť si vybavujeme jednu dvanáctiletou slečnu, která měla na výběr, kromě jiného, jednu knihu, která nemá obrázky, jednu knihu, která začíná na stejné písmeno jako její jméno, jednu knihu, která vyšla v letošním roce…To byla osvícená paní učitelka! S tou bychom se určitě rády seznámily a zeptaly se jí na její zkušenosti, jak nejlépe zařídit, aby se z dětí stali literární gurmáni, kteří mají přehled a kvalitní knížky v malíčku.
Jejda, málem bychom zapomněly na třetí a poslední dárek. Vzpomínáte si na naše Jarní tvoření? Připravily jsme vám opět sety pro Podzimní tvoření - můžete si s dětmi vyrobit Veselého tučňáka. Set, který je zdarma a můžete si ho odnést domů, obsahuje pomůcky pro výrobu, hádanky, omalovánku, tipy na knížky o tučňácích a další drobnosti, které se vám budou líbit. Tak jako na jaře budeme rády za fotografie či krátká videa, jak jste si doma s dětmi vyráběli a pobavili se u toho.
Nejenom s tvořením se vracíme do jara, také obnovujeme krásnou výstavu ilustrátora Tomáše Tůmy, protože při všech těch omezeních a lockdownech ji nemohlo vidět tolik lidí, kolik by si zasloužila. Ty ilustrace jsou tak krásné! Uvidíte je sami, a to i v knihách, do nichž tyto ilustrace patří.


A teď tedy pár tipů, které jsme nakoupily právě pro vás.
Ó, ó, ó, vajíčko! Ester Staré a Milana Starého. Veršovaný poetický příběh z hmyzí říše je vyprávěním o velké lásce a odhodlání. Houseňák Pepík putuje za svou láskou a nic ho nezastaví. Cestou potkává různé přátele a pomáhá jim proti jejich predátorům.
Jonáš a Nenáš Kari Staiové. Můžou být vůbec dva lidé rozdílnější než Jonáš a Nenáš? A přesto jsou to nejlepší kamarádi. Bručoun Nenáš sice bývá se svým věčným "ne" dost protivný, ale pak se ukáže, že umět říct v rozhodující chvíli "ne" vám může ušetřit hodně problémů.
Tobiáš Lolness Timothée de Fombelle. Dva díly dobrodružného románu (v jedné knize) o miniaturním světě. Tobiáš měří o něco víc než jeden milimetr a náleží k lidu, který odedávna žije na velkém stromě. Jeho otec Sim, který je významným vědcem, jednoho dne odmítne vydat tajemství svého geniálního, ale nebezpečného vynálezu. Rodina Lolnessových je poslána do vyhnanství a Tobiáš musí prchat. Dostane se až do země trávového lidu.
Prvotřídní hajzl Jiřího Šimáčka. Děj autorovy čtvrté knihy se opět odehrává v současném Brně. Hlavní postavou je zkorumpovaný policista středních let, bezohledný manipulátor, přezdívaný Náčelník. Osamělého antihrdinu z klidu parazitní existence vykolejí až setkání s mladou ženou, jíž je čím dál víc posedlý.
Knihkupectví na Bylinkovém náměstí: řekni mi, co čteš, a já ti řeknu, kdo jsi Érica de Kermela. Natálie a Nathan ve svých padesáti nutně potřebují změnu. Přestěhují se z Paříže do městečka na jihu Francie, kde si Natálie splní sen a koupí knihkupectví. Z jejího obchůdku se brzy stane oáza, kam si zákazníci chodí nejen pro knihu na míru, ale také pro pohlazení po duši.
S pokračujícím podzimem skončí naše venkovní akce v parku na Palackého náměstí, ale to nevadí. Každé roční období má svoje a v parku nebo před knihovnou se uvidíme zase na jaře. Užívejte si tedy domácí pohodu s knížkou, která vás potěší, pobaví nebo rozesměje. Přejeme vám krásné podzimní dny.

Vaše knihovnice Mgr. Jitka Fukalová a Mgr. Lucie Filipová
Pobočka KJM Kolaříkova