ŘÍJEN 1921

Počátkem října 1921 byla v Brně založena Pedagogická škola (později Škola vysokých studií pedagogických). Jednalo se o instituci pro další vzdělávání učitelů národních škol. Studium probíhalo o víkendech a bylo dvouleté.

Dne 2. října v odpoledních hodinách se v Brně konala velká školská slavnost, při které byla slavnostně předána nová školní budova na ulici Merhautově. O tuto novou českou školní budovu se bojovalo již od roku 1913. Tehdy dokonce proběhla i stávka školních dětí. Nadšený průvod 2000 dětí, rodičů a zástupců úřadů vyšel od Besedního domu, prošel Českou, náměstím Svobody, Kobližnou, Cejlem a Vranovskou k nové budově školy (povšimněte si, že všechny ulice nesou po 100 letech stejné jméno). Zde hrála hudba, zpíval pěvecký sbor a starosta města Brna odevzdal klíče řediteli školy Dvořáčkovi.

Dne 4. října se v Brně za účasti autora konala premiéra Janáčkovy opery Taras Bulba.

Dne 13. října před 100 lety se narodil Yves Montand (+9. 11. 1991), francouzsko-italský herec a šansoniér.
Hlavní roli si zahrál například ve filmu Doznání podle knihy Artura Londona. Kniha i film jsou kritikou stalinismu a totalitní atmosféry v Československu.

Dne 20. října Německo na základě referenda odstoupilo Polsku východní oblasti provincie Horní Slezsko.

Dne 21. října proběhl druhý pokus posledního rakouského císaře Karla l. (*17. 8. 1887 - +1. 4. 1922) o návrat na uherský trůn. Karel l. byl po rozpadu Rakouska-Uherska nucen odejít do exilu, ale svých titulů a nároků se nikdy nevzdal. Poválečné Uhersko zůstalo formálně monarchií a oficiálně ho nesesadilo. Po neúspěšném pokusu o návrat na trůn musel odejít s celou rodinou do vyhnanství na ostrov Madeira, kde následujícího roku zemřel na zápal plic.

Jako reakci na pokus Karla I. o návrat vyhlásil prezident T. G. Masaryk 23. října mobilizaci čtyř ročníků. Bylo povoláno více než 400 000 mužů. Ne všichni záložníci výzvu uposlechli. Např. v Praze a Brně vyhlášku ignorovalo 35 % branců. Materiální vybavení bylo žalostné, z plánovaných 555 782 pušek chybělo 101 584, ze 8127 kulometů chybělo dokonce 4773. Byl nedostatek uniforem, bot i čepic. Ceny všeho prudce stouply a zboží chybělo. Mobilizace naštěstí vzhledem k neúspěchu Karla l. brzy skončila a mobilizovaní muži se vrátili domů.

A na závěr něco spíš humorného než trestuhodného ze stoleté černé kroniky. “Žíznivá posluhovačka. Úředník finančního úřadu v Brně oznámil městské policii, že se z úředního sklepa ztratilo mnoho vína, jež bylo nedávno zabaveno. Detektiv Karel Weigl, který věc vyšetřoval, zjistil, že víno kradla posluhovačka Marie K. Posluhovačka byla policii totiž známa, neboť byla často nalezena na ulici zpita. Nezbývalo, než na ni uhodit a pravda vyšla na jevo. Při práci, kde o prach není nouze, přišla na myšlenku, že víno dobře splachuje, nu a poněvadž ho ve sklepě nebylo nedostatek, zjednala si klíče a měla to lepší než v hostinci. Denně odskočila do sklepa několikrát a večer si vzala domů také něco k zaplašení životních chmur. Tož jaký div, že v několika dnech spotřebovala vína za 2000 Kč.”

Zdrojem mi byl internet a dobové Lidové noviny.

Mgr. Dana Malíková