ZÁŘÍ 1921

V září byly zveřejněny údaje ohledně počtu narozených, zemřelých, sňatků atd. za první pololetí roku 1921 v Brně. Tak tedy v tomto půlroce se narodilo 2576 dětí, z nich bylo 72 mrtvě narozených a 377 zemřelo do 1. července. Nemanželských dětí bylo 451. Počet sňatků v Brně byl 1795, 1768 osob ve stejném období zemřelo. Sebevražd bylo 37, vraždy 2. Celkem přibylo 603 obyvatel Velkého Brna.

Dne 6. září zemřel podnikatel, stavitel a mecenáš kultury Václav Havel (*25. března 1861 Praha). Mezi jeho nejvýznamnější díla patří palác Lucerna v Praze ve Vodičkově ulici, tato stavba byla dostavěna právě roku 1921. Jeho vnuk a jmenovec byl náš první porevoluční prezident Václav Havel (*5. října 1936 - +18. prosince 2011).

Dne 8. září zemřel významný český lékař Jan Jánský (* 3. dubna 1873 Praha). MUDr. Jánský se jako psychiatr zabýval závislostí mezi shlukováním krve a duševním onemocněním. Po letech dospěl k závěru, že žádná souvislost zde není, ale při svém bádání, jako víceméně vedlejší produkt, zjistil, že lidskou krev lze rozdělit do několika skupin. Svůj výzkum představil roku 1907 v odborném časopise. Byl tak prvním člověkem, který popsal dělení krve do čtyř základních typů. Krevní skupiny však již v roce 1900 objevil vídeňský lékař Karl Landsteiner, popsal ale jen tři.

Už poněkolikáté jsem v dobových novinách narazila na zprávy, jak si lidé tehdy považovali spisovatele Aloise Jiráska. Tak tomu bylo i 10. září, když noviny popisovaly návštěvu slavného a váženého spisovatele v Brně. Popis jeho návštěvy si nezadal s popisem prezidentské návštěvy, která následovala jen pár dní poté. “Vzácný den, …, nástupiště nádraží plné, plničké do posledního místa - tak jsme čekali v Brně Aloise Jiráska. Světlo a teplo nad svahy a lesy, světlo a teplo v myslích, kterými utváří se jasná stezička vstříc někomu, koho máme tolik rádi, že to nelze ani pověděti…”

Dne 16. září přijel na první oficiální návštěvu Brna prezident T. G. Masaryk. Přijel na hlavní nádraží a poté se starostou projeli automobilem centrem Brna. Večer navštívil představení Prodaná nevěsta v městském divadle. Druhý den se pozdravil s představiteli brněnských vysokých škol. Odpoledne byla na programu cesta autem do Moravského krasu. Vzácná návštěva projížděla Královým Polem, pozor! Řečkovicemi, Českou, Lelekovicemi, Vranovem, Šebrovem, Blanskem a dalšími obcemi. Následující den pokračoval prezident ve své cestě do Prostějova a Olomouce.
Dobové Lidové noviny popisují prezidentskou návštěvu jako velkou slávu: “Po celé cestě městem po obou stranách ulic tvořili špalír legionáři, vojsko, četnictvo, Sokolstvo, Orelstvo, školní dítky, studenstvo, spolky dobročinné, dělnictvo, městští zřízenci a úředníci, posluchači vysokých škol, skauti, hasičstvo, … a nespočetné davy obecenstva, jehož desetitisíce přijeli sem k slavnostnímu uvítání pana presidenta ze všech končin Moravy… Už jede, už jede. Slova měnila se v jásot a jásot v nesmírné nadšení těch, kolem nichž projížděl první president Československé republiky, odpovídaje na pozdravy salutováním a pokyny rukou. Nelze popsati toho nadšení a nelze vypsati toho nadšení a nelze vypsati všech dojmů.” Já jen dodám, že to musí být krásný pocit, být hrdý na svého prezidenta, třeba se zase někdy dočkám…

Dne 21. září došlo k velkému neštěstí v německém Oppau. Výbuch místní továrny na umělá hnojiva bývá označován za nejtragičtější nehodu v chemickém průmyslu, byl to největší nenukleární výbuch. Tragédie si vyžádala 559 mrtvých, přes 2000 zraněných, na 7500 lidí z okolí zůstalo bez obydlí.

Dne 26. září byla jmenována nová vláda. Ministerským předsedou se stal Edvard Beneš, ten zároveň zastával post ministra zahraničí. Následujícího roku se ukázalo, že spojení těchto dvou funkcí nebylo úplně šťastné, neboť jako ministr zahraničí byl často na cestách a nemohl se plně věnovat povinnostem premiéra. Po dohodě politických stran ho pak v této funkci vystřídal Antonín Švehla.

Zdrojem mi byl internet a dobové Lidové noviny.

Mgr. Dana Malíková