Sláva létu a knížkám

Vážení a milí literární gurmáni,
léto je v plném proudu - a ta pohodička sednout si venku na lavičku a začíst se do krásné knížky je k nezaplacení. Nejlepší relax, jaký známe. A protože se s Vámi rády o takový zážitek podělíme, budeme Vám o prázdninách číst. Toto léto věnujeme dětem a na dospělé přijde řada třeba příští rok. Využijeme prostor krásně upraveného parku u kostela, kde to opravdu žije. Při cestě na zmrzlinu jsme si všimly, kolik se tam pohybuje dětí a rodičů, takže dobrá příležitost seznámit Vás s úžasnými dětskými knížkami. Vybraly jsme brněnské nakladatelství Host, které si vede skvěle nejen v této kategorii, ale najdete u nich i perfektní čtení pro dospělé. Právě z tohoto nakladatelství budeme číst dětem krátké ukázky z knih, abychom Vám toho ukázaly co nejvíce. Budeme se na Vás těšit ve středu 28. 7. a v pondělí 9. 8., vždy od 16 do 17 hodin. Park není zase tak rozlehlý, takže se tam určitě najdeme. 
Nezapomeňte také na naše Velké putování za poznáním Knihovny Jiřího Mahena, čekají na Vás kromě naší domovské pobočky ještě v minimálně 11 krásných pobočkách po Brně. V každé pobočce si pro Vás knihovnice vymyslely zajímavý úkol, za jeho splnění dostanete samolepku do hrací karty, a po návštěvě 12 jakýchkoli poboček se dostanete do losování o hezké ceny. Soutěžní úkol v Řečkovicích je spojen s osobností básníka, který byl přítelem Jiřího Mahena a svého času v Řečkovicích bydlel. Už víte? Tak to je dobře, můžete si k nám přijít pro hrací kartu a do soutěže se zapojit.
K pěknému létu patří pohoda a zábava, právě takové knížky Vám v prázdninové Řeči nabídneme.
Nejmenším dětem jsou určeny 5minutové ospalé pohádky, Bohatě ilustrovaný soubor pohádkových vyprávění, která děti znají z filmů studií Disney a Pixar, a 5minutové Star wars příběhy, jedenáct bohatě ilustrovaných zjednodušených příběhů, inspirovaných slavnou filmovou sérií.
Vtipná je první kniha série Deník mopse Kyly Mayové. Baron z Bublin alias Bubi je nejroztomilejší mops na světě. Miluje módu, arašídové máslo a svoji paničku Bellu. Když se Bella přihlásí do soutěže pro vynálezce, Bubi jí pomůže vytvořit nejlepší projekt všech dob. Jenže kvůli úskočné veverce Oříškovi mops nedopatřením celý projekt zničí. Jestli chce, aby jeho panička byla zase šťastná, musí se postavit Oříškovi - i dešti - jednou provždy.
Úplným prťátkům jsou určena dvě zajímavá leporela – Jak to žije – auta a Jak to žije – bagry.
Velké potěšení přinese další kniha série Míša a její malí pacienti Aniely Cholewińské-Szkolikové. Začínají prázdniny a Míša odjíždí se svým tatínkem tábořit k řece. Brzy pozná obyvatele okolní divočiny: malou žabičku, rodinku rákosníků a také mrštnou vydru. Když se zvířátka dostanou do potíží, Míša s Pupíkem udělají všechno pro to, aby jim pomohli.
Starší děti mají léto spojené s dobrodružstvím a nevšedními zážitky.
Totéž nabízí šestá kniha série Alea, dívka moře Tanyi Stewnerové. Všichni členové posádky Alfa cru přišli o své vzpomínky. Jestli chtějí zjistit, co se s nimi stalo, musí se co nejrychleji zase zorientovat. Proč po nich jdou? A kdo je ten podivný muž v černém kabátě, který je sleduje ze břehu? Alea to ani v tak složité situaci nevzdává a je připravena své přátele za každou cenu zachránit.
Spisovatelka jménem Blanche napsala krásný román pro děti Hati. Hati je starý vlk ze skandinávské mytologie, který vypráví dívce Tanaki vlčí legendy tří severních národů. Dívka se dozvídá nejen o životě severních národů a jejich soužití se zvířaty, o šamanech, bozích, polobozích, obrech i trpaslících, ale i o tom, jak důležité je přátelství i pro ty největší samotáře.
Všichni, nejen děti, jsme se těšili na druhou knihu série Philipa Pullmana Kniha Prachu, která nás zavede do stejného prostředí, v němž se odehrávaly romány trilogie Jeho temné esence. Druhý díl je ještě napínavější než ten úvodní a doufáme, že ten třetí, závěrečný, na sebe nenechá dlouho čekat.
Pro teenagery jsme vybraly fantasy Kouzla rodu Thornů Margaret Rogersonové. Elisabeth vyrůstala v jedné z austermérských veleknihoven. Od malička procházela kolem spoutaných grimoárů - kouzelných knih, které se po osvobození změní v běsnící monstra z kůže a inkoustu. Když při útoku na veleknihovnu jeden z nejmocnějších grimoárů uprchne, Elisabeth se ocitne uprostřed gigantického spiknutí.


Vůně citronu Sama Xabyssuse vypráví příběh dívky Alison, která je přesvědčená o tom, že ji už nic nepřekvapí. Pak ale do její kavárny začne chodit Sam. Tichá dívka, která ve dvě přijde, objedná si čaj s sebou, ale posadí se s ním ke stolečku. Úderem čtvrté se zvedne a odejde. Jen samotná Sam ví, proč to dělá. Kus sebe nechala v rodné zemi a v Anglii se teď stará především o druhé. Svá tajemství si pečlivě střeží a sdílet s druhými je nepotřebuje. Potom se však něco změní a ona zatouží po pravém opaku.
Pro dospělé čtenáře vybíráme také napětí, ale i humor a trochu romantiky. Druhým svazkem Buď v pogodě pokračují historky dvou svérázných vypravěčů, otce a dcery. Zdrojem humoru je v nich jejich osobitý přístup k životu, ale podle sebecharakteristiky Sandry Pogodové i nemotornost, nepoučitelnost, rodinná uhozenost či mistrovství v nepravděpodobnosti. Jde o pokračování úspěšného bestselleru Hoď se do pogody. Další příběhy herečky Sandry Pogodové a jejího táty Richarda, naservírované jak na zlatém tácu. Autoři se dušují, že vše, co se o nich v knize dozvíte, je svatosvatá pravda.

Čokoládovna Marii Nikolai je první díl nové série. Stuttgart na počátku 20. století. Judith Rothmannová, dcera majitele čokoládovny, vede privilegovaný život v noblesní čtvrti Degerloch. Její skutečná vášeň však patří výrobě čokolády a jednou by ráda řídila podnik. Otec s ní má ale jiné plány. Dojedná výhodný sňatek s mužem, kterého Judith nemůže nikdy milovat. A právě v tu chvíli jí zkříží cestu charismatický Viktor Rheinberger, jenž si hodlá ve Stuttgartu vybudovat novou existenci.
Monse Kalentofta Vám nemusíme představovat. Spisovatel přichází se zbrusu novou sérií detektivek Palma Diptych. Stockholm 2015: Emme, jediná dcera Tima a Rebecky Blanckových, odlétá na Mallorku na svoji první dovolenou bez rodičů. A už se nikdy nevrátí. Palma 2018: španělská policie uzavírá případ Emmina zmizení jako nevyřešený, ale zdrcený otec se s tím odmítá smířit. První díl má název Dívej se, jak padám.
Kdo z Vás se těší na čtvrtý díl historické ságy Křišťálový klíč – Hejnické pastorále Vlastimila Vondrušky, nebude zklamán, tedy snad jen tím, že čtvrtým dílem série končí, Sága sleduje osudy sklářského rodu Heřmanů od konce 17. století až po revoluční rok 1848. V závěrečném dílu tetralogie se vrací Falknovská huť částečně zpět do vlastnictví rodu Heřmanů, ačkoli je to v časech, kdy se severočeskému sklářství už nevede zdaleka tak dobře jako dříve. Jednotliví členové rodu pokračují v tom, co započali, a jak už to tak bývá, ne všem se daří.
Kůň Převalského Mají Lunde je román o jedinečných divoce žijících koních. Prostřednictvím tří silných a napínavých příběhů, odehrávajících se v 19. století v Rusku, ve 20. století v Mongolsku a v roce 2064 v Norsku, sledujeme postupnou záchranu těchto zvířat a jejich návrat do volné přírody.
Islandští detektivové Freyja a Huldar řeší další zapeklitý případ v románu Poprava Yrsi Sigurdardóttir. Mladý a bohatý investor je nalezen oběšený na popravišti v lávovém poli Gálgahraun poblíž Reykjavíku. Je ale zřejmé, že nejde o sebevraždu. Do hrudi má zabodnutý čtyřpalcový hřebík a k jeho tělu je připevněn útržek papíru.... Nedaleko prezidentského sídla Bessastadir je na místě bývalého popraviště nalezen oběšený muž. Při ohledání policie zjistí, že mrtvý má v hrudi zaražený hřebík, Huldarův tým má před sebou nový případ vraždy.
A jéje, to jsme se zase rozepsaly, a to ještě chybí vzorek naučné literatury pro děti i pro dospělé. To už si necháme na ústní podání, stavte se za námi - a my Vás tím nepřeberným množstvím kvalitní a poutavé naučné literatury rády provedeme. Tak tedy brzy na viděnou, ať už v knihovně nebo v parku, budeme se na Vás moc těšit. Užívejte si slunce, pohody a mějte dobrou náladu. Snad k ní přispěje i dobrá knížka.

Vaše knihovnice Mgr. Jitka Fukalová a Mgr. Lucie Filipová
Pobočka KJM Kolaříkova