24 FOTO U3V 01Je tomu již více než rok, co přednáškové sály Masarykovy univerzity zavřely své brány a celý svět zahalily roušky a respirátory. Vzdělávání seniorů na Univerzitě třetího věku MU však volně dýchá dál. Jen probíhá na místě, jež je pro nás i pro naše účastníky velikou výzvou – v online prostoru.
U3V MU se však této výzvy chopila se ctí a posluchači aktuálně sledují na obrazovkách svých počítačů přednášky dlouhodobých, krátkodobých tematických i jazykových kurzů. Výuka probíhá na uživatelsky velmi jednoduché platformě YouTube nebo v aplikaci Microsoft Teams, jež nabízí i možnost interakce a vstupu do diskuze s vyučujícími. Snažíme se, aby byla výuka po technické stránce co nejjednodušší, poskytujeme proto posluchačům po celou dobu trvání kurzů podrobné návody i telefonickou podporu. Přestože bychom návrat k prezenčnímu režimu velice uvítali, s online výukou máme již bohaté zkušenosti, jež chceme i nadále rozvíjet a postarat se, aby byli naši posluchači maximálně spokojeni.
I pro akademický rok 2021/2022, který zahájíme v říjnu, jsme připravili několik dlouhodobých kurzů. Bude možné přihlásit se například do tříletého cyklu Všeobecně zaměřeného kurzu, který je připravován ve spolupráci se všemi fakultami MU a skvěle se hodí pro zájemce o všeobecný přehled. Kurz je zakončen slavnostní promocí, během níž posluchači obdrží osvědčení o absolvování kurzu.
Tříletý je také zbrusu nový cyklus přednášek s názvem Umělecká díla a podoby jejich uměleckohistorického vysvětlení, jehož tématem budou umělecká díla od raného novověku po současnost. Kurz navazuje na úspěšné cykly ve spolupráci se Seminářem dějin umění FF MU a je taktéž zakončen slavnostní promocí. Nabízíme ale také jednoleté kurzy, mezi které patří Kulturní dědictví a památková péče na Moravě, jejž pořádáme ve spolupráci s Národním památkovým ústavem, a také kurz Univerzita třetího věku a Moravské zemské muzeum.
Výuka probíhá zpravidla jednou za 14 dní v období od října do května. Pro posluchače přihlášené do dlouhodobých kurzů čeká během akademického roku i široký výběr kurzů krátkodobých s nejrůznější tematikou, jedná se například o astronomii, genealogii, kybernetickou bezpečnost nebo kurz o Jižní Americe a mnoho dalších. Nudit se u nás tedy rozhodně nebudete!
Vzdělávání na U3V MU je bezplatné, uhradit je nutné pouze jednorázové zápisné, které pro celý akademický rok činí 800 Kč. Přihlášky ke studiu budeme přijímat od 1. 9. 2021. Bližší informace o přihlašování naleznete na webových stránkách www.u3v.muni.cz, kde v brzké době upřesníme, zda bude přihlašování a i samotná výuka probíhat prezenční či elektronickou formou.
Kolektiv U3V