Bezva soutěž je tu

Vážení a milí literární gurmáni,
v Brně žádná nuda nehrozí, a knihovna rozhodně nezůstává stranou. Po čtyři měsíce na Vás čeká dobrodružná zábava, která tu dlouho nebyla. Pokud budete chtít s námi soutěžit a zúčastníte se našeho Velkého putování za poznáním Knihovny Jiřího Mahena, čekají na Vás kromě naší domovské pobočky ještě v minimálně jedenácti krásných pobočkách v Brně. Více se dočtete v samostatném článku a na plakátu, kde je vše podrobně popsáno.
Tak moc jste nám chyběli, že využijeme každou příležitost, jak se s Vámi setkat. Ve čtvrtek 3. 6. vezměte svoje děti či vnoučata a přijďte si užít Dětské odpoledne před knihovnou. Knižní tipy, luštění, hádanky a lecjaká jiná zábava – to vše od 14 do 17 hodin.
Online prostředí jsme si všichni užili do sytosti, a je dobře, že už máme opět na výběr. Tu covidovou dobu někteří dokázali využít k vlastnímu vzdělávání a někteří ji využili ke kreativní práci. Školní družina při ZŠ Novoměstská pod vedením paní Dubanské se zúčastnila soutěže Karantéňan, a velmi dobře v ní uspěla se svou vlastní knižní značkou – další důkaz toho, že kdo nechce, ten se nenudí.
S antinudou a poznáváním nových věcí souvisí cestování. To bude možná ještě letos trochu problém, proto si zkusme zase zacestovat společně s knížkami. Ať už budeme dovolenou trávit kdekoli, vzdálené a cizokrajné země nás mohou provázet na papíře, v textech, na obrázcích i fotografiích.
Velmi výjimečný je cestopis Davida Vávry a Radovana Lipuse Pohlednice z Tichomoří. Text a fotografie doplňují krásné kresby z oblasti Nového Zélandu, Austrálie a Japonska. Jak je u Davida Vávry zvykem z cyklu Šumných…, ochutnáte architekturu, přírodní památky, výtvarné umělce, osobnosti i turistické zajímavosti. Předchozí díly se jmenují Jedeme k moři a Tři cesty za architekturou.
Podrobněji, ale velmi, velmi zábavně Vás upoutá knížka Japonsko plnými doušky. Dozvíte se vše základní o umění japonského životního stylu, o kultuře, památkách a přírodě této vzdálené země.


Japonsko jen tak neopustíme, připravena je šestá kniha série Romantické útěky Čajovna v Tokiu Julie Caplinové. Fiona je vášnivá fotografka, má cestovatelský blog a už dlouho se touží podívat do Japonska. Když vyhraje čtrnáctidenní cestu do Tokia, má pocit, že se jí splnil sen. Na místě s hrůzou zjistí, že jejím průvodcem je muž, který jí kdysi zlomil srdce. Popadněte cestovní pas a vydejte se do země mrakodrapů, tradičních chrámů, čajových rituálů a rozkvetlých sakur.
Asi méně romantický, o to víc realistický je cestopis Dominiky Gawliczkové Dominika na cestě Japonskem. Známá motorkářka se vydává na jízdu po všech ostrovech a zavede nás do míst, kam bychom se s cestovkou určitě nepodívali.
Dětem se věnuje Můj atlas Evropy Ondřeje Hníka a Luďka Bárty, bohatě ilustrovaný, se zajímavými úkoly a ještě zajímavějšími informacemi. Co se děje u nás doma, za „humny“ i v širém světě, předvede Celý svět v obrázcích Toma Schampa. Klasikou a oblíbenou stálicí jsou Mapy Aleksanry a Daniela Mizieliňských - jak sami autoři říkají - „Atlas světa, jaký svět ještě neviděl“. Nestárnoucí Čtyřlístek přináší nové příhody v dílu Čtyřlístek a záhada faraonovy hrobky.
Ať už Vás zaujme cokoli, přijďte za námi a my Vám rády vybereme z pestré nabídky. Nezapomeňte, že pořád platí naše loňská výzva – pokud budete chtít darovat nějaké knihovně v zahraničí nebo anonymní knihovničce třeba na letišti nějakou knížku, přijďte si pro ni k nám. Máme tu velké množství různých darů od Vás, čtenářů, které již máme ve fondu, a tak se s nimi mohou potěšit naši krajané v cizině. Krásné blížící se léto, a hlavně pevné zdraví přejeme.

Vaše knihovnice Mgr. Jitka Fukalová a Mgr. Lucie Filipová
Pobočka KJM Kolaříkova