23 Dluhy mají řešení fotoZačněme příběhem…
Slečna Petra se zamilovala. Její nový partner Jan působil solidně, zval ji na večeře, kupoval jí dárky. Začali plánovat společnou budoucnost, a v ten moment ji pan Jan požádal o půjčení peněz na nákup pozemku. Petra pocházela z chudé rodiny, svoje peníze neměla, a tak se rozhodla pro půjčku u banky. Jan s penězi ovšem zmizel a Petře zůstaly dluhy. Se svým platem nezvládala splácet půjčky, a proto věc řešila tím, že si půjčovala další peníze u nebankovních společností. Ovšem úroky rostly takovou měrou, že se dostala do dluhové spirály a vůbec nevěděla kudy kam. Z původních dvousettisicové půjčky se se její dluhy kvůli úrokům vyšplhaly k milionu korun. Zdánlivě bezvýchodná situace.
Řešení se našlo. Petra se obrátila na společnost, která jí sepsala návrh na oddlužení, tzv. insolvenci.
Insolvence je určena pouze pro fyzické a právnické osoby, které nejsou ze zákona považovány za podnikatele a nemají dluhy z podnikání. Základní podmínkou vstupu do oddlužení je, že má dlužník pohledávky alespoň u dvou a více věřitelů a je jasné, že své dluhy není schopný po delší dobu splácet. Dále musí mít dlužník pravidelný příjem, ze kterého může v insolvenci splácet (mzdu, důchod, dar apod.). Je třeba sepsat a podat návrh na povolení oddlužení, o kterém vždy rozhoduje krajský soud, v jehož obvodu má dlužník bydliště či sídlo. Pokud soud oddlužení povolí, určí, jakým způsobem bude provedeno. V úvahu přicházejí dvě varianty: a) prodat vše, co je majetkem ve chvíli, kdy soud o oddlužení rozhoduje, nebo b) splátkový kalendář – tento způsob dovoluje uhradit část dluhů během následujících pěti let. Soud také určí insolvenčního správce, který bude proces oddlužení vést a podle potřeby by měl umět i poradit.
Zákon počítá dvěma variantami oddlužení. Lidé, kteří budou schopni zaplatit do tří let alespoň 60 % dluhů, mohou insolvenční řízení zdárně ukončit již po třech letech. Lidé, kteří budou schopni zaplatit do pěti let alespoň 30 % dluhů, budou oddluženi. U těch, kteří uhradí méně, bude soud zkoumat, zda vynaložili veškerou snahu (např. snažili se zajistit si příjem prací apod.), a pokud zjistí, že se snažili dostatečně, oddluží je také.
V Brně existuje několik akreditovaných organizací, které vám zdarma poradí, zda právě pro vás je oddlužení vhodné, a pomohou vám sepsat návrh na oddlužení. Jedná se o tyto organizace a konkrétní osoby:
Diecézní Charita Brno, Bc. Jan Dvořáček, dluhový poradce, 736 523 685, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Podané ruce, Mgr. Alžběta Stromšíková, 773 770 885, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
IQ Roma Servis, Silvie Elsnerová, 774 898 817, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
DROM, Mgr. Barbora Karásková, 703 468 648, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Tyto příspěvkové a neziskové organizace klientům s dluhy pomáhají mnoho let a podařilo se jim pomoci i ve zdánlivě neřešitelných situacích.
Nebojte se požádat o pomoc, cesta z dluhů může být snazší, než se na první pohled zdá.

Mgr. Marie Jílková, zastupitelka MČ Brno-střed