06 Lit. chuťovky foto lekotekaVýdejovému okénku zdar!

Vážení a milí literární gurmáni,
člověk by nevěřil, jak málo stačí ke štěstí. Výdejové okénko už je měsíc otevřené, a funguje! Klidně se za námi zastavte vrátit knížky a my Vám zase nějaké krásné vybereme. Ani si nedovedete představit tu NUDU bez přímé komunikace s Vámi. Samozřejmě platí stále, že si knížky můžete dopředu objednat přes internet, e-mailem či telefonicky, ale pokud nic z toho neuděláte, nenecháme Vás odejít s prázdnou. Jasně, v práci jsme byly každý den, opravovaly staré knížky, vyřazovaly špatné výtisky, obalovaly potrhané tituly, ale bez Vás, našich čtenářů, to vůbec nebylo ono. Takže zlaté výdejové okénko!
Pokračujeme i s roznáškovou službou. Pokud jste nemocní či imobilní, ozvěte se nám, a knížky doputují díky pracovníkům naší městské části až k Vám domů. Za tuto pomoc a službu pro Vás velmi děkujeme vedení radnice, panu místostarostovi Ing. Hrůzovi, Ph.D., a paní Ing. Svobodové.
Aby se povědomí o částečně otevřené knihovně a možnostech půjčování ještě více rozneslo, oslovily jsme základní školy v našem okolí, vždyť dětem musí dobrá literatura chybět jako sůl. Chápeme, že po všem sezení u počítače při distanční výuce potřebují rozptýlit a přijít na jiné myšlenky, ale to by mohla být kromě pohybu na čerstvém vzduchu právě dobrá knížka. Poslaly jsme do škol tipy na velmi zajímavé, zábavné a kvalitní knížky, tak se k Vám třeba brzy dostanou. Tyto tipy můžete získat přímo od nás, stačí se kdykoli za námi zastavit, my Vám je vytiskneme, poradíme a vybereme vhodnou knihu podle věku a zájmů vašeho dítěte. Zdrojem pro tyto tipy nám byly úžasně našlapané webové stránky Celé Česko čte dětem.
Nezapomínáme ani na mrňata a jejich rodiče. Už od prosince máme nakoupeny nové hračky do naší Lekotéky. Můžete si je prohlédnout na přiložené fotografii a kdykoli si je přijít vypůjčit. Některé z těchto hraček jsou vhodné i pro starší děti či dospělé, například Čtenářské kostky nebo hrací karty Česká literatura, Světová literatura, Česká města a Zajímavá místa.
Mladší děti potěší Putování hvězdy Blanky Ježkové krásným veršovaným vyprávěním o malé hvězdě, která neví, kdo je a proč existuje, a proto se vydá na cestu vesmírem. Kam až hvězdička doletí? Co ji na cestě čeká? Koho na ní potká? Dostane odpovědi na své otázky?
Ve své knížce Albi a jeho sny vypráví Mikko Kunnas příběh malého sněhuláka Albiho, který bydlí v útulném sněhovém hradě v překrásné ledové zemi, kde sníh nikdy neroztaje. Rád sedává ve svém pohodlném křesle a čte si knížky. Často u toho ovšem usne. Jednoho dne se mu zdá o tom, že se učí plavat v moři, jindy ho jeho sny zanesou do zubní ordinace. Pojďte si spolu s Albim přečíst dva příběhy o jeho snových výpravách.
Starším dětem je učena Agnes a Zakázaná hora Veroniky Hurdové. Agnes žije v pralesním kmeni Magrejů. Lidé z její vesnice se rodí s nějakým neobyčejným darem. Jakmile svůj dar objeví a ovládnou, musí složit přísahu, že ho budou používat ku prospěchu celého kmene. Tento slib ale každý Magrej musí složit do svých dvanácti let, jinak se stane Stínem. Agnes právě oslavila své jedenácté narozeniny, a stále netuší, v čem její dar spočívá. Nezbývá jí tedy nic jiného, než se na Zakázanou horu vydat. Čtvrtá kniha oblíbené série Dogman má název Dogman a Superkotě. Dogman má nového chlupatého a ušatého parťáka, se kterým musí společně vyřešit jednu záhadu. Když po nástupu kočičí chůvy zmizí nadějná filmová hvězda, Dogman a Superkotě se rovnou vydávají po horké stopě, aby přišli zmizení na kloub.


Z naučných knížek se dětem jistě bude líbit Bludiště 3 – Zámek v oblacích Hira Kamikagiho, kniha, která prověří jejich logické myšlení a prostorovou orientaci.
Dospělí se mohou těšit na pokračování oblíbených sérií, ať už jsou to historické detektivky Případ mrtvého krále Stanislava Češky, Anděl v podsvětí Juraje Červenáka, Údolí Bernarda Miniera a Osamělí Hakana Nessera nebo pokračování veleúspěšného historického románu Šikmý kostel 2. Zaujmout může i román Dalibora Váchy M + B + M, Mašín, Balabán, Morávek, Tři králové z doby nacistické okupace. Nezpochybnitelní hrdinové, kteří neváhali riskovat a položit životy za osvobození Československa. A přesto to byli i normální lidé, toužící po obyčejných věcech jako láska, rodina nebo klidný večer beze strachu, kdo zaklepe na dveře konspiračního bytu.
Druhým románem také pokračuje spisovatelka Guzel Jachina. Děti Volhy líčí Rusko roku 1916. Na dolním toku Volhy, kde od 18. století nacházeli domov němečtí emigranti, plynou stereotypní dny Jakoba Ivanoviče Bacha, dvaatřicetiletého učitele němčiny. Dokud ho statkář Grimm nepožádá, aby jeho sedmnáctiletou dceru Kláru učil německy. Osamělí lidé se do sebe zamilují. Jejich láska však nemůže uniknout událostem, jež s sebou přinese nástup bolševiků k moci.
A ještě pár tipů z naučné literatury pro dospělé. Z ruky do ruky jde Svědectví o životě v KLDR Niny Špitálníkové, poutavým způsobem se dozvíte střípky o životě obyčejných Korejců i detaily ze zákulisí tohoto státu. O kryoterapii a otužování se zajímá Wim Hof: Ledový muž: je to jediná autorizovaná kniha Wima Hofa o převratné metodě, jak využít svůj fyzický i duševní potenciál. Ze životopisných knih vybíráme Loutkové divadlo strýčka Ota Brigid Graumanové o historii jedné židovské rodiny v období holocaustu.
Mohly bychom pokračovat dál a dál, ale o ostatních novinkách si můžeme popovídat, až se za námi zastavíte.
Také jsme se s Vámi a Vašimi dětmi rády setkávaly na našich rukodělných dílnách. Dokud plně neotevřeme, není možné nic takového dělat. Nabízí se náhradní řešení. Na duben jsme pro Vás připravily kreativní sety s tématem JARNÍ TVOŘENÍ. Co to znamená? Přes výdejové okénko si můžete vyzvednout set na výrobu nějaké jarní maličkosti s překvapením. Nemusíte se hlásit ani objednávat, stačí, když přijdete a set si vyzvednete. Akce platí od 1. 4. do 30. 4. 2021. Za fotografie, případně krátká videa, jak jste si s tím doma pohráli, budeme moc rády.
A ještě tu máme nabídku pro šikovné děti, pro které je čeština koníčkem. Posíláme Vám tip na literární soutěž Čeština 21. století – nová slova, nové významy. Jistě jste se setkali v nedávné době se slovy, která čeština v minulosti neznala a které nyní používáme běžně. Právě z takových slov má být práce Vašich dětí složena. Podívejte se na detaily na letáčku, který přikládáme.
Tak, milí literární gurmáni, to je na duben vše, a pokud by Vás něco napadlo, co by mohlo naši práci pro Vás obohatit, sem s tím. Jsme tady přece pro Vás. Přejeme pevné zdraví a těšíme se na viděnou.

Vaše knihovnice Mgr. Jitka Fukalová a Mgr. Lucie Filipová
Pobočka KJM Kolaříkova