DUBEN 1921

Duben, nebo také apríl. Pojďme tentokrát trochu v aprílovém duchu odlehčit. Před 100 lety připadl 1. duben na pátek. A jistě už naši předci ten den vymýšleli různé vtípky a žerty. Možná nevíte, že apríl je již několik století starý svátek, který vznikl pravděpodobně v Íránu. A tam vycházel ze svátku starého tisíciletí. Už od 16. století se tedy 1. dubna snažili lidé napálit žertíky a malými zlomyslnostmi své přátele či členy rodiny. Asi to souviselo se změnou ročního období, s přechodem z depresivní zimy do veselejšího jara. První písemná zmínka o aprílu, někdy také označovaném jako svátek bláznů, v Česku pochází z roku 1690 od Bartoloměje Chrystellia z Prahy, který zapsal: “Prvního dne měsíce apríla nechá se mnohý obelstít potměšilostí, ale dvakrát tak často i hrubou lží.” V knize Žert a pravda z roku 1796 se můžeme dočíst: “V měsíci dubnu, kdož bláznem býti chce, nechť se dá aprílem poslati.” Od 18. století jsou zprávy o aprílových žertících častější, tak víme, že se naši předci vzájemně posílali pro komáří sádlo, mezery do žebříku, sušený sníh, kohoutí vejce, zaječí peří a pod.

V Lidových novinách 1. dubna před 100 lety vyšla spousta příspěvků v aprílovém duchu. Dnes by nám přišly dobové vtípky spíše slabé, ale tehdejší čtenářstvo je asi oceňovalo.
Tak třeba zpráva, že v Ženevě bylo rozhodnuto, že po rozpuštění armád bude nutno najít nový klíč k určení mocenského postavení států. Prošel návrh, aby se to určovalo dle počtu úřednictva. Tím bude Československá republika jednou z prvních velmocí světa, konstatuje autor. Já dodávám, že toto prvenství bychom asi hravě obhájili i dnes.
Další zpráva popisovala zasedání senátu, ovšem vše proběhlo v opačném pořadí. Na úvod senátní schůze se předseda rozloučil oznámením, že končí schůzi, pak se hlasovalo, teprve potom byly čteny návrhy - a v tomto duchu se popis schůze dostává k závěru slovy: “Zahajuji schůzi.”
Hodně příspěvků se strefovalo do komunistů (kdyby tak někdo tenkrát tušil, že za pár let přijde rudý humor, tedy přesněji teror...): “Vagon dynamitu pro pražské komunisty. V těchto dnech byl na nádraží v Horním Dvořišti zadržen podezřelý vagon, v němž bylo nalezeno 1 425 bedniček dynamitu a jiných látek. Vagon byl adresován do Prahy a příjemcem byl jeden ze známých komunistických vůdců. Hlavní viník učinil doznání, že celá zásilka dynamitu byla určena na odstřelení poslance dr. Šmerala z vedení strany. Vagon byl dirigován na rozkaz z Moskvy, ale pražští komunisté jsou pevně přesvědčeni, že by byl na odstřelení Šmerala nestačil.”

Tentokrát mi zdrojem byly dobové Lidové noviny a Český rozhlas.

Mgr. Dana Malíková