09 Sokolské putování foto 3Protože byly letošní jarní prázdniny „jiné“ kvůli současné epidemiologické situaci, rozhodli jsme se připravit pro děti a jejich rodiče putování za pohybem a poznáním.

Nachystali jsme 5 zastavení v Řečkovicích, kde na účastníky čekalo celkem 6 úkolů – poznávání zvířat žijících v lese, květin rostoucích na lukách a polích, správné pojmenování tělocvičného nářadí, vyluštění křížovky - a samozřejmě nechybělo stanoviště sportovní všestrannosti. Aby mohli účastníci plnit úkoly, bylo potřeba vyzvednout si v sokolovně kartičku, mapku a popis úkolů. Jakmile děti získaly potřebné materiály, vydaly se se svým doprovodem na putování. Jedno stanoviště bylo přímo u sokolovny – vyluštění křížovky. Cesta pokračovala kolem areálu Orla Řečkovice – zde bylo možné získat vědomosti toho, jaké má Sokol patero, tedy co jednotlivá písmena (S-O-K-O-L) znamenají. Další stanoviště zavedlo účastníky na sokolské travnaté hřiště na ulici Prumperk, kde se poznávala zvířata a květiny. V areálu bývalého pivovaru za řečkovickou radnicí čekalo na účastníky stanoviště, kde museli správně pojmenovat tělocvičné nářadí. Poslední zastavení jsme udělali v Zamilovaném hájku. Zde byla nachystaná opičí dráha – „Přelez či prolez, přeskoč, proběhni a udrž rovnováhu“.
Celé putování bylo zakončeno opět v sokolovně. V předem stanovených dnech a časech si účastníci za splnění všech úkolů vyzvedli diplom a malou odměnu.
Putování bylo možné absolvovat v průběhu celého týdne jarních prázdnin 20.-28. 2. Záleželo pouze na každém, zda projde trasu za jedno dopoledne či odpoledne nebo si plnění úkolů rozdělí. I vydávání kartiček jsme rozdělili do více dní. Zájem o putování byl obrovský. Dokonce bylo v průběhu týdne potřeba kartičky a mapky dotisknout.
Vzhledem k tomu, že se jednalo o veřejnou akci, potěšila nás i hojná účast nečlenů Sokola.
Kladné ohlasy spokojených účastníků s dotazy, jestli opět neuděláme nějakou "distanční" aktivitu pro malé cvičence a jejich doprovod v našem krásném okolí, nás povzbudila k zamyšlení něco dalšího zrealizovat.
Naši cvičenci nám cvičitelům moc chybí. Všichni doufáme, že bude lépe a že se snad v brzké době opět sejdeme.

Irena Zahrádková
Eva Janovská
TJ Sokol Brno - Řečkovice

09 Sokolské putování foto 2