Dáme na vás realizuje nápady Brňáků

Každému se občas stane, že si po cestě do práce, do školy nebo jen tak při procházce všimne něčeho, co by chtěl změnit. Může to být chybějící tabule s odjezdy v podchodu pod nádražím, tančírna v parku nebo rovnou rozhledna v oboře Holedná. Všechny tyto nápady lidí jsou již zrealizované z minulých ročníků Dáme na vás.
A to nejsou všechny. Díky Participativnímu rozpočtu města Brna Dáme na vás se zrealizovalo již 14 nápadů a na dalších 36 se pracuje. Aktuálně můžete navrhovat nápady pro letošní ročník. Město Brno na ně vyhradilo 35 milionů z rozpočtu, přičemž náklady na každý návrh mohou být až 3 miliony korun.
Jaké nápady mohou uspět?
Je jen na vás, jestli chcete zrealizovat něco v Řečkovicích a Mokré Hoře, nebo třeba v centru města. Může to být investiční projekt jako, jsou pítka, klubovna pro děti, cyklostezka nebo krytá sportovní hala. Nebo třeba neinvestiční projekt, jako je Nebýt na to sama, nápad, jak podpořit život onkologicky léčených žen, který navrhla Andrea Nováková.
V Řečkovicích a Mokré Hoře se aktuálně realizuje několik projektů, které zvítězily v minulých letech. Vznikne zde HRáj nebo herní prvky a výsadba zeleně v Zamilci. Mezi hotové projekty patří krytá sportovní hala u ZŠ Novoměstská a obnovení topolové aleje v Zamilovaném hájku.
Zveřejněte nápad díky několika kliknutím
Veškeré projekty se navrhují pomocí webové stránky www.damenavas.brno.cz, kde pouze vyplníte potřebné informace a odešlete formulář. Pak se s vámi spojí koordinátorky participace a případně navrhnou potřebné úpravy, aby projekt splnil veškeré podmínky.
Toho si cení i Andrea Nováková: „Díky ochotnému přístupu celého týmu participativního rozpočtu Dáme na vás nenastaly žádné komplikace. Poradili mi, co vše má projekt obsahovat, aby mohl získat podporu a dostat se až do finálního hlasování. V rámci hlasování mi byly poskytnuty materiály k propagaci a tým lidí z Dáme na vás se postaral, aby co nejvíce občanů vědělo, že mohou hlasovat o rozdělení peněz z městského rozpočtu.”
„Jsem vděčný všem navrhovatelům a také hlasujícím, kteří svou aktivitou pomohli zlepšit konkrétní místa v naší městské části,“ dodává starosta Marek Viskot.
Proč se stát navrhovatelem participativního rozpočtu Dáme na vás?
Pokud si přejete v Brně něco změnit či pomoct vzniku něčeho nového, máte šanci každý rok. Stačí do 15. května napsat váš návrh na web Dáme na vás, splnit všechny podmínky pro podání projektu, případně upravit podle připomínek, získat dostatečnou podporu a v rámci hlasování se na podzim dostat mezi vítězné projekty, které si mezi sebou rozdělí 35 milionů korun.
Kancelář participace, Magistrát města Brna