Vážení a milí literární gurmáni,

máme za sebou Vánoce a oslavy Nového roku v úzkém rodinném kruhu. Snad jste si odpočinuli a načerpali síly. Nevíme, co nám nový rok přinese, a tak jednou z mála jistot je dobrá knížka, která Vás potěší, povzbudí, nezklame, můžete se s ní zašít na své oblíbené místo, zakutat se do tepla a číst si. Snad k Vám byl Ježíšek štědrý a nějakou knížku Vám nadělil, a kdyby ne, tak jsme tu my, Vaše knihovna, která se Vám ráda o dobré čtení postará. Také jsme nezapomněly na naši výzvu mít letos 2020 čtenářů, jsme hrozně napjaté, jak to dopadlo, ale musíme počkat do únorové ŘEČI, protože výsledky budou známy až první týden v lednu. Z průběžných výsledků se to rýsuje hodně dobře, již nejsme sedmí, ale pátí! Takový úspěch je dán tím, jak často a rádi k nám chodíte, a pak také tím, kolik nových knih Vám můžeme nabídnout. I v době, kdy jsme měly zavřeno, i v době, kdy fungovalo pouze výdejové okénko, chodily nám nové knížky nepřetržitě, takže nabídka je opravdu úžasná.
Jestli se Vám líbily Podbrdské ženy Jany Poncarové, pak určitě sáhněte i po jejím druhém románu Alžběta a Nina: tajemství mojí babičky. V pochmurných i krásných Sudetech se skrývají stíny minulosti, které Alžbětinu rodinu rozdělily na desítky let. Když Alžbětu vnučka Nina navštíví v léčebně, vymyslí způsob, jak babičce udělat radost: vyrazí s ní na výlet do míst, kde strávila dětství a mládí. Během cesty po zapomenutých krajích i zasutých vzpomínkách se Nina rozhodne - dost bylo mlčení. Jen pokud odhalí rodinné tajemství, může vykročit za splněním vlastních snů...
Pátá kniha série Aristokratka Evžena Bočka má název Aristokratka u královského dvora. Bordel v kuchyni alias Portrét služebné je zpátky v Nizozemsku a Její Veličenstvo královna Beatrix posílá na Kostku dopis s poděkováním a pozvánkou do královského paláce. Kdo se výpravy zúčastní?
Cesty rytířů Františka Niedla jsou již osmou knihou série Rytíři z Vřesova. Král Jan Lucemburský je po osmi letech vládnutí unaven. Připadá si osamělý a vlků v jeho království neubývá. Neúnavnému a neobyčejně schopnému Jindřichovi z Lipé se daří postupně přiklánět krále na svoji stranu a dokáže ho utvrdit v tom, že královna Eliška proti němu chystá spiknutí, jehož cílem je svrhnout krále z trůnu.
Obliba knížek z období druhé světové války je stále mimořádná, dalším kamínkem do této mozaiky jsou Děti s hvězdou Maria Escobara Goldera. Píše se rok 1941 a v okupované Francii se stupňuje nacistický teror. Mladí židovští bratři Jacob a Moses zůstali v Paříži úplně sami - jejich rodiče jsou daleko a teta, která je měla na starosti, zemřela. Existuje jediný způsob, jak se vyhnout transportu do koncentračního tábora: útěk. Na své cestě poznají mnoho podob lidskosti, která je důkazem, že naděje přežívá i mezi hrůzami války.
Teenagery a všechny fanoušky Hunger games jistě potěší Balada o ptácích a hadech Suzanne Collinsové. Prequel populární trilogie Hunger games přibližuje postavu pozdějšího prezidenta Panemu Coriolana Snowa v době, kdy mu bylo teprve osmnáct let a měl svou svěřenkyni připravovat na desáté Hladové hry. Příběh protkaný písněmi, jejichž význam osvětlí vše, co bylo doposud zahaleno tajemstvím.
Koho zajímá historie Československých legií, první světové války a osobností s touto dobou spjatých, ten jistě sáhne po pamětech generála Josefa Šnejdárka Co jsem prožil.
Spisovatele Jana Nováka netřeba představovat. V novinkách z poslední doby je zastoupen hned dvěma tituly. První je komiks Čáslavská, který vytvořil společně s výtvarníkem Jaromírem 99. První komiksové zpracování příběhu výjimečné ženy Věry Čáslavské zavede čtenáře do Japonska, Mexika i do léčebny v Bohnicích, na olympijské hry i do vyšetřoven Státní bezpečnosti. Po sovětské invazi v roce 1968 odmítla Věra Čáslavská odvolat podpis pod provoláním "2000 slov" a jako držitelka sedmi zlatých olympijských medailí šla raději uklízet činžáky. Tím ale příběh jejího života zdaleka neskončil.


Druhý titul je Kundera: český život a doba. Celkem 879 stran poutavého, zajímavého čtení, žádná černobílá šablona. Tuhle knížku si určitě nenechte ujít.
Pro malé děti je určena knížka Olgy Landové Boris a Max: skutečná dobrodružství. V kouzelné krajině pod horou Ostaš stojí socha kamenného anděla a přihlíží všemu, co se kolem děje... Ve vsi Bukovice bydlí Mařenka a Cyril. Když se nemohou dočkat vytouženého miminka, rozhodnou se pořídit si domácího mazlíčka. Zatímco Cyril touží po pejskovi, Mařenka by chtěla kočku. Tak se v jejich domku sejdou strakatý pejsek Boris a mourovatý kocour Max. To byste nevěřili, jaká překvapení a legrácky svým páníčkům připraví!
Oblíbená autorka dětských knížek Ivona Březinová přichází s dalším titulem Fína a Zef: příběh surikat. V africké poušti Kalahari žije malá surikata Fína a její velká rodina. Fína se rozhodně nenudí, protože s kamarádem Zefem vyvádí jednu vylomeninu za druhou. Občas ale musí dávat pozor - život v poušti totiž může být pěkně nebezpečný!
Trochu krkolomný název Flek Jasnovod a dračí mračno S. A. Patricka přináší zajímavou fantasy pro starší děti. Je to první kniha série Songs of magic. Poté, co použil zakázané kouzlo, aby zachránil vesnici před krysami, je dvanáctiletý Flek Jasnovod uvržen do vězení. Tam potká Střízličku - princeznu zakletou v krysu - a společně ze žaláře utečou. Čeká je dobrodružství plné čarodějů, draků, banditů a také boj se smrtelně nebezpečným nepřítelem. Uvidíme, jestli si tato fantasy najde své početné fanoušky.
Básně z dásně Jaromíra Plachého jsou skutečným pokladem. Výtvarník a autor počítačových her se představuje jako básník i ilustrátor zároveň. Jeho srandovně poetické kresby pasují s hravými verši, které se přibližují dětskému zacházení s jazykem. Využívá jednoduchých rýmů, aby s dětmi sdílel radost ze zázraku, že některá slova se sobě zvukově podobají a společně vytvářejí báječně nesourodé dvojice.
Nádherná knížka kolektivu autorek Barvy krajiny rozzáří Vašim dětem den. V zimních pošmourných a studených dnech se mohou potěšit pestrými barvami přírody, rázem se ocitnou na místech, kam by se běžně nepodívaly.
Leden vždy bývá takovým lehkým rozjezdovým měsícem, ale těšme se společně na únor, kdy nás čeká to nejpodstatnější z našich oslav 100. výročí založení Knihovny Jiřího Mahena. Doufejme, že okolnosti, které neovlivníme, nám budou přát a společně si toto krásné jubileum užijeme. Přejeme Vám pevné zdraví a těšíme se na viděnou.

Vaše knihovnice Mgr. Jitka Fukalová a Mgr. Lucie Filipová
Pobočka KJM Kolaříkova