LEDEN 1921

A máme tu nový rok. Rok 2021. Po náročném, před pár dny uplynulém roce 2020 si jistě zasloužíme trochu poklidnější období. Jak bude tento rok probíhat ale teprve uvidíme, víme však, jaké to bylo právě před 100 lety, v roce 1921. Pojďme nyní společně poodkrýt stoletou vrstvu prachu a cestujme trochu v čase.

Naše mladá republika, teprve tříletá, to také neměla jednoduché. Probíhaly například spory o funkci prezidenta (T. G. Masaryk byl nemocný, ale nakonec se uzdravil); nebo v únoru 1921 vzniklo rudé uskupení, které už 100 let stojí na straně zla.

Populární písničkou tohoto ruku byla pochodová píseň “Bílí rejtaři”, autorem byl člen kabaretu Červená sedma Karel Balling.

Nobelovu cenu za fyziku získal v roce 1921 Albert Einstein (*14. 3. 1879 - +18. 4. 1955). Za literaturu si cenu odnesl Anatole France (*16. 4. 1844 - +12. 10. 1924). Bývá označován za posledního velkého spisovatele 19. století a prvního velkého spisovatele 20. století. Vzpomeňme alespoň román Ostrov tučnáků.

Svět zmítalo toho roku několik vojenských konfliktů. V Rusku stále zuřila občanská válka, v březnu 1921 skončila polsko-ruská válka, a to vítězstvím Polska. V červenci 1921 byla sice ukončena válka mezi Irskem a Spojeným královstvím, ale vzápětí v Irsku propukla občanská válka. Již od roku 1919 stále trvala řecko-turecká válka, která vedla ke vzniku Turecké republiky. Probíhalo sovětské vlamování a vměšování do Gruzie, Arménie, Karélie. Jakoby světu nestačila nedávno ukončená Velká válka...

V Řečkovicích byla v roce 1921 zakoupena usedlost, následně zbourána a na vzniklém stavebním místě později postavena sokolovna.

Královo Pole bylo tohoto roku připojeno na síť brněnské elektrárny (Řečkovice a Mokrá Hora o rok později). Plynové osvětlení tak bylo nahrazeno elektrickým. A ve stejném roce v Králově Poli vybudovali i vodovodní a kanalizační síť.

Dne 10. ledna probíhala v Brně schůzka za účasti ministra školství. Řešilo se umístění přednáškových prostor brněnských vysokých škol. Přírodovědecké fakultě byly přislíbeny prostory chorobince hned poté, co bude přestěhován jinam. A duchovědná fakulta měla přidělené místnosti v bývalém sirotčinci, o ty se však ještě dělila s kancelářemi státních drah. Nemělo to vysokoškolské vzdělávání v Brně snadné.

Od 14. ledna začali pražští nebydlící vydávat časopis Bez bytu. V roce 1921 bydlelo ve vlastních bytech pouze 6 % obyvatel Prahy. 87 % bytů bylo nájemních, 7 % služebních. 60 % Pražanů obývalo 1 pokoj s kuchyní. Jen v 36 % bytů byla k dispozici pitná voda, v 18 % koupelna.

Ve dnech 15.-17. ledna došlo ke sjednocení Svazu československých legionářů, Družiny československých legionářů a Jednoty československých legionářů. Vznikla tak Československá obec legionářská.

Z černé kroniky 20. ledna: “Podivná methoda lékařská. Městská policie v Brně zatkla lékaře V. Z., který odcizil posluchačům vysokých škol, již bydleli u jeho matky, šatstvo, prádlo a knihy v ceně asi 17 000 K. Krádeže páchal v době, kdy studenti byli na svátcích. Při zatčení měl u sebe jed a revolver. Byl dopraven do vazby zemského trestního soudu.”

Koncem ledna zažádalo velitelství kasáren v Brně na Špilberku o zákaz klouzání a sáňkování tamtéž. Byl to již opětovný zákaz, dělostřelectvo chtělo takto předejít úrazům a neštěstím.

A ještě jak se před 100 lety nahlíželo na věk. “Loupežná vražda stařeny. Včera (22. ledna) na hranicích Brna a Králova Pole byla vylovena mrtvola 60leté stařeny s velikou ránou na zadní části hlavy... Stařena jest malé postavy, slabá a má nápadný černý knírek. Mrtvola byla dopravena do umrlčí komory v Králově Poli, kde bude soudně pitvána.”

Zdrojem mi byly různé internetové encyklopedie, wikipedie, dobové Lidové noviny, apod.

 Mgr. Dana Malíková