01 hala 2V prosinci loňského roku se podařilo úspěšně dokončit stavbu nafukovací haly v areálu Základní školy Novoměstská. Po topolové aleji v Zamilovaném hájku se jedná už o druhý dokončený projekt, který uspěl v participativním rozpočtu města Brna.

S nápadem na výstavbu nafukovací haly přišli loni řečkovičtí futsalisté, kteří během kampaně získali pro podporu svého projektu téměř tři tisíce hlasů. Byl jsem ohromen tím, jak jsme se v naší čtvrti dokázali spojit a vybojovat sportujícím dětem tréninkové zázemí pro mnoho následujících zim.

Do roka a do dne se úspěch dostavil znovu. Tentokrát hned dvojice projektů přináší do Řečkovic a Mokré hory téměř 6 miliónů korun. V letošním participativním rozpočtu města se totiž mezi pouhými 11 vítěznými návrhy objevují „Zamilec – dětské hřiště a sportoviště“ a „Řečkovický HRáj.“ Uvědomuji si, že oba projekty obdržely i relativně vyšší počet záporných hlasů. Nakolik se jednalo o hlasy od konkurenčních navrhovatelů v rámci hlasovacího zápolení, už nezjistíme. Buďme ale soudní. I negativní reakce jsou logickým důsledkem participativního rozpočtu. Občané rozhodují v přímém hlasování, ve kterém je jejich absolutní shoda stejně nereálná jako v běžném životě.

U projektu „Zamilec“ jsem se setkal s názorem, že zabírá kus přírody, louku, místo pro venčení psů atd. Vůbec tomu tak ale není. Ani nemůže být, protože na velké ploše retenční nádrže není možné umístit ani dřevěnou lavičku. Ve skutečnosti se jedná o poměrně malou plochu až v zadní části. Mimochodem v minulosti využívanou jako parkur pro koně. Mnozí z vás si možná vzpomenou, jak právě v zadní části louky, ještě v 80. letech minulého století, existovaly skromné zbytky překážek. Právě sem totiž jezdilo cvičit a trénovat jezdectvo prvorepublikové Československé armády, umístěné v tzv. kadetce na Božetěchově ulici vedle kostela v Králově Poli.

V případě proluky v ulici Terezy Novákové zase půjde o to zachovat co největší podíl stávající zeleně, případně lokalitu doplnit dalšími výsadbami. To vše ale při zachování šance, aby do budoucna mohly v zadní části pozemku u školky Škrétova vzniknout další kapacity pro školství, případně školství v kombinaci s bydlením pro seniory. I zde tato podmínka byla zohledněna už navrhovatelkou projektu na samém počátku.

V každém případě je naše městská část připravena účastnit se od začátku realizace obou projektů, tedy už od jejich prvotní formulace a utváření zadání. To ostatně bylo stanoveno jako naše podmínka na začátku hodnocení obou návrhů, zda jsou proveditelné. Těším se na spolupráci s oběma navrhovateli a věřím, že se nám společně podaří posouvat oba projekty co nejrychleji vpřed.

Marek Viskot
Váš starosta