Dopřejte si chvilku klidu a projděte se lesem po Morávkově stezce. Cestou můžete nakrmit lesní zvěř. Víte, čím jí přilepšit, aby ji nezaskočil tuhý mráz, nebo co byste jí naopak vůbec dávat neměli?

Je sedm kilometrů dlouhá a začíná u autobusové zastávky Malinová v Brně. Morávkova stezka se jmenuje po lesníkovi z první poloviny 20. století. Vydejte se po ní a cestou nakrmte lesní zvěř. „Hajní a myslivci ji běžně přikrmují žaludy, kaštany, kukuřicí a senem. K lízání jí dávají sůl. Můžeme jim tedy nabídnout, co jsme s dětmi nasbírali na podzim,“ radí Eva Kazdová z Lipky, školského zařízení pro environmentální vzdělávání.
S dětmi si také můžete vyrobit šiškové krmítko pro ptáky. „Do borové šišky dáme lůj či rostlinný tuk smíchaný se semínky máku, sezamu, lnu a slunečnice,“ vyjmenovává Eva Kazdová. „My doma dáváme do krmítka i staré červavé ořechy, které roztlučeme – dají se nasypat také na pařez v lese. Nevhodné jsou buráky, které lidé navlékají na nit a dávají na větvičky. Většinou zůstanou bez povšimnutí.“
Zavěsit do lesa naopak můžeme třeba jablíčka, klidně červivá, svrasklá. „Nejsem příznivcem nakupování kvalitní potraviny a rozvěšování po lese, ale máme-li přebytky jablek či mrkve, nebo pokud nám moli napadli potraviny typu mák a kokos, zvířatům to nevadí, všechno spotřebují,“ říká Kazdová.
Do lesa bychom neměli nosit plesnivé potraviny, suché pečivo nebo lojové koule, které se obvykle prodávají v zahradnictví v plastových síťkách – ptáci si v nich můžou zachytit nohu a ublížit si. Pokud neseme zvířatům něco na provázku, měl by být z přírodního materiálu, například z juty.

Petra Bartíková, Lipka