Vážení spoluobčané, v zářijové ŘEČI 2020 jste si možná všimli článku pana místostarosty Černého, ohledně návrhu nového územního plánu a lokality kolem mateřské školy Škrétova. Jako zástupce veřejnosti, který podal námitku, na kterou článek naráží, cítím zodpovědnost na celou věc reagovat.
Dovolím si zopakovat, proč je pro Brňany jejich územní plán tak důležitý a ocituji přímo část slov Kanceláře architekta města Brna (zkr. KAM) "Územní plán určuje, kde, co a jak se může stavět. Říká, kde mohou vzniknout nové domy, ulice a čtvrti, jaké plochy jsou určeny pro bydlení, komerci nebo stavby veřejného vybavení i to, jak mohou být budovy vysoké. Ukazuje také, kde budou plochy chráněny pro parky ... Pro rozhodování v území je závazný." Závazný znamená, že se musí dodržet.
A právě proto, my občané, vyjadřujeme náš názor na projednávaný nový územní plán, což je mimořádně důležité. Usilujeme o ochranu toho, co je pro nás v území cenné.
Námitku pro lokalitu kolem mateřské školky podepsalo 599 občanů města, převážně z Řečkovic.
Již v květnu tohoto roku mě překvapilo, že vedení obce neuspořádalo mimořádné zastupitelstvo, tak jako to udělaly okolní MČ (např. Ivanovice, Medlánky či Královo Pole) k tématu návrhu nového územního plánu přímo s tvůrci tohoto plánu. V těchto MČ byla daná zasedání velmi živá a lidé se dozvěděli spoustu nových, zajímavých věcí a mohli diskutovat právě s tvůrci plánu. Na svých stránkách KAM uvádí, že "navštívili zastupitelstva deseti městských částí".
Připomínky pro lokalitu kolem mateřské školky na Škrétově jsme konzultovali s právníkem, který se přímo zabývá zákonem upravujícím územní plánování a projednávali je s odbornou veřejností. Pan místostarosta uvádí, že nový územní plán "...pracuje s dvakrát větším měřítkem a neurčuje podrobná řešení pozemků či jednotlivých budov" a dále pokračuje, že "...územní plán nezachází na žádném místě v Brně do takových podrobností, jako je plocha několika set metrů čtverečných. ÚP tady například neřeší stávající mateřskou školku (školství) v sídlištní bytové zástavbě (bydlení)." Tak docela tomu není. V návrhu nového územního plánu je množství srovnatelně velkých ploch, ať už vymezených např. jako veřejná vybavenost (tam patří školství) nebo např. zeleň. Pro příklad uvádím, že i samotní představitelé naší MČ odsouhlasili požadavek, kterým žádají vymezit samostatné funkční plochy o velikosti cca 1200 m2, jedná se o samostatnou plochu radnice a samostatnou plochu kostela. V návrhu nového ÚP je mateřská škola uvedena jako plocha stabilizovaného bydlení. Dnes se jedná o plochu školství, proč to měnit na bydlení? A navíc na stavby o výšce až 16 m po římsu? Rádi bychom, aby plocha MŠ zůstala "pouze" plochou pro školství, jak je tomu v dnešním ÚP. Nový ÚP takové nástroje má a my žádáme o jejich použití. Jsme si vědomi toho, že mateřské školy jsou v nedostačujících kapacitách, a proto chceme, aby byly plochy dnešních škol ochráněny i do budoucna. Stejně tak žádáme, aby také park na Renčově byl chráněný jako plocha nestavební - plochu městské zeleně (jak je tomu dosud). V našem případě se jedná o plochu o velikosti cca 3500 m2. Naši námitku k tomuto bodu jsme proto doplnili srovnatelným příkladem z jiné části Brna. V návrhu nového ÚP je dnešní park označený jako plocha bydlení stabilizovaného B/v4, tj. o výšce až 22 m.
Při jednání s představitelem magistrátu jsme se dozvěděli, že plochy mateřských škol jsou v návrhu územního plánu vyznačeny chybně a budou opraveny. Námitku jsme se rozhodli podat oficiálně, abychom nespoléhali jen na sliby. Překvapuje nás, že i naše MČ ve svých připomínkách k novému ÚP požaduje u mateřských škol snížení výškové úrovně staveb (jako my), avšak plochy školek ponechává vyznačené jako plochy stabilizovaného bydlení. Přitom plochy stabilizované mají chránit dosavadní charakter a účel využití, který se nebude zásadně měnit.
Závěrem bych ráda zmínila, že nejsem členkou žádné politické strany ani subjektu, pouze občankou Řečkovic, která se aktivně zajímá o své okolí.
Pokud by mě chtěl někdo k namítané lokalitě kontaktovat, napište na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., mail mi bude předán.
Mgr. Jaroslava Růžičková