10 Literární chuťovky foto 2 1Najděme poklad domácí – již podruhé

Vážení a milí literární gurmáni,
moc Vás zdravíme a také na Vás moc myslíme. Úplně chápeme, že už asi nemáte co číst a my Vám zatím nic fyzicky nabídnout nemůžeme, a proto Vám chceme doporučit jiné cesty.
Tak tedy jako na jaře - projděte si svou domácí knihovničku či knihovnu, a určitě tam najdete knížky, které jste ještě nečetli, řekli jste si, na to je ještě čas, zajdu si pro něco nového do knihovny. No a teď právě ten čas nastal, můžete dočíst všechny resty, všechny zapomenuté tituly a objevit tak třeba poklad, který se skrývá v zatím neznámém autorovi nebo v krásném příběhu. Nebo si znovu přečtete svého oblíbeného autora nebo knížku, která Vás spolehlivě rozesměje, nebo knížku, kterou jste měli rádi, když jste byli malí. Těšíme se na Vaše příběhy, na Vaše vyprávění o dávno zapomenutých knížkách - pokladech, které jste mezi nimi našli.
Kromě této varianty se nabízí přehršel elektronických zdrojů. Naše webové stránky www.kjm.cz Vám nabízejí spoustu možností, čtení, zábavy, kreativního učení, stačí se jen podívat. Na ukázku vybíráme tyto články:

Uzavření všech provozů KJM

Vážení čtenáři a návštěvníci, z důvodu nových nařízení vlády souvisejících s epidemiologickou situací jsou od čtvrtka 22. října uzavřeny všechny naše provozy, a to do odvolání. Všechny výpůjčky, žádanky i čekající rezervace budou prodlouženy do termínu obnovení provozu (konkrétní termín najdete ve svém čtenářském kontě). V době uzavření provozů nebudou navýšeny poplatky na již upomínaných výpůjčkách. Kontaktovat nás můžete na těchto telefonních číslech: 603 367 495, 778 428 659
nebo na e-mailu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Navýšení počtu e-výpůjček

Milí čtenáři, od pondělí 26. října je zvýšen počet možných e-výpůjček, a to na 4 e-knihy měsíčně. Současně můžete mít aktivní maximálně 3 e-výpůjčky od Palmknih a maximálně 1 e-výpůjčku od Flexibooks. V případě problémů nás můžete kontaktovat na e-mailu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Odkaz se otevře v novém okně. Buďte s námi i online, přejeme příjemné čtení!

Vzdálený přístup k databázi Naxos

Oddechněte si a připojte se z domu k Naxos Music Library, která nabízí nahrávky vážné a jazzové hudby, najdete zde však i populární hudbu. Návod na vzdálený přístup k databázi najdete zde, dostupný je pro registrované čtenáře naší knihovny. V případě, že připojení nefunguje, vyzkoušejte to později, je možné, že je v danou chvíli vyčerpaný počet přístupů. Pokud jsou problémy s připojením dlouhodobé, můžete nás kontaktovat na e-mailu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Knihovny online
Portál online.knihovny.cz. Odkaz se otevře v novém okně a je aktualizovanou verzí jarního protiviru.knihovny.cz. Představuje online bránu k volně dostupným informacím pro všechny věkové kategorie, obsahuje elektronické zdroje dostupné zdarma a legálně, inspirační seznamy knih, externí zdroje vzdělávání a mnoho dalšího. Navštivte knihovny virtuálně!

Tipy na čtení pro děti

Nevíte, co s dětmi číst? Nechte si doporučit četbu přímo od knihovníků. Na portálu ctenidetem.knihovny.cz najdete seznamy přehledně seřazené dle věku dítěte od předškolního věku až po žáky 9. třídy. Přestože jsou knihovny zavřené, mnohé z knih jsou k dostání formou e-výpůjčky, případně si je můžete zakoupit online u malých nakladatelů a knihkupců, a tím je podpořit.

Svaz českých knihkupců a nakladatelů děkuje zdravotníkům a spouští iniciativu #knizkaprosestricku

Svaz českých knihkupců a nakladatelů (SČKN) si maximálně váží práce sester, lékařů a dalších zdravotnických pracovníků, kteří v těchto dnech intenzivně pečují o pacienty nemocné covidem-19, a letos tedy nemají mnoho možností připravit se na blížící se Vánoce. SČKN proto věnuje kolekci knižních titulů Fakultní nemocnici Královské Vinohrady a spouští iniciativu #knizkaprosestricku. Nabízí tak veřejnosti možnost poděkovat zdravotnickým pracovníkům za jejich nasazení tím, že pro ně mohou koupit a darovat jim knížku.
Knihkupectví, která mají na mapě na webu www.knihatislusi.cz červenou značku s křížkem, mají nejen otevřená výdejní okénka, ale budou ve svých prodejnách knížky koupené zdravotníkům shromažďovat a následně je po domluvě dopraví do nejbližšího místního zdravotnického zařízení.
Webové stránky projektu Kniha ti sluší se od 11. listopadu 2020 stávají on-line platformou, jejímž cílem je poradit čtenářům kde a jak v době nouzového stavu, kdy musí být knihkupectví zavřená, objednat a koupit knihu, kde najít nejbližší knihkupectví s výdejním místem, v němž si mohou knihy online předtím objednané vyzvednout. A jak už bylo zmíněno, poradí také, kde je možné zanechat knihy zakoupené pro zdravotníky.

10 Literární chuťovky foto 1 1Toto je krátký výčet online zdrojů, které souvisejí s knížkami a s Vámi, našimi čtenáři. A nebojte se, až bude otevřeno, čeká na Vás spousta nových knížek, protože náš nákup, naše baličky a rozvoz nezahálejí, každých 14 dní je nám doručeno zhruba 50 – 60 nových titulů pro všechny věkové kategorie, za měsíc tedy 120 titulů a za rok bez prázdnin ne méně než 1200 nových knížek různých žánrů, které Vás mohou potěšit.
A ještě se vrátíme k našemu milému Jiřímu Mahenovi a oslavám 100 let od založení KJM, které nás čekají v únoru příštího roku. Podle pohádek Jiřího Mahena Co mi liška vyprávěla máme pro děti připraveny zábavné besedy. Náš Liščí klub školních družin stihl ještě před zavřením několik schůzek, na nichž si děti mohly vyrobit krásnou záložku Lišky. Posíláme Vám pár momentek a návod pro děti i hravé dospělé, jak si Lišku – záložku vyrobit doma. Vidíte, jsme stále s Vámi a nemůžeme se dočkat, až si spolu zase hezky popovídáme o knížkách. Přejeme Vám všem pevné zdraví, hezky strávené Vánoce a věříme, že se brzy sejdeme v lepších časech.

Vaše knihovnice Mgr. Jitka Fukalová a Mgr. Lucie Filipová
Pobočka KJM Kolaříkova