PROSINEC 1920

Dne 9. prosince policie a četnictvo obsadily Lidový dům v Praze, který předtím neoprávněně zabrala levice a začala zde tisknout Rudé právo. Výkonný výbor sociální demokracie - levice vyzval ke generální stávce. Stávka byla 15. prosince sice odvolána, ale rozkol v sociální demokracii pokračoval a vedl k odtržení levicové části a založení KSČ.

Dne 10. prosince se k vyhlášené generální stávce přidalo Brno. Stávkovalo se ve více než 100 brněnských továrnách. Brnem procházely desetitisíce brněnských dělníků. Dne 14. prosince bylo vyhlášeno stanné právo, což znamenalo, že hrozil trest smrti těm, kteří se budou nějak srocovat. Bylo zatčeno přes 3000 dělníků.

Dne 10. prosince v souvislosti s dělnickými nepokoji odstoupil starosta Brna Karel Vaněk. Byl v červnových volbách roku 1919 zvolen prvním českým starostou města Brna, znovu byl ve funkci potvrzen v únoru 1920.

Dne 13. prosince byla v Bonnu založena německá firma Haribo. Jejich gumové medvídky zná asi každý. Název je zkratkou jména zakladatele a města vzniku: HAns RIegel BOnn.

Dne 15. prosince se narodil český herec Vlastimil Brodský (+20. 4. 2002). Téměř celý život působil ve Vinohradském divadle. Známý byl i jako rozhlasový a dabingový herec. Pamatujete na Hajaju? Skřítek Hajaja vypráví krátké rozhlasové pohádky na dobrou noc. Hlas mu v počátcích propůjčil právě Brodský, a stal se tak ztělesněním této postavičky.

Cucáte rádi hašlerky? A víte, odkud vzaly tyto větrové bonbóny svoje jméno? Vyrábět je začal již v roce 1877 hamburský lékárník. Prý je při nachlazení ochutnal zpěvák Enrico Caruso, tak se bonbóny Caruso staly populární a šířily se dál. Začal je vyrábět i František Lhotský z Prahy. Pro české zákazníky nebyl italský název Caruso nijak chytlavý. A tak se vydal dne 20. prosince 1920 do pražského kabaretu Lucerna, kde je nabídl právě chraptícímu Karlu Hašlerovi. Ten ochutnal, přestal chraptět a souhlasil s jménem hašlerky. I když to zní dost nepravděpodobně, tak originál písemného souhlasu s užitím jména Karla Hašlera je uložen v Národním muzeu.

Dne 27. prosince se narodil další významný český herec Jiří Sovák (+6. 9. 2000), vlastním jménem Jiří Schmitzer.

Dne 31. prosince měly premiéru dva filmy. Prvním byl film Známost z inserátu. Továrníkova dcera si podá z rozmaru inzerát a získá tak ženicha, se kterým je spokojena ona i její otec. Druhým filmem je Tam na horách. Zde je zajímavostí, že byl angažován americký režisér. Zřejmě to souviselo s tím, že na podzim 1920 došlo ke spojení distribučních společností Americanfilm a Biografia ve velkou společnost A-B. Děj je opět prostý. Svedená vesnická dívka Maruška se stane svobodnou matkou. Bloudící v lesích ji zachrání myslivec Hora. Náhodně projíždějící impresário ji nechá vystudovat zpěv a z Marušky se stane obdivovaná operní hvězda. Nebyla to krásná doba? :)

A na závěr něco téměř neuvěřitelného ze země, kde zítra znamená již včera. ČTK přinesla 28. prosince zprávu z Moskvy o vládním dekretu zakazujícím soukromý majetek knih, které se stávají obecným majetkem. Lidové noviny to komentují následovně: Zabavení knih na Rusi je pokus o duševní zotročení ruského národa a socializaci nevědomosti.

Zdrojem mi byly různé internetové encyklopedie, wikipedie, dobové Lidové noviny, ČSFD apod.
Mgr. Dana Malíková