14 Zamilovaný hájek foto 1V době od 11. do 15. října letošního roku se přes město Brno (a samozřejmě i přes naši městskou část) přehnala významná srážková epizoda, která za sebou nechala málo vídaný souhrnný úhrn srážek ve výši téměř 90 milimetrů na metr čtvereční. Tyto srážky měly za následek zvednutí hladin řek i říček, které protékají městem Brnem (na měřícím bodu Svratka–Poříčí bylo dosaženo druhého stupně povodňové aktivity při maximální výšce hladiny poté, co byla zcela naplněna Brněnská přehrada – výška hladiny dosáhla 183 cm) i jeho těsným okolím (řeka Svitava kulminovala dle měřicího bodu v Bílovicích nad Svitavou ve výši 337 cm, což odpovídalo dvouletému průtoku, zatímco výška při běžném průtoku činí cca 90 cm).
Na území naší městské části nemusíme řešit žádné zásadní hydrologické záležitosti – nejvýznamnějším vodním tokem je nepochybně drobný vodní tok Ponávka, který poté, co mine královopolské nádraží, je zatrubněn, přičemž toto zatrubnění vede až do tzv. Cacovického náhonu, který pokračuje do Svitavy. A právě s ohledem na toto zatrubnění je klíčové, aby nedošlo k jeho zahlcení. Tomuto pak významně pomáhá retenční nádrž (poldr) Zamilovaný hájek – jednoduše „Zamilec“, která je schopna transformovat až stoletou vodu na řece Ponávce. Odlehčovací objekt se nachází na křižovatce u Česmadu – prostřednictvím manipulace lze významně odlehčit zvýšeným průtokům, a to jak při tzv. bleskových povodních, tak při dlouhotrvajících deštích, jak tomu bylo právě v období zmiňovaném v úvodu tohoto článku. Celková plocha retence je přibližně 10 ha a nejnižší část a také hráz s odtokovým objektem se nachází napravo (při pohledu do hájku směrem od jeho hlavního vstupu) od méně používaného baseballového hřiště hned za domem bývalého hrázného.
Městská část má zpracovanou projektovou dokumentaci k využití Zamilovaného hájku pro rekreační účely. Stejného účelu se snaží rovněž dosáhnout projekt ZAMILEC – dětská hřiště a sportoviště, který postoupil mezi finálové projekty v rámci participativního rozpočtu Dáme na Vás. Měli jsme tedy možnost přímo ovlivnit, zda Zamilovaný hájek bude upraven na náklady z rozpočtu města, anebo někdy v budoucnu z rozpočtu městské části. Je však jasné, že případné rekreační využití musí být zcela v souladu s primární funkcí Zamilovaného hájku, kterou je retence neboli ochrana před povodněmi.
Ondřej Vít, člen ZMČ