Kde všude už se o nás ví aneb Literárním gurmánem doma i v cizině

07 Lit. chutovky foto 1 1Vážení a milí literární gurmáni,
moc Vás zdravíme a doufáme, že Vám zdraví stále slouží. Jedna dobrá zpráva na úvod - všude na světě žijí lidé, kteří mají své starosti a radosti a milují knížky. Velmi rádi čtou a povídají si o tom, existuje nepřeberně literárních klubů, čtenářských spolků a knihoven, pod jejichž křídla se mohou tito nadšenci uchylovat. Už před lety nás napadlo využít této krásné schopnosti a krásného koníčka k propagaci Knihovny Jiřího Mahena, města Brna a tím pádem i naší země, kdyby snad náhodou někdo nevěděl, kde Česká republika leží. Jak to funguje? Jdeme do knihkupectví a koupíme pár knížek - krásnou biografii o Brně s fotografiemi Libora Sváčka, vyvedenou v několika světových jazycích, a dvojjazyčné knížky v češtině a v angličtině, např. Australské legendy nebo Deník kapitána Cooka. Pak někam jedeme, najdeme místní knihovnu a knížky jim věnujeme. Tak se s těmito zástupci našeho jazyka a místa seznámí lidé v různých koutech světa. Tyto knihy můžete najít ve školní knihovně u našich krajanů v rumunském Banátu, v pouliční knihovně ve Vancouveru v Kanadě nebo v městské knihovně v Queenstownu na Novém Zélandu. Ve Vancouveru na ulici se dáte do řeči s dětmi, které si tam právě hledaly nějakou pohádkovou knížku a v Queenstownu byl zase hrozně milý úžas knihovnic, to se jim tam ještě nestalo. Jak jednoduché, a už je kousek naší knihovny s věnováním čtenářům rozeset mezi další literární gurmány. A jak uvádíme příklad té pouliční knihovny, stačí mít otevřené oči - a najdete knihovničku na různých místech - v bývalé telefonní budce, na nádraží či na letišti. V San Franciscu jsem viděla slečnu na kole, která měla ke kolu připojený stojan na knížky, a takto knížky rozvážela po parku. Lidé už to prý znají, vezmou si od ní knížku a třeba jí dají nějakou svoji výměnou. Je to i takový relax a kus dobrodružství, až se vše uklidní a budeme moci zase cestovat. Jestli se Vám náš nápad líbí, můžete to zkusit taky. Stačí v levných knihách koupit jednu knížku a posunout ji někam dál. Nebo se můžete za námi zastavit a poptat se, jestli nemáme nějaký vhodný titul z Vašich darů pro tuto příležitost, určitě se můžeme domluvit.
Teď se nabízí dát tipy na knížky o cestování, ale to nás přece přivádí zpět domů, k našim brněnským autorům a k myšlence ukázat Vám, jak jsou skvělí a o jakých zajímavých tématech píší.


07 Lit. chutovky foto 3 1Pro děti bychom vybraly spisovatelku Lucii Hlavinkovou. Mladší děti zaujme Projekt pes, zatím třídílná série milých příběhů o dětech a jejich čtyřnohých kamarádech. Starším dětem je určeno Sesterstvo, také zatím třídílná série o třech kamarádkách a kouzelné kočce Fabiole. Autorka píše i pro dospělé, velmi oblíbený je román Kdo šije u Podolské? nebo Sestry Foxovy – skutečný příběh zakladatelek spiritismu.
Dospělé čtenáře by určitě mohli oslovit i dva muži–spisovatelé. Prvním je Martin Reiner, který roku 2015 se svým románem Básník / román o Ivanu Blatném získal prvenství v Magnezii Liteře jako Kniha roku. Tím druhým je Jiří Šimáček. Ať už se začtete do Charakteru, Malé noční žranice nebo Prvotřídního hajzla, vždy Vás to donutí přemýšlet a příběh Vás nepustí.
Posledním tipem je knížka, kterou zatím v Knihovně Jiřího Mahena nemáme, ale věříme, že ji koupíme. Při příležitosti letošního ročníku festivalu Janáček Brno vyšla kniha receptů Janáčkovy hospodyně Marie Stejskalové Mářina kuchařka, kde se dozvíte, na čem si tento hudební skladatel rád pochutnával, a díky jejím poznámkám k životu a dílu domácího pána také zajímavosti z Mistrova života. Kuchařka vznikla ve spolupráci s Moravským zemským muzeem a doplňují ji fotky pokrmů servírovaných na Janáčkově nádobí a obrázky Venduly Chalánkové, ilustrující výjevy z Janáčkovy rodiny.
Snažíme se sledovat dění kolem nás a opravdu zajímavých knížek je víc než dost. Těšíme se s Vámi na viděnou a přejeme pevné zdraví. Opatrujte se.
Vaše knihovnice Mgr. Jitka Fukalová a Mgr. Lucie Filipová
Pobočka KJM Kolaříkova