LISTOPAD 1920

V listopadu 1920 byla poprvé vydána hra Karla Čapka R.U.R. Objevilo se zde nové slovo robot. Karel Čapek původně nazval umělé bytosti slovem labor, ale jeho bratr Josef mu poradil výraz robot, odvozený od roboty.

Na podzim 1920 vytvořil řezbář Karel Nosek loutku Spejbla. První vystoupení byla s Kašpárkem, Spejbla mluvil Josef Skupa. Hurvínek se na prkna, jež znamenají svět, vyhoupl až roku 1926.

V listopadu 1920 byl v dobových novinách inzerován prodej Prvního českého adresáře Velkého Brna na rok 1921. Vydalo ho nakladatelství Polygrafie v Brně, Veveří 39, telefon 111.

Sucho nás trápilo i před 100 lety. Listopad 1920 byl jeden z nejsušších za celou dobu měření. Spadlo pouze 1,6 mm srážek.

Dne 2. listopadu shořelo v Třešti v židovské čtvrti 82 domů. O obydlí přišlo přes 460 osob, postižení pak byli povětšinou ubytováni ve školách. Požár vznikl dle šetření ze špatně uloženého doutnajícího popele na pavlači.

Dne 3. listopadu byly zahájeny lidové přednášky vysokých škol.

Dne 5. listopadu se narodil divadelní a filmový herec a režisér Václav Lohniský (+18. února 1980). Asi si ho všichni pamatujeme ve výborné roli Smrťáka ve filmu Dařbuján a Pandrhola či Hujera z Marečku, podejte mi pero. Tady jeho postava dala vzniknout obecnému označení podlézavého, neoblíbeného studenta - hujera.

Dne 6. listopadu koncertoval v Besedním domě sbor moravských učitelek.

Od 13. listopadu se v kinech promítal film režiséra Vladimíra Slavinského Zlatá žena. Slavinský si zahrál i hlavní roli. Děj nebyl, pravda, bůhvíjaký :). Boháč Kodeš řeší spor se synem, který se chce oženit s hodnou, leč chudou dívkou. Otec se v závěru filmu zamyslí a rozhodne se sňatku svého syna požehnat.

Dne 25. listopadu schválila poslanecká sněmovna vládní návrh na úpravu platů státních zaměstnanců. Zdlouhavé projednávání tohoto zákona vedlo ke vzniku tzv. Pětky - pět koaličních stran projednávalo zásadní politické otázky mimoparlamentně.

I v listopadu jsou nějaké zprávy v Lidových novinách jak z bulváru. Malá ochutnávka:
“Náhle zemřela. V pondělí 15. t. m. zemřela náhle tovární dělnice Františka Nožičková. Při soudní pitvě se zjistilo, že nešťastnice nezemřela po vyhnání plodu, ale následkem srdeční choroby.” Co na to GDPR? A nebo: “Tři osoby zešílely při citování duchů.” Stalo se tak 12. listopadu v Olomouci. “Tři osoby, dvě ženy a jeden muž, jež byly uvedeny do hypnotického spánku, náhle zešílely a musely býti dopraveny do zemské nemocnice. Dnes dopoledne byly dopraveny do ústavu choromyslných ve Šternberku.” Aspoň je tedy nejmenovali.

Zdrojem mi byly různé internetové encyklopedie, wikipedie, dobové Lidové noviny apod.

Mgr. Dana Malíková