Na počátku října řada z nás využila svého práva volit, a to do Zastupitelstva Jihomoravského kraje a dále do Senátu Parlamentu České republiky, neboť naše městská část je součástí volebního obvodu č. 60. Úvodem by autor tohoto textu rád zdůraznil, že právo volit nepovažuje za samozřejmost, ba naopak, je to jeden z hlavních a základních znaků demokracie, tedy uspořádání, ve kterém nyní žijeme. Jít k volbám není povinnost. Je to však možnost, jak ovlivnit život kolem nás. Možnost, které bychom si měli vážit. A jak uvedu níže, domnívám se, že v naší městské části si spousta lidí tuto skutečnost uvědomuje, a to je skvělé. Za to Vám všem, kteří jste k volbám přišli a využili svého práva volit, za sebe i ostatní kolegy zastupitele děkujeme, ať už byla Vaše volba jakákoli.

Volební účast v prvním kole voleb, kdy jsme současně se senátními volbami měli možnost volit členy Zastupitelstva Jihomoravského kraje, dosáhla téměř 50 %, přesněji 49,50 %, což je výrazně více, než činil celostátní průměr (37,95 %). Nejvyšší účast byla v okrsku na Mokré Hoře, a to dokonce 61,35 %, což je například více než v posledních komunálních volbách (volby do zastupitelstva naší městské části). Ve druhém kole senátních voleb byla účast o poznání nižší – v naší městské části dosáhla 19,86 %, zatímco celostátní průměr činil pouhých 16,74 %. Voliči na Mokré Hoře opět potvrdili svou disciplinovanost, když k volbám jich přišlo celkem 28,43 %.

A jaké tedy byly výsledky voleb do Zastupitelstva Jihomoravského kraje?

Vítězem voleb a prvním na pásce je hnutí ANO s výsledkem 18,81 %.
Za vítězem voleb následovala ODS s podporou Svobodných a SOM, volební podpora činila 17,25 %.
Třetí pozici získali Piráti se ziskem 14,40 %.
Na čtvrté místo dosáhla KDU-ČSL, a to díky výsledku 13,22 %.
Páté místo patří Starostům za výsledek 8,04 %, ve velmi těsném závěsu nasleduje uskupení SPOLU (TOP 09, Zelení) - 7,87 %, následované ČSSD - 7,7 %.
A poslední stranou, která překročila hranici pěti procent, je SPD díky výsledku 5,69 %.
Na výrazný výsledek nedosáhla Trikolora – její podpora byla 2,91 %, a zcela propadli komunisté s výsledkem 2,41 %.
Nejvíce přednostních hlasů získal Marek Viskot, starosta naší městské části (209), následován lídrem KDU-ČSL Janem Grolichem, který těchto přednostních hlasů získal 125.

A co volby do Senátu?
Jak již bylo řečeno, naše městská část patří do volebního obvodu č. 60, spolu s dalšími částmi ze severu Brna (Královo Pole, Žabovřesky, Ivanovice, Komín, Medlánky a další). Měli jsme možnost vybrat celkem z 11 kandidátů. Do druhého kola postoupili vítěz kola prvního, Roman Kraus (20,93 %), spolu s Annou Šabatovou (15,41 %). Ve druhém kole pak získal Roman Kraus podporu 61,01 %, zatímco Anna Šabatová 38,98 %. V celém obvodu byl rozdíl o něco nižší – 57,71 % v případě Romana Krause oproti 42,28 % Anny Šabatové. Nově zvolenému senátorovi za obvod č. 60 tímto rovněž gratulujeme. Lze rovněž ocenit, že v našem volebním obvodě probíhala férová a rovná volební kampaň, bez osobních útoků či invektiv, čemuž odpovídá i to, že většina neúspěšných kandidátů z prvního kola podpořila jednoho z dvojice kandidátů, kteří postoupili do kola druhého.


Ondřej Vít, člen zastupitelstva městské části