15 Co se děje na ZŠ Horácké foto 3„Doba ledová je doba ledová,“ říká se v pohádkových příbězích dětí ze školního prostředí. Dnešní učitelé praví: „Doba covidová je doba covidová.“ Snaží se jí vše přizpůsobit, a to nejen výukou ve třídách, ale i mimo ně. V září jsme za zvýšených hygienických pravidel vyjeli se třeťáky do divadla Radost. Prvňáčci i druháčci navštívili místní knihovnu, aby byli pasováni na čtenáře. Se čtvrťáky jsme jako každoročně zamířili na dopravní výchovu na Riviéru. Celý první stupeň se pak zúčastnil dopravní výchovy na dopravním hřišti při naší škole, aby si připomněl a vyzkoušel pravidla bezpečné jízdy na kole.

Ani žáci druhého stupně nelenili. Měli možnost se pobavit a přitom se i něčemu přiučit. Například žáci 7. A a 7. B se zúčastnili dvoudenní zeměpisné exkurze. Nejprve se vydali do městysu Křtiny, kde zažili terénní výuku, která byla zaměřena na seznámení s obcí Křtiny. Žáci realizovali například dotazníkové šetření u místních obyvatel, vytvářeli SWOT analýzu obce a prohlédli si kostel Jména Panny Marie. Následně se přesunuli k rybníku Olšovec do Jedovnic, kde přespali. Druhý den absolvovali terénní výuku, která se tentokrát týkala orientace v přírodě s využitím interaktivních map v tabletech. Vyzkoušeli si geocaching, který jim vyučující připravili na trase mezi obcemi Jedovnice a Rudice. Na závěr exkurze navštívili ještě mlýn Rudice, ve kterém zhlédli muzeum.
Pro žáky šestého ročníku jsme na začátku září uspořádali adaptační pobyt v Podmitrově, který umožnil žákům seznámit se s novými spolužáky. S každou třídou jel třídní učitel spolu s asistentem pedagoga, dále se pobytu účastnil školní psycholog, výchovný poradce a další učitelé. Během pobytu si žáci zahráli různé společenské, seznamovací, večerní a zážitkové hry a aktivity, díky kterým se naučili vnímat potřeby a pocity druhých, význam tolerance a pomoci druhým. Kromě toho se také žáci učili vnímat důležitost nastavení a dodržování pravidel. Zdá se, že z tohoto pobytu odjížděli všichni spokojeni, a to natolik, že by si jej další rok rádi zopakovali. Tento druh pobytu realizujeme pro nové kolektivy každoročně, jelikož má za cíl ulehčit žákům přechod na druhý stupeň.


15 Co se děje na ZŠ Horácké foto 3 1V uplynulém měsíci jsme se také věnovali kariérovému poradenství, jehož nedílnou součástí je na naší škole získávání praktických zkušeností prostřednictvím exkurzí ve firmách a v dalších institucích. Žáci osmého a devátého ročníku tak mohli navštívit soukromou česko-anglickou mateřskou školu v Troubsku, kde si mimo jiné mohli vyzkoušet práci s dětmi o několik let mladšími, než jsou oni sami. Děkujeme za možnost návštěvy mateřské školy a těšíme se na další exkurze třeba v architektonické kanceláři.
Těší nás, že Vás naše aktivity zaujaly a dočetli jste článek až k poslednímu odstavci. Na tomto místě bychom Vás rádi pozvali na Kavárničky pro rodiče, které jsou zaměřeny na témata, jež zajímají rodiče budoucích školáků a rodiče žáků prvního i druhého stupně naší školy. V současné době probíhají kavárničky on-line formou přes aplikaci Zoom. V září proběhly první kavárničky, které seznamovaly s metodou Feuersteinova instrumentálního obohacování a jejím využitím ve výuce. V říjnu jsme se zabývali filozofií naší školy, možnostmi rozvíjení nadaných žáků a žáků s podpůrnými opatřeními, činností školního parlamentu a školního poradenského pracoviště. Plánujeme již třetí kavárničku, která se uskuteční 18. listopadu v 17 hodin. Věnována bude tématu školní stravování, možnostem naší školní jídelny a zapojení do projektů souvisejících se stravováním. Jste srdečně zvání k účasti i diskusi. O možnosti připojení Vás budeme informovat prostřednictvím našich webových stránek a sociálních sítí.

Učitelé 1. a 2. stupně ZŠ Horácké náměstí