20 Rozhovor foto 1Nové moderní a prostorné sportoviště v Řečkovicích. "Brno získává další skvělý a největší multifunkční gym," říká jeho majitel a bývalý vicemistr Evropy

Možná jste již zaregistrovali, že během tohoto roku byla v naší městské části dokončena nová Multifunkční Sportovní Hala GIBU-X-GYM. Do ní si nově můžete zajít zlepšit svoje fyzické a kondiční síly v nové posilovně, ale také poznat nové sporty, jako je například thaibox, kickbox, K-1 či stále populárnější MMA. Za realizací tohoto netradičního projektu v naší městské části stojí pan Raddy Divis, který je vicemistrem Evropy a je také držitelem mistrovských titulů z Rakouska, kde dříve žil.

Proč jste se vlastně rozhodl pro Řečkovice a Mokrou Horu při rozhodování o umístění sportovní haly?

Řečkovice a Mokrá Hora jsou velice krásnou a po všech stránkách atraktivní městskou částí, která mě vždy přitahovala. Tím nejdůležitějším okamžikem mého rozhodnutí pro tuto lokalitu byla podpora městské části.

Na co všechno se mohou návštěvníci vůbec těšit?

Návštěvníci se mohou těšit na nadstandardně vybavenou klimatizovanou dvoupodlažní “Multifunkční Sportovní Halu” o celkové podlahové ploše 1800 m2. Nachází se na ulici Maříkova 30 a disponuje vlastním parkovištěm a zastávkou MHD na hranici pozemku. Sportovní centrum je plné sportů a je otevřené 7 dní v týdnu. Součástí budovy je i posilovna, kterou dovybavujeme zcela novými stroji špičkové značky HAMMER STRENGTH přímo z USA, a bude zcela dokončena v lednu 2021. V přízemí se nachází zázemí pro bojové sporty, jako například thaibox, kickbox, K-1 / box / MMA a grappling. K dispozici je zde MMA oktagon o velikosti 6 m, 2 ks boxerských ringů o závodní velikosti 7,8 x 7,8 m dle pravidel AIBA, 12 ks zavěšených pytlů a velké tatami zóny pro bojové sporty.

Co Vás k tomu vedlo po takové kariéře? Vedle sportovní haly také stále provozujete samotné sporty, organizujete soutěže apod.

Sport mě vždy naplňoval a baví mě práce s lidmi napříč věkovými kategoriemi. Přípravu tohoto projektu jsem započal již v roce 2012. Byla to dlouhá cesta a v roce 2019 byla konečně zahájena stavba. Letos v létě se nám podařilo stavbu dokončit a přesunout náš GIBU-X-GYM do této nové haly, kterou si všichni moc užíváme. Sport se stal součástí mého života, pozitivně mě formoval a pomohl mi ke spoustě jak sportovních, tak i profesních úspěchů. Doprovází mě po celý život. GIBU-X-GYM sportovci startují nejen v rámci ČR, ale spolupracujeme i úzce s organizací World Kickboxing Federation, která působí napříč kontinenty po celém světě, kde se účastníme amatérských, ale i profesionálních soutěží. Vychovali jsme několik vítězů, mistrů Evropy i vítězů kontinentálních titulů. Několikrát jsme již startovali v Číně, Rusku a napříč Evropou. Z pozice prezidenta WKF CZECH REPUBLIC se podílím na organizování a přípravách sportovních soutěží, trénuji, koučuji a dělám rozhodčího.

20 Rozhovor foto 2Jak jste se Vy sám původně dostal k bojovým sportům?

K bojovým sportům jsem se dostal už jako malý kluk. Tenkrát to bylo karate v Brně-Husovicích a následně Tesla na Lesné. V roce 1988 jsem přišel do Vídně, kde jsem působil coby programátor bankovních přístupových a bezpečnostních systémů. Jednalo se ryze o duševní práci a sport byl pro mě právě tou dokonalou kompenzací pro zachování si rovnováhy mezi duševnem a fyzičnem. Začal jsem se zde věnovat taekwondu, a jelikož moje zápasy byly pro diváky natolik atraktivní a akční, začal jsem se věnovat kickboxu, který byl v té době velice populární. Začal jsem poctivě trénovat, a zanedlouho jsem se stal mistrem Vídně a následně i mistrem Rakouska. Jelikož jsem většinu svých zápasů vyhrál ještě před časovým limitem skrze KO protivníka, tak jsem následně zápasil na různých galashow od Vídně napříč Rakouskem až po exkluzivní události a destinace, např. Velden. Účastnil jsem se sportovních akcí v Holandsku, Německu apod. Bojové sporty se staly a jsou součástí mého života dodnes.

Mezi sporty, kterým se věnujete, uvádíte i MMA, což jsou smíšená bojová umění, spojující různé techniky jiných bojových sportů i bojových umění. MMA získává v poslední době celosvětově na popularitě a mezi její asi nejznámější protagonisty patří například Conor McGregor. Jak se daří rozvoji MMA u nás?

MMA je velice komplexní sport, který získává stále více na popularitě. Jako jedni z mála máme v našem gymu i MMA oktagon, což je velice důležité pro přípravu našich bojovníků. V našich řadách GIBU-X-GYM máme borce v české reprezentaci a spousty nadějných talentů. Asi dva týdny nazpět nás navštívil známý český bojovník Karlos Terminátor Vémola, který jako první zápasil v UFC, což je pro naše borce velká motivace. MMA má velký potenciál a Česká republika je velice dobře zastoupená ve světovém žebříčku UFC.

Na Vašich stránkách uvádíte, že se věnujete všem věkovým kategoriím. Jsou podle Vás bojové sporty opravdu vhodné pro každého? Co podle Vás přináší a v čem jsou prospěšné?
Ano, tento druh sportu je opravdu vhodný pro všechny věkové kategorie, pro muže, ženy a děti. Obzvláště u dětí je trénink sestaven tak, aby jim byl plně přizpůsoben, jejich duševním a fyzickým možnostem za účelem jejich dalšího růstu a vývoje, fyzického i duševního. Děti po celou dobu tréninku dostávají maximální péči a dohled. Sport je i možnou prevencí rizikového chování dětí a mládeže, ale je důležitý i pro jejich správný vývoj. Jsou to právě získané návyky a vlastnosti ze sportu, jako jsou např. sebepřekonání, výdrž, píle, touha, vůle, cílevědomost, spolehlivost, vytvoření zásad fair-play, samostatnost, týmová a kolektivní práce a další atributy. V dnešní společnosti je sport obzvláště důležitý, a to pro dospělé, ale při dnešním životním stylu hlavně i pro mládež při jejich osobnostním, morálním, fyzickém a duševním rozvoji. Aktivně trávený odpočinek je základ pro zdravý životní styl. Pravidelně sportující lidé mají i mimo jiné i silnější imunitu. Jsou různé cíle a motivace, ale u nás nemusíte mít za cíl zápasit. Bojové sporty totiž slouží vedle rozvoje pohybové koordinace také například pro odreagování se od každodenních stresů a v neposlední řadě se také naučíte sebeobraně, jak se ubránit útočníkovi. Bojové sporty spojují všechny zúčastněné, jsou i o skvělém kolektivu a společně tráveném čase i mimo tělocvičnu. Proto vznikl GIBU-X-GYM a těšíme se na Vás.
Děkujeme za rozhovor. Otázky kladl Filip Hrůza