Michal Sedláček, ředitel Kanceláře architekta města Brna
Brno má raritu, nejstarší územní plán v České republice. Brněnský veterán má již 26 let. Na novém územním plánu, který ho nahradí, se už pracuje dlouhých 18 let. Na podzim 2018 převzala rozpracovaný územní plán Kancelář architekta města a ve spolupráci s Odborem územního plánování a rozvoje vyrazila svižným tempem do rovinky s cílovou páskou 31. 12. 2022 – stavební zákon totiž ukládá Brnu (a všem městům a obcím v ČR) dokončit nový územní plán nejpozději do konce roku 2022.
Veřejné projednávání
Představení a komunikace návrhu nového územního plánu (dále jen zkratka ÚP) byly od zveřejnění 24. března 2020 zcela výjimečné. Zahrnovaly 3 živé přenosy na internetu, které měly přes 13 000 zhlédnutí, 2 000 rozdaných průvodců Brňana novým ÚP, 1 000 zodpovězených dotazů, 10 setkání v městských částech, 4 setkání „Plán jede k vám“ a 2 veřejná projednání. Mimoto byla zřízena bezplatná linka na dotazy k ÚP a obě veřejná projednání byla jak osobní, tak distanční (bylo možno se zúčastnit, jak osobně, tak prostřednictvím telefonátů).
Přesto se ozvaly hlasy, že město Brno úmyslně zveřejnilo ÚP v době nouzového stavu, aby Brňanům znemožnilo jeho řádné prostudování a ztížilo podávání námitek a připomínek. Opak je pravdou, naše kancelář odevzdala návrh 12. března dopoledne, v den, kdy byl večer vyhlášen nouzový stav. Zveřejnění proběhlo podle dlouhodobého harmonogramu, nikoliv účelově. Termín veřejného projednání se dokonce dvakrát posunul, v důsledku čehož měli Brňané nakonec na prostudování ÚP více času, než se původně počítalo.
Připomínky a námitky
Informace o veřejném projednání návrhu ÚP se objevily ve většině zpravodajů městských částí, některé zpravodaje podrobně popisovaly možnost podání námitek a připomínek k návrhu ÚP. Několikaletý odstup od prvního veřejného projednání v roce 2012 ve spojení s prodlouženou dobou na nastudování návrhu ÚP vedlo k jejich většímu počtu, než jsme původně očekávali. Celkově bylo doručeno okolo 8 200 podání, která obsahují 36 000 jednotlivých námitek a připomínek k vypořádání.
Horká témata
Během tříměsíčního představování a projednávání návrhu ÚP jsme bezpochyby zjistili, kterých pět témat představuje největší výzvy. Jsou to – modrozelená infrastruktura a adaptace na klimatickou změnu, zeleň, cyklostezky, zahrádky a výšková regulace budov. První čtyři zmíněná horká témata souvisí s podstatou a měřítkem nového ÚP. Ten má měřítko 1:10 000, to znamená, že 1 mm na mapě je 10 metrů ve skutečnosti. Některé plochy proto nejsou vzhledem k měřítku v ÚP zobrazitelné, nebo ani z podstaty ÚP jako koncepčního dokumentu pro rozvoj Brna by se zobrazovat neměly. Někteří kritici požadují, aby ÚP zajišťoval a garantoval věci, které mu nepřísluší. Je potřeba najít správnou hranici mezi tím, co zajistí ÚP a co stavební zákon, předpisy a vyhlášky. Územní plány, které se snažily naplánovat město do posledního detailu, nakonec vedly k zablokování rozvoje města. Zkušenosti prokázaly, že územní plán musí určovat koncepci rozvoje města, musí být flexibilní a nemůže vyřešit „všechny problémy města“.


ÚP města, nebo městské části?
V návrhu nového ÚP se střetávají často protichůdné zájmy a cíle různých skupin – politiků, vlastníků pozemků, investorů, občanských skupin a také městských částí. V některých, naštěstí ojedinělých případech, zástupci městských částí velice ostře vystoupili proti návrhu ÚP. Jejich hlavní stížností bylo, že některé připomínky podané při prvním veřejném projednání v roce 2012 nebyly zohledněny v současném návrhu. To je ale dáno celoměstskými zájmy.
Je nutné si uvědomit, že ÚP je plán pro město Brno, a tedy musí plánovat rozvoj města jako celku, a ne jako soubor nezávislých městských částí. Návrh ÚP hledá řešení, která budou nejlepší pro město a to znamená, že ne vždy může být všem požadavkům městských částí vyhověno.
Brno město dohody?
Město nový ÚP potřebuje, bez něj se nepohne vpřed. Je u nás spousta kolegů a kolegyň, kteří do návrhu vložili srdce a úsilí. Víme, že ÚP není dokonalý, tušili jsme, že každý za námi stát nebude, ale určitě se v dalším projednávání návrhu chceme vyhnout rozdělení na dva nepřátelské tábory. Místo dvou stran barikády usilujeme o město dohody. I proto vedeme intenzivní diskuze, jak nový ÚP upravit a dokončit.
Výstava 381 346 územních plánovačů
Zeleň, cyklostezky, modrozelená infrastruktura, zahrádky, regulace výšek budov – nejen tato horká témata zajímala veřejnost při projednávání návrhu nového územního plánu. Seznámit se s nimi můžete na výstavě, kterou připravila Kancelář architekta města od 8. října v brněnském Urban centru vedle Staré radnice. Výstava má název 381 346 územních plánovačů, to je totiž celkový počet obyvatel Brna, kterých se nový plán týká. Otevřena bude do 27. listopadu, každý všední den od 10 do 12 a od 13 do 18 hodin. Vernisáž výstavy pro veřejnost je ve středu 7. října v 18 hodin. Vstup je zdarma. Součástí výstavy bude i série seminářů k tématům územního plánu. Cílem je představit a prodiskutovat s co nejširší veřejností návrh nového plánu a kroky, které zbývají k jeho dokončení v roce 2022. Program seminářů najdete na kambrno.cz