06 Lit. chuťovky fotoTriumf Lišky v dámu

Vážení a milí literární gurmáni,
moc Vás zdravíme a doufáme, že Vám slouží zdraví. Rozjezd po prázdninách už je za námi a nám se pracuje zase o něco lépe. Máme více nových knížek, chodí k nám více čtenářů, stále se hlásí noví dospělí i děti, a to nás opravdu moc těší. 
A co jsme si pro Vás připravily? V prvním říjnovém týdnu, kdy je celostátně vyhlášen Týden knihoven, se mohou všechny děti a teenageři ve věku od 0 do 18 let zdarma přihlásit do knihovny. Dobrá příležitost, jak začít. A nezapomeňte prosím, pokud máte doma prvňáčka, můžete s ním přijít až do konce měsíce, protože prvňáčci mají celé září a říjen zdarma. Tímto způsobem naplňujeme naše heslo Poprvé do školy - Poprvé do knihovny.
A jaké Vás čeká v říjnu zpestření? V pondělí 5. 10. si můžete přijít vyrobit záložku do knížky, srdečně zveme děti i dospělé. Materiál bude pro Vás připraven a sejdeme se od 15 do 17 hodin. Od 1. 10. do 31. 10. si můžete v prostorách pobočky prohlédnout úžasnou výstavu ilustrátora dětských knížek Tomáše Tůmy Jak vzniká knižní ilustrace. Pan Tůma ilustruje, kromě jiného, například dětské encyklopedie o zvířatech, proto jsme ho poprosily, aby vyprávěním o své zajímavé práci oslovil maminky a děti, které k nám chodí na setkání BOOKSTART. Akce je vhodná pro všechny dospělé a jejich ratolesti od 0 do 3 let a uskuteční se ve čtvrtek 29. 10. od 16 do 17 hodin. Zveme Vás na kus řeči, povídání o knížkách a o zvířatech, jak je vidí ilustrátor a malíř. Proto tedy právě zvířatům věnujeme dnešní Chuťovky.
Začněme rovnou něčím velmi aktuálním: Magnezii Literu 2020 za prózu získal brněnský spisovatel Jiří Kratochvil se svou knihou Liška v dámu. Román se odehrává v padesátých letech dvacátého století a prolínají se v něm dvě dějové linie, jedna realistická a druhá fantaskní. Dílo je poctou imaginaci, literatuře jako hře slov a obrazů, ale zároveň nabízí i silný příběh o propojování a zároveň neslučitelnosti různých světů a také oslavu lidské a liščí svobody. Dalším tipem z letošní Magnezie Litery je Orel Romiho Greye, který získal ocenění Objev roku. Tuto knihu uvozuje jeden krásný citát: „Důležité v životě je, kam jdeme. A s kým. A jak se tam dostaneme, to už je věc druhá.“ A jako poslední tip z Magnezie Litery je Gump: Pes, který naučil lidi žít Filipa Rožka. Co by mohlo být více než Cena čtenářů, tato kniha dostala nejvíc čtenářských hlasů. Pro dospělé je také určena kniha Zvířecí hrdinové: pravdivé příběhy o mimořádné odvaze a vynalézavosti zvířat Bena Holta. Zde se setkáte se zvířaty v roli záchranářů - a jde často o velmi neuvěřitelné příhody. Kniha Aligátor v koupelně spisovatele Cartera Langdaleho je zajímavá tím, že autor pracoval dlouhá léta jako inspektor u britské Královské společnosti pro prevenci krutého zacházení se zvířaty, takže o adrenalinové historky jistě nebude nouze. Como, vrať se! Stevena Wimma je příběh jednoho muže, který si pořídil jednoho umíněného teriéra. Dalším tipem je Jamrachův zvěřinec Carol Birchové. Hlavní hrdina se vydá na velrybářské lodi na plavbu kolem světa a jeho úkolem je přivézt z Londýna draka. Naučnou literaturu zastupuje Citový život zvířat: láska, zármutek, soucítění - úžasná tvář skrytého světa Petera Wohllebena. V této knize nám autor zprostředkovává nejnovější vědecké poznatky a prokládá je poutavými příběhy a vlastními prožitky. Dozvíme se tak velice čtivou formou o dosud málo prozkoumaných, avšak nanejvýš rozmanitých citech a chování lesních i domácích zvířat.


Starším dětem je určena Straka v říši entropie Markéty Baňkové. Je to kniha bajek pro dospělé i pro děti. Autorka zde humornou formou přibližuje základní fyzikální zákony. Dusty: Zázrak o Vánocích Jana Andersena je tak trochu detektivkou. Ze psího útulku se ztrácejí zvířata. Dokáže někdo tento případ vyřešit? A detektivem je i Max – kočičí detektiv. Další díl ze série autorky Sarah Todd Taylorové má název Záhadný portrét. Do města, kde je vše naopak, Vás zavede román Prasopolis Martina Klusoně. Prasata jsou pány světa a na vrcholu potravního řetězce, lidé je musejí poslouchat.
Mladším dětem bychom rády doporučily tyto zajímavé knížky: Zvířecí olympiáda Martina Jenkinse – rekordy ve světě zvířat. Kamarádi z medového lesa. Jak zahnat stesk Andrey Schutze. V této knížce čtyři zvířecí kamarádi pomůžou Martínkovi se smutkem po mamince, který zažívá po nástupu do lesní školky. O chameleonovi, který hledal svou maminku Christine Beigelové. Roztomilé obrázky a roztomilý příběh. Skopičiny kocoura Silvestra Zuzany Pospíšilové jsou příhodami kocoura, který bydlí s babičkou v blízkosti ZOO a vydává se na dobrodružné výpravy za svými exotickými kamarády. Králík je taky jenom člověk!!! autorky s přezdívkou Komára je úžasným vyprávěním o životě králíka v lidské rodině s neméně úžasnými ilustracemi. Posledním tipem pro mladší děti je Mahenova a Ladova knížka Co mi liška vyprávěla. Tyto krásné pohádky nám byly inspirací pro školní družiny, které k nám chodí na besedy. Pojmenovaly jsme si je Liščí klub školních družin a je to náš malý příspěvek k nadcházejícím oslavám 100 let Knihovny Jiřího Mahena, které naplno propuknou po novém roce. Takže až uvidíte u nás v knihovně krásný plakát z této knížky, budete vědět, prostě všude liška, kam se podíváš. 
Přijďte si prohlédnout výstavu, půjčit knížku nebo jen tak pobýt. Jsme tu pro Vás a moc se na Vás těšíme. Přejeme krásné podzimní dny ve zdraví a v pohodě.

Vaše knihovnice Mgr. Jitka Fukalová a Mgr. Lucie Filipová
Pobočka KJM Kolaříkova