11 Křižovatka foto 1Vzhledem k aktivitě městské části Brno–Jehnice se i naše městská část začala zabývat problematikou dopravního značení na křižovatce Maříkova-Jandáskova-Gromešova, zda má být zachována přednost v jízdě tak jako doposud, či zda má být upravena ve prospěch trasy do Jehnic a na Ořešín.
Rada naší městské části přijala na své schůzi 20. 5. 2020 usnesení, jímž souhlasila, aby městská část požádala Odbor dopravy Magistrátu města Brna (MMB) o provedení inženýrského průzkumu dopravních proudů na křižovatce. Výsledek tohoto průzkumu zatím neznáme a dle informací, které zazněly na červnovém zastupitelstvu naší městské části, je provedení tohoto průzkumu plně v gesci Odboru dopravy MMB. S ohledem na délku vyřizování jednotlivých žádostí lze termín vypracování průzkumu odhadnout jen stěží.
Málokdo však ví, že v červnu 2017 byl společností Brněnské komunikace, a. s., zpracován Dopravní průzkum, a to za účelem zjištění intenzit vozidel a chodců na komunikaci Gromešova. Předmětem daného průzkumu bylo mimo jiné i zjištění, jaké jsou hlavní dopravní proudy na výše uvedené dopravní křižovatce. K jakým závěrům průzkum došel?
Pokud jde o dopravu, pak počet projíždějících vozidel na komunikaci Gromešova byl přibližně 11 500 za den. Asi nikoho nepřekvapí, že hlavní dopravní proudy jsou ve směrech Gromešova–Maříkova, Gromešova–Jandáskova a Jandáskova–Gromešova, přičemž v uzlu 24 hodin činí nejvyšší podíl vozidla ve směru Jandáskova–Gromešova, tedy směrem od Jehnic a Ořešína (celkem (3616 vozidel). Druhým nejvýznamnějším dopravním proudem byla trasa Gromešova–Jandáskova (3202 vozidel) a až třetím pak Gromešova–Maříkova, tedy současná hlavní silnice do Globusu (2730 vozidel). Poslední významnou trasou je pak směr Maříkova–Gromešova (od Globusu), avšak v porovnání s hlavním dopravním proudem z Ořešína a Jehnic jsou zjištěné hodnoty přibližně třetinové (1226 vozidel).


Průzkum se rovněž zabýval provozem ve špičce, a to v době od 7:15 do 8:15 hodin (průzkum byl prováděn v pracovní den). Nikoli nepřekvapivě je opět hlavním dopravním proudem směr Jandáskova–Gromešova, kdy za tuto dobu projelo dle průzkumu daným směrem 395 vozidel. Pro srovnání, opačným směrem ve stejnou dobu projelo 293 vozidel a směrem do Globusu pak 211 vozidel.
Poslední částí dopravního průzkumu bylo sledování těžké techniky (včetně autobusů). V tomto případě je hlavním proudem směr Gromešova–Jandáskova (159 vozidel), poté směr Jandáskova–Gromešova (153 vozidel), následuje směr do Globusu (114 vozidel) a od Globusu (111 vozidel).
Nechme se překvapit, jaké závěry přinese průzkum Odboru dopravy MMB. Otazníků je totiž hned několik – o kolik naroste počet vozidel, které projedou křižovatkou a dále pak, zda a případně nakolik se změní trend hlavních dopravních proudů na této křižovatce. Tyto otázky budou jistě zásadní pro určení, zda dopravní značení zůstane zachované v této podobě (hlavní komunikace do Globusu), či zda dojde ke změně či úpravě. V případě zájmu o celé znění průzkumu mne můžete kontaktovat e-mailem na adrese Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..
Ondřej Vít, člen zastupitelstva