12 Skaut foto 1Posláním naší skautské organizace je podporovat osobní rozvoj mladých lidí v oblasti sociální, mravní, duchovní, intelektuální i tělesné. Děje se tak prostřednictvím her, praktických činností v přírodě, týmové práce, podpory osobním příkladem dospělých, dobrodružství a zážitkového programu a postupného přijímání zodpovědnosti.
Naše středisko má přes 300 členů a skládá se z 6 oddílů, z nichž 5 sídlí v Řečkovicích a jeden v Moravských Knínicích. Každý oddíl je rozdělen do několika družin, které se pravidelně každý týden schází pod vedením svého rádce v klubovně. Celý oddíl pořádá obvykle jednou za měsíc společnou, různě tematicky zaměřenou akci. I přes náročnost na organizaci a přípravu bývá během roku několik akcí, které jsou určeny pro celé skautské středisko.
V říjnu plánujeme oslavit 30 let od obnovení skautingu v Řečkovicích. Právě před třiceti lety probíhaly první schůzky družin a oddílů, kterým se podařilo po revoluci obnovit skautskou činnost. Následovaly první tábory – na přiložené fotografii vidíte stavění stožáru na jednom z prvních táborů v devadesátých letech v Uhřínově u Velkého Meziříčí.
Je mi ctí pozvat Vás – bývalé členy střediska, přátele skautingu a další spoluobčany, kteří mají zájem dovědět se něco více o naší činnosti na Oslavy 30 let svobodného skautingu v Řečkovicích. Takto jsme nazvali akci, která proběhne 18. 10. 2020. Akce odstartuje v devět hodin ráno otevřením kluboven na adrese Prumperk 3. V klubovnách se budete moci seznámit s naší činností a nahlédnout do historie střediska. Přilehlou farní kavárnu budou obsluhovat skauti. V 10 hodin proběhne v kostele slavnostní bohoslužba, zaměřená jak na toto výročí, tak na výročí posvěcení kostela – tzv. posvícení.
Odpoledne pak společně s farností, orly a sokoly připravíme soutěže pro děti a výstavu k oslavám 30 let skautingu v Řečkovicích. Výstava i soutěže proběhnou v Orelském areálu za gymnáziem. Další informace naleznete v posvícenském letáku, který je přiložen v tomto čísle zpravodaje.
Za všechny řečkovické skauty Vás srdečně zve
Jirka Libus – Chem