ZÁŘÍ 1920
Dne 1. září se brněnská soukromá konzervatoř, založená v roce 1919 z popudu skladatele Leoše Janáčka, stala školou státní.

Dne 1. září se stala členkou prvního státního Českého divadla v Olomouci Jarmila Kurandová (*30. 1. 1890 - +6. 12. 1978). Toho dne také v tomto divadle poprvé zazněla z jeviště čeština, a to při uvedení opery Libuše. Jarmila Kurandová zde působila 15 let, poté přešla do Zemského divadla v Brně.

Dne 8. září podala 2. vláda Vlastimila Tusara kvůli rozkolu v sociálně demokratické straně demisi. Poté byla 15. září nahrazena první úřednickou vládou Jana Černého.

Dne 8. září byla ve Křtinách odhalena socha legionáře. Za okupace přišlo nařízení ji zničit. Zůstal jen podstavec, na ten byla v roce 2010 vztyčena kopie původního díla.

Dne 9. září byla na základě ministerského schválení zahájena výuka prvních tříd židovské obecné školy a gymnázia v Brně, provizorně v budově templu, později získali budovu na dnešní Hybešově ulici. Většina žáků pocházela z Brna, ale studovali zde i žáci z ciziny, např. Polska, Německa, Rakouska a Maďarska.

Dne 12. září se uskutečnil v Brně letecký den. Byl zde předveden seskok padákem z hořícího letadla, ukázky letecké akrobacie a také se mohli proletět zájemci z řad obecenstva. Výtěžek ze vstupného byl věnován brněnskému Sokolu a válečným invalidům.

Dne 12. září skončila VII. olympiáda v Antverpách. Československo se poprvé účastnilo jako samostatný stát. Reprezentovalo nás 123 sportovců, z toho jedna žena, Milada Skrbková, a právě ta ve smíšené tenisové čtyřhře s Ladislavem Žemlou získala bronzovou medaili. Bronz vybojovalo i naše hokejové mužstvo. Třetí medaili mohli získat i fotbalisté, ale při finále s Belgií opustili na protest proti rozhodčímu hřiště, a tím byli diskvalifikováni.

Dne 13. září vzniklo v Brně velitelství pěšího pluku.

Dne 21. září vyšlo první číslo novin Rudé právo.

Dne 26. září se narodil Bohumil Hasil, bratr “krále Šumavy” Josefa Hasila. Bohumil byl rovněž agent chodec a byl 1. září 1950 zastřelen pohraniční stráží.

Dne 26. září hrálo poprvé pražské divadlo “Říše loutek”. Divadlo založil akad. sochař Vojtěch Sucharda.
Tato divadelní společnost působí dodnes, nepřetržitě po celých 100 let.

Dne 28. září přivítali na své schůzi členové jehnického Sokola ruského legionáře Antonína Valáška.

A na závěr něco z inzerce v Lidových novinách. V září 1920 byl uveřejněn inzerát následujícího znění: “Neobyčejný přípravek ku pěstění velkého poprsí doporučuje se každé slabé dámě každého věku. Bezvadnost a účinnost prokázána ženskými spisovatelkami.” Inzerci zadala firma Orion, která sídlila na Solniční ulici v Brně.

Zdrojem mi byly různé internetové encyklopedie, wikipedie, dobové Lidové noviny apod.

Mgr. Dana Malíková