Po dlouhých týdnech nuceného klidu ožívají ulice Brna a postupně se otvírají instituce nejen ve městě, ale také v celém kraji. Přinášíme souhrnné informace, kam se můžete vydat a na co se těšit. Vše samozřejmě při dodržování předepsaných bezpečnostních pravidel.

17 Velké květnové otvírání fotka 1Velké brněnské květnové otvírání
S nadsázkou se dá říct, že v květnu snad nebyl den, kdy se něco neotevřelo. Od 11. května se zájemci mohli vydat na věž Staré radnice, ale také do Kina Art a do exteriéru hradu Špilberk. Od 12. května pak také na hradní výstavy a stálé expozice, do Technického muzea v Brně, Moravského zemského muzea, Letohrádku Mitrovských, Domu umění města Brna nebo do Galerie TIC. A hned den poté otevřela i Moravská galerie v Brně. Od 15. května funguje Hvězdárna a planetárium Brno, a to za speciální zvýhodněné vstupné. Od 18. května je v denním režimu přístupná také Kapucínská hrobka. Ještě těžší rozhodování kam vyrazit bylo po 25. květnu. Od tohoto dne se zpřístupnil celý hrad Špilberk včetně kasemat a rozhledny, venkovní i vnitřní expozice VIDA! science centra, již otevřený venkovní areál doplnily i vnitřní pavilony v ZOO Brno. Dne 25. května se dočkali i milovníci podzemí. V běžné otvírací době se dostanete do Labyrintu pod Zelným trhem i do Kostnice u sv. Jakuba, od pátku do neděle pak i do Mincmistrovského sklepa. Předposlední květnový den přivítal první návštěvníky hrad Veveří a 2. června i vila Tugendhat.
Za hranice města a mimo davy
Jarní počasí hraje do karet výletům mimo město, do kraje. Na desítky turistických tras a naučných stezek láká Moravský kras, jehož jeskyně jsou otevřeny od 25. května. Tipem na rodinný výlet je také Arboretum Šmelcovna na okraji Boskovic. Jedná se o téměř devítihektarový přírodní, naučný a odpočinkový areál s pohádkovými bytostmi, zahradním centrem a zoo koutkem. Památky v Boskovicích včetně Muzea regionu Boskovicka a synagogy jsou přístupné od 12. května. Ještě o den dříve se částečně otevřelo také Muzeum Blanenska a svoji sezónu zahájilo i Slovanské hradiště v Mikulčicích. Již nyní se dá vyjet loďkou po Baťově kanálu. V provozu je také drezína v Ratíškovicích, šlapací drezíny na Baťově vlečce děti milují! Za návštěvu stojí také Znojmo, kde díky pivním a vinným okénkům nehrozí dehydratace. Většina památkových objektů a turistických cílů se otevřela onoho magického data 25. května.

Ať už se vydáte do stále ještě nezvykle klidného města, nebo zvolíte výlet za krásami kraje, ověřte si konkrétní informace na stránkách jednotlivých institucí nebo sledujte portály.

Jan Gerych
TIC Brno