22 Sokol foto 2Letošní rok byl pro oddíl krasojízdy z TJ Sokol Řečkovice zcela mimořádný. Stává se výjimečně, aby sportovci reprezentující Českou republiku v seriálu Světového poháru byli z jednoho klubu. Letos se to podařilo právě krasojezdcům ze Sokola Řečkovice, kteří zde trénují pod vedením oddílové trenérky Jany Horáčkové.
Reprezentanti Tereza Kosíková, Tomáš Gruna a Jakub Mašek se v roce 2019 mohli i díky finanční podpoře Jihomoravského kraje zúčastnit čtyř závodů Světového poháru, které se konaly 10. 3. v Praze, 25. 5. v Gentu (Belgie), 10. 8. v Bokodu (Maďarsko), a finále 30. 11. v Erlangenu (Německo).
Tereza Kosíková zažila svoji premiéru na závodech světové elity. V prvním závodě získala 11. místo, postupně se však zlepšovala, a další umístění na 8. a 9. místě ji pasovalo na celkově 11. místo ve Světovém poháru. (Zvítězila Milena Slupina, druhá byla Viola Brand – obě z Německa, třetí místo získala Sina Bäggli ze Švýcarska.)
V kategorii mužů startoval úřadující mistr ČR Jakub Mašek, který si účast zajistil 7. místem na MS 2018 v Lutychu. Také on své výkony během roku zlepšoval, po dvou osmých místech byl v Bokodu šestý. Ve finále v Erlenbachu vybojoval třetím nejlepším výsledkem v sezóně 5. místo, v celkovém pořadí se umístil na 6. místě a obhájil svůj loňský výsledek. (pořadí na prvních třech místech: 1. Lukas Kohl, 2. Marcel Jüngling – oba z Německa, 3. Lukas Burri ze Švýcarska).
Dvojice mužů Tomáš Gruna – Jakub Mašek ukazovala stabilní výkonnost po celý rok, v závodech vybojovali postupně 6., 5., 8. a 7. místo a získali celkové 5. místo ve Světovém poháru 2019. (pořadí na prvních třech místech: 1. Stapf – Tisch z Německa, 2. Hammerschmidt – Burri ze Švýcarska, 3. Kühne – Schnetzer z Rakouska.)
Poslední finálový závod v Německu byl zároveň ostrou přípravou na mistrovství světa, které proběhlo následující víkend 6.-8. prosince v Basileji ve Švýcarsku. Účast sportovců Sokola Řečkovice v seriálu Světového poháru byla usnadněna díky významné finanční podpoře Jihomoravského kraje.
Děkujeme sportovcům za dobrou reprezentaci Sokola Řečkovice i České republiky.

Jan Mašek
oddíl krasojízdy, TJ Sokol Řečkovice


22 Sokol foto 1