Studánky a přírodní prameny jsou od pradávna nedílnou součástí zdejší krajiny. Naši moudří předkové si pramenů vody velmi vážili, a tak je upravovali do podoby studánek. V jejich okolí často budovali malé i větší umělecky zpracované pomníčky. Díky jejich úsilí a péči dnes máme v okolí Brna více než sedm desítek studánek.
Turistický pochod Okolím studánek Brna vás na svých trasách v délce 8, 14, 25, 35 a 50 km seznámí s některými z nich.
Trasy vás povedou z Brna-Ořešína na Útěchov, Vranov, do Řečkovic a dále až k Bílovicím nad Svitavou a Adamovu. Do malebné oblasti, známé jako kraj lišky Bystroušky. Trasy vás povedou po turistických značených stezkách. K nalezení některých studánek, které se nacházejí mimo turistické značené stezky, vás dovede naše značení. Na pochodu poznáte známé i méně známé studánky a jejich rozličné úpravy.
Víte například, kde se nalézá studánka Ptačí svatyně nebo studánka U Psa, či dokonce studánka Járy Cimrmana, a víte, kde pramení potok Ponávka? Už jste viděli Trpaslíkův pramen nebo Pytlácký vodopád? Pokud ne a chcete se o nich něco dozvědět, přijďte na náš pochod. Jste srdečně zváni!
Každý účastník obdrží na startu mapku a popis tras a malou pozornost. V cíli účastnický list s razítkem. Občerstvení pro hladové a žíznivé poutníky bude také zajištěno.

MVDr. František Pokorný