V letošním roce slaví Diakonie Českobratrské církve evangelické třicáté výročí svého působení v Česku. Z toho téměř 26 let má zastoupení i v Brně na Hrnčířské ulici. Jsme pevným bodem na mapě sociálních služeb jihomoravské metropole, poskytujeme pomoc hendikepovaným, seniorům, lidem s nejrůznějšími obtížemi. A stále své služby rozšiřujeme. Stálicí naší nabídky je Centrum denních služeb. Zaměřuje se na péči o osoby, které potřebují dohled a péči druhé osoby, a to především kvůli příznaků demence.

Nově bychom chtěli nejen Brňanům nabídnout bezplatnou poradnu SVÍTÁNÍ, určenou pro pečující a pozůstalé.
Každý člověk se v průběhu života dostane do situace, kdy čelí ztrátě někoho blízkého. Mnozí se o nemohoucího nebo umírajícího dlouhodobě starají. Patří to k bolestnějším stránkám lidského bytí, a je obtížné takovou situaci zvládnout. Myslíme si, že sdílení pomáhá takové zkoušky ustát. Otevíráme proto poradnu pro ty, kteří v takto těžkém období nechtějí být sami, potřebují pomoc odbornou i praktickou. Pomůžeme získat informace jak žádat o sociální pomoc při péči o nemocného, jak pro něj efektivně upravit byt, ale také jak při tom všem nezapomenout na sebe samého.
Pozůstalým pak poradna SVÍTÁNÍ poskytuje klidné, bezpečné místo, kde ve vzájemné důvěře a blízkosti mohou mluvit o své bolesti, ztrátě. Budeme je provázet na nelehké cestě, pomůžeme jim zorientovat se v nové životní situaci. Pomoc v poradně je poskytována bezplatně, je však třeba se do poradny objednat telefonicky (731 642 068) nebo e-mailem (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.).
Pro informace o službách Centra denních služeb navštivte www.brno.diakonie.cz, tuto službu lze též přímo kontaktovat na telefonu 541 248 401.
NEMUSÍTE NA TO BÝT SAMI! Pomoc má mnoho tváří.
Jana Tesařová Dlabková, manažerka komunikace Diakonie ČCE – střediska v Brně